Koreň života či Strieborná marhuľa. Poznáte ich účinky?

Spomalené myslenie, zhoršenie pamäti, strata aktivity a neutíchajúca únava. Do boja proti týmto sprievodným znakom starnutia sa púšťajú viaceré cudzokrajné rastliny. Okrem povzbudzujúceho účinku na centrálny nervový systém sa pýšia celým radom benefitov pre ľudské zdravie. Patria k nim ženšen, guarana a ginko.

18.05.2019 06:00
ženšen Foto:
Ženšen sa môže používať ako regeneračná látka na zlepšenie duševných a fyzických schopností. Odstraňuje slabosť, vyčerpanosť a únavu.
debata (1)

Ženšen, menej známy pod názvom Všehoj ázijský, je skutočne verný svojmu pomenovaniu. Najvzácnejšou časťou tejto rastliny je koreň, ktorý tak trochu pripomína postavu človeka. Nazýva sa tiež koreňom života, a to pre jeho schopnosť „nakopnúť“ organizmus k vyšším výkonom. K najznámejším druhom ženšenu patrí najmä jeho kórejský variant. Všehoj ázijský sa všade vo svete používa ako takzvaný roborans, to je látka so posilňujúcim efektom. Látky obsiahnuté v ženšene zlepšujú celkovú vitalitu, pôsobia proti stresu a účinne bojujú aj proti chorobe zvanej neurasténia. Ide o ochorenie, pre ktoré je typické striedanie podráždenosti, bolestí hlavy, poklesu sústredenia, porúch spánku a únavy.

Osviežuje telo i myseľ

Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia, ženšen sa môže používať ako regeneračná látka na zlepšenie duševných a fyzických schopností. Odstraňuje slabosť, vyčerpanosť a únavu. Tento rastlinný poklad si mnohí ľudia cenia aj pre blahodarné účinky na žľazy s vnútorným vylučovaním, imunitný a srdcovocievny systém. Z medicínskeho hľadiska sa ženšenu prisudzuje adaptogénny efekt, pri ktorom sa zlepšuje absorpcia kyslíka v tkanivách organizmu. Aj s touto rastlinkou sa však treba mať na pozore a neprekračovať jej odporúčané denné dávky. Pri vyššom množstve môže spôsobiť podráždenie, nervozitu a nespavosť.

Vyrábali z neho „stimulačný“ chlieb

Ak potrebujete povzbudiť dušu či telo a káva nie je pre vás najlepšou voľbou, siahnite po jej bezpečnejšej alternatíve. Guarana sa dostala do Európy v 16. storočí, ale jej skutočnými objaviteľmi boli obyvatelia kmeňa nazvaného Guaraní, ktorí používali guaranu na výrobu energetického prášku. Ale nielen na to. Prášok z tejto byliny často zamiesili do cesta a pripravili si tak „povzbudzujúci“ chlieb. Rastlina pochádza z povodia rieky Amazónky a v jazyku tamojších kmeňov nesie netradičné označenie – Veľký strom lesa.

V porovnaní s kávou obsahuje dvojnásobné množstvo kofeínu a vzácnu látku guaranín, ktorá pôsobí na ľudský organizmus podobne povzbudzujúco, ako samotný kofeín. Gauranín má však na rozdiel od kofeínu iný mechanizmus účinku, telo zbavuje únavy postupne. Guarana sa odporúča konzumovať v odporúčaných denných dávkach tým, ktorí nemajú problém s vysokým krvným tlakom a potrebujú si vycibriť pamäť. Šikovne tiež odstraňuje únavu, mierne depresie, rozjasňuje myseľ a rovnako ako mladých ľudí, aj seniorov môže potešiť pozitívnymi účinkami na zlepšenie sexuálneho života.

Zohreje telo i dušu

Pocity studených rúk a nôh sú vďaka Ginku dvojlaločnému minulosťou. Vzácnej rastline, ktorej listy pripomínajú motýlie krídla, sa hovorí aj Ginkgo biloba, čo znamená Strieborná marhuľa. Nakoľko sa táto rastlina objavila na Zemi už pred miliónmi rokov, vedci ju s obľubou označujú ako žijúcu fosíliu. Zaujímavé je, že na rozdiel od mnohých iných rastlín sa Ginko môže dožiť neuveriteľné jedno tisícročie.

Ginko dojlaločné je obľúbeným pomocníkom v boji proti ťažkostiam sprevádzajúcim starnutie. Ľudský organizmus chráni pred mozgovou príhodou, srdcovým infarktom, rakovinou. Seniori na ňom oceňujú jeho preventívne pôsobenie proti Alzheimerovej chorobe. Pocity tepla v tele sú spôsobené zlepšením krvného obehu, odstraňuje krvné zrazeniny, hučanie v ušiach alebo problémy so zrakom. Ľudia vo vyššom veku si tiež chvália pôsobenie tejto rastliny proti artritíde a reumatizmu. Tisícročná rastlina sa tiež používa na potláčanie depresií, posilňuje pamäť a zmierňuje stres.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #únava #ženšen #guarana #ginko