Kedy funguje mozog najlepšie?

A ako si ho „nakopnúť“ tak, aby išiel na plné obrátky? Podľa odborníkov by sme mali našu myseľ namáhať najmä predpoludním, keď máme najviac duševných síl.

21.05.2019 12:00
Ananás Foto:
Ananás sa chváli aminokyselinou, ktorá pomáha navodiť duševné uvoľnenie.
debata

Niekto je sova, iný zase ranné vtáča. Takéto prirovnanie sa vzťahuje na ľudí, ktorí sú duševne aktívni neskôr popoludní, alebo naopak na tých, ktorí bez problémov fungujú už od skorého rána. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom mozog vykazuje najlepšiu aktivitu spojenú s analytickým myslením približne o deviatej hodine ráno. O hodinu neskôr začína maximálne pracovať krátkodobá pamäť a o jedenástej predpoludním prichádzajú na svet najlepšie nápady.

Popoludnie patrí práci a aktivite

Dlhodobá pamäť sa aktivuje okolo šestnástej hodiny. Neskôr dochádza k útlmu mozgových činností a venovať by sme sa skôr mali manuálnym prácam. Ideálnym časom pre fyzickú aktivitu je práve sedemnásta hodina. Analytické myslenie sa prejavuje najmä v schopnosti riešiť rôzne zložitejšie životné situácie. Pýšia sa ním najmä ľudia nadaní na matematiku, fyziku a prírodné vedy. Krátkodobá pamäť sa hodí, keď si potrebujeme uchovať v pamäti čo potrebujeme kúpiť v obchode. Výborne funguje pri zapamätaní si telefónnych čísiel a mien. Dlhodobá pamäť zase uchováva spomienky.

Stavte na ryby

Mozog spotrebováva spomedzi telesných orgánov najviac energie, čo platí rovnako pre všetky vekové kategórie. Ak sa mu má dariť, potrebuje dostatočné množstvo výživných látok. Základným „palivom“ pre mozog je pitná voda, ale existuje aj celý rad ďalších potravín, ktoré dokážu povzbudiť kognitívne schopnosti, ako sú pamäť, schopnosť sústredenia a učenia.

Seniori prijímajú v porovnaní s mladšími generáciami menej zdravých tukov. Ide najmä o omega-3-mastné kyseliny, ktoré prospievajú nielen mozgu, ale aj srdcu a cievam. Ideálnym zdrojom zdravých tukov sú ryby. Okrem zdravých tukov však obsahujú aj aminokyseliny, ktoré organizmus potrebuje na vytváranie dvoch základných nervových prenášačov, hormónu dopamínu a noradrenalínu. Prvý spomínaný navodzuje pocity spokojnosti, druhý aktivuje k činnosti.

Ananás odstráni citový chaos

V domácnosti nájdeme aj rôzne iné životabudiče, pričom kakao a med nie sú výnimkou. Kakao povzbudzuje látkovú premenu mozgu, pričom liečivé účinky má už aj jedna šálka horúceho nápoja denne. Podobne stimulačne pôsobí na ľudský organizmus aj med, ktorý má vyše dvadsať látok, ktoré obsahuje aj samotná krv. Pýši sa vitamínom C, ale tiež enzýmami či hormónmi, ktoré pomáhajú potláčať stres a zlepšujú schopnosť sústrediť sa. Odporúčaná denná dávka medu je lyžica denne, a to konzumovaný buď samostatne, alebo v nápoji.

Zabúdať netreba ani na exotické ovocie, medzi ktoré zaraďujeme ananás a avokádo. Ananás sa chváli aminokyselinou, ktorá pomáha navodiť duševné uvoľnenie, a ako vysvetľuje regionálny úrad, odstraňuje aj takzvaný citový chaos a usporadúva myšlienky. Avokádo „dopuje“ mozog vitamínom K, B6, kyselinou listovou, ale aj dôležitým minerálom železom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #med #kakao #ananás #mozgová aktivita #ľudský mozog