Bolestí kĺbov sa môžete zbaviť aj v sedemdesiatke

Strata záujmov o každodenné záľuby, prácu v záhrade, alebo prechádzky v prírode môžu mať spoločného menovateľa v podobe boľavých kĺbov. Ani vo vyššom veku však netreba strácať nádej, že sa zbavíte týchto ťažkostí. Chirurg MUDr. Milan Hric z Nemocnice Malacky v rozhovore pre Pravda prezrádza, ako si poradiť s týmito problémami aj vo vyššom veku.

19.05.2019 06:00
debata

Aké poznáme najčastejšie ochorenia súvisiace s kĺbmi?

Je prirodzené, že sa kĺb počas nášho života postupne opotrebováva. Často mu však naším neopatrným správaním aj sami pridávame. Medzi najčastejšie ochorenie kĺbov patrí: primárna artróza, mechanické poškodenie, poúrazová artróza a reumatoidná artritída.

MUDr. Milan Hric pomáha liečiť boľavé kĺby... Foto: Archív Nemocnica Malacky
Chirurg MUDr. Milan Hric z Nemocnice Malacky MUDr. Milan Hric pomáha liečiť boľavé kĺby kmeňovými bunkami. Liečbu vyhľadávajú aj seniori.

V Nemocnici Malacky ste uskutočnili v súvislosti s bolesťou a kĺbmi zaujímavý prieskum. Čo z neho vyplýva?

Z prieskumu vykonanom na vzorke 872 respondentov vo veku viac ako 45 rokov, v ktorom opýtaní pacienti odpovedali na otázky týkajúce sa bolesti kĺbov, jej intenzity, príčin, či vplyvu na ich životný štýl a celkové fungovanie vyplynulo, že hlavnou príčinou bolesti u opýtaných je nadmerná fyzická záťaž (38 %) a veľký podiel na opotrebovaní kĺbov má aj genetika (32 %). Skoro 20 % ľudí sa muselo vzdať svojich záľub, a až takmer polovica opýtaných nemôže kvôli opotrebovaným kĺbom vykonávať určité pohyby.

Do akej miery dokáže bolesť kĺbov ovplyvňovať kvalitu života seniorov?

Samozrejme, bolesť kĺbov znižuje kvalitu života, obmedzuje pohyb pacienta a častokrát sa musí vzdať hlavne aktívnych záľub ako je šport, či práca v záhrade.

V akých štádiách ochorení kĺbov, alebo vo všeobecnosti problémov s kĺbmi je vhodné užívať výživové doplnky a kedy to nepostačuje?

Výživové doplnky je vhodné užívať v prvých troch štádiách artrózy. Má to ale malý háčik – počas prvých dvoch štádií nie sú ťažkosti pacienta výrazné, a preto človek ani nemusí vedieť, že artrózou trpí. Ceny výživových doplnkov sú rôzne, ale môžeme povedať, že sú to rádovo desiatky eur. Pri ich kombináciách sa ľahko dostaneme cez sumu 100 €.

Hovorí sa, že to ako sa staráme o kĺby v produktívnom veku, ovplyvňuje aj stav našich kĺbov v seniorskom veku.

K rizikovým faktorom poškodenia kĺbov patrí okrem nadváhy aj neúmerné zaťažovanie kĺbov intenzívnym športom najmä v mladom veku, nosenie ťažkých bremien, či práca v stoji. Ženám neprospievajú vysoké podpätky, pretože vtedy dochádza nielen k deformáciám kĺbov, ale aj chodidla. Pravdepodobnosť degenerácie zvyšujú tiež rýchle životné tempo, stres a nesprávna životospráva. To všetko sa prejaví časom a vypýta si svoju daň v seniorskom veku.

Medzi problémami s kĺbmi v mladom veku, športovcami a seniormi je zrejme rozdiel. Ako sú na tom vlastne seniori?

Vo vyššom veku sa prejavujú hlavne degeneratívne ochorenia, ktoré sú často geneticky podmienené – ak mali ťažkosti s kĺbmi rodičia, často majú podobné ťažkosti aj ich deti.

Môže sa zdať, že na liečbu kĺbov môže byť vo vyššom veku už neskoro. Je možné proces ochorenia ešte napraviť?

Prístup k liečbe je, ako u každého ochorenia, individuálny. Ak sa však s liečbou začne v nižšom štádiu, nádej na zlepšenie stavu je vyššia.

Vaša nemocnica sa zaoberá špeciálnou liečbou bolesti kĺbov kmeňovými bunkami. Ako to v praxi vyzerá?

Liečebný zákrok prebieha v lokálnom znecitlivení a trvá približne 4 hodiny v rámci jedného dňa. Predchádza mu konzultácia s kvalifikovaným odborníkom, ktorý pacientovi vysvetlí potrebné detaily. Zákrok pozostáva z troch častí: odberu, izolácie a aplikácie kmeňových buniek. Práve izolácia trvá najdlhšie, asi 3 hodiny. Na tele pacienta sa identifikuje miesto s dostatočným množstvom tukového tkaniva v brušnej stene. Najskôr sa miesto odberu znecitlivie roztokom, ktorý začína pôsobiť do niekoľkých minút. Tukové tkanivo sa odoberá manuálne odsávačom – úkonom podobným liposukcii známej z plastickej chirurgie, ale s nižším podtlakom, preto odsávanie nie je bolestivé.

Ako sa teda získaný tuk použije ďalej v liečbe?

Po odobratí tukového tkaniva (približne 75 ml na jeden kĺb) sa kmeňové bunky špeciálnou metódou v sterilných podmienkach izolujú. Biologické vlastnosti kmeňových buniek sa nemenia, nepoškodzujú, ani nie sú znehodnotené, iba oddelené od väziva tukového tkaniva. Odstreďovanie buniek trvá približne hodinu, no ich samotná príprava na aplikáciu do kĺbu trvá cca 3 hodiny. Izolované kmeňové bunky sa aplikujú do postihnutého kĺbu tak, aby pôsobili priamo v mieste poškodenia.

Akým vekovým kategóriám je určená a aká je úspešnosť liečby kmeňovými bunkami?

Liečba vlastnými kmeňovými bunkami je určená pacientom do 70 rokov. Po tomto veku záleží na pridružených ochoreniach, ale podľa našich skúseností u starších pacientov klesá aktivita a počet kmeňových buniek. U týchto pacientov preto používame kmeňové bunky z pupočníkov, ktoré získavame z tkanivovej banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #artróza #artritída #bolesť kĺbov