Tieto nápoje si poradia so zápalom kĺbov

Potláčajú zápaly a zbavujú telo nepríjemných ťažkostí spojených s ochorením zvaným artritída. Boľavé kĺby sa môžu aj vďaka týmto chutným nápojom dostať rýchlo do formy.

21.05.2019 06:00
artritída - problém - chôdza - kĺby - staroba Foto:
Blahodarne účinky spojené s potlačením zápalu sa pripisujú aj neodolateľnej šálke čaju.
debata

Artritída je choroba, ktorú vyvoláva zápalové ochorenie kĺbov. Delí sa na viacero druhov, a to napríklad na reumatickú, septickú artritídu a dnu (lámka). Pri prvom spomínanom type ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda vlastné tkanivá. Pri septickej artritíde dochádza k infekcii kĺbov a pri dne sa kryštály kyseliny močovej ukladajú do okolia kĺbov a spôsobujú tak bolesť. Prevencia sa zameriava na potlačenie zápalov v ľudskom organizme. V súvislosti so stravou sa pozornosť sústreďuje na zníženie príjmu bieleho cukru, ktorý vo väčších množstvách vyvoláva zápaly v ľudskom organizme.

Predchádzať spomínanej chorobe je možné aj vďaka konzumácií rôznych výživných nápojov, a to aj v podobe rannej šálky kávy, ktorá zabezpečí dostatok antioxidantov potrebných na zmiernenie zápalu. Ak však do šálky čierneho moku pridáte cukor, efekt môže byť opačný.

Zázračné účinky červeného vína?

Do boja so zápalmi môžete vyraziť aj s primeranou dávkou alkoholu. K ideálnym prostriedkom proti artritíde patrí pohár červeného vína. Tento druh alkoholu sa chváli obsahom látky zvanej resveratrol, ktorá sa cení najmä pre jej protizápalové účinky. Pravidelná konzumácia červeného vína pomáha najmä pri reumatoidnej forme ochorenia. Aj v tomto prípade je dobré držať sa zlatého pravidla, všetko s mierou. Nadmerná konzumácia alkoholu, a platí to aj o červenom víne, môže viesť k zápalovým procesom tkanív. Telo sa navyše pri vyšších dávkach etanolu zbavuje rýchlejšie vody a v niektorých prípadoch môže spôsobiť opuch a bolestivosť kĺbov.

Zápaly potlačí vitamín C

Pre tých, ktorí nepatria do klubu fanúšikov vína, poslúži ako prevencia proti artritíde višňová šťava. Hoci aj v tomto prípade môžu niektorí odborníci namietať, že aj tento „drink“ obsahuje istú dávku cukru. Na rozdiel od iných ovocných štiav dokáže zabrániť vzniku dny a zároveň zmierňuje príznaky osteoartrózy. To však zďaleka nie je všetko. Aj táto ovocná šťava sa právom pýši vysokým obsahom silného antioxidantu v podobe vitamínu C. Kyselina askorbová, ako sa inak označuje „céčko“, pôsobí proti oxidačnému stresu, ktorý je často príčinou i následkom zápalových ochorení. Výživoví experti odporúčajú konzumovať aj iné šťavy, a to paradajkovú či pomarančovú. Pozor si však treba dávať na nadmernú konzumáciu grapefruitovej šťavy, nakoľko môže meniť účinok niektorých látok.

Stokrát silnejší než vitamíny

Blahodarne účinky spojené s potlačením zápalu sa pripisujú aj neodolateľnej šálke čaju. Zelený, biely ale aj fermentovaný čierny prináša úľavu od spomínaných problémov. Čaj navyše obsahuje látky zvané polyfenoly, to je rastlinné zlúčeniny, ktoré majú silné protizápalové účinky. Najviac polyfenolov sa nachádza v zelenom čaji a z nich dominuje najmä látka zvaná v skrátenej forme EGCG. A práve tejto zlúčenine sa pripisuje takmer stonásobne silnejší antioxidačný účinok, než je to pri vitamíne C či vitamíne E. I keď odborníci odporúčajú popíjať rôzne druhy nápojov na prevenciu proti artritíde, nezabúdajú ani na tú najdôležitejšiu tekutinu, vodu. Pomáha vyplavovať škodlivé látky z tela a zmieňuje zápaly sprevádzané bolesťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #kĺby #artritída #červené víno