Poznáte najčastejšie mýty o starnutí?

Staroba nie je strašiak. Hoci sa s ňou spájajú rôzne predsudky, pravda je niekde úplne inde. Stereotypom o starnutí tak podľa vedcov treba dať definitívne zbohom.

07.05.2019 06:00
seniori, staroba, bicyklovanie, cyklistika,... Foto:
Cvičenie a dostatok chôdze, behu či bicyklovania zabráni atrofovaniu (úbytku) svalového tkaniva aj u ľudí v seniorskom veku.
debata

Na seniorov môže zvyšok mladšej populácie nazerať cez optiku predsudkov. K základným mýtom o ľuďoch, ktorí dosiahli vek 60 rokov patria predsudky o strate ich duševných a fyzických síl. Odborníci však dospeli k záveru, že duševné a fyzické poškodenie nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia. Na jeseň života dochádza len k spomaľovaniu niektorých telesných a mentálnych funkcií, čo však nemusí byť, samozrejme, pravidlom. Aj ľudia vo vyššom veku dokážu zostať vďaka pravidelnému cvičeniu v skvelej kondícii. Cvičenie a dostatok chôdze, behu či bicyklovania zabráni atrofovaniu (úbytku) svalového tkaniva aj u ľudí v seniorskom veku.

Aj seniori vedia byť fit

V prípade mozgu sú skvelými pomocníkmi na potlačenie porúch pamäti, koncentrácie či mentálnej aktivity, rôzne duševné aktivity. Rozvíjať kognitívne funkcie aj v dôchodcovskom veku pomáha socializácia, navštevovanie kultúrnych podujatí, lúštenie krížoviek, čítanie kníh a dokonca i popasovanie sa s hádankami. Naopak, zdraviu ubližuje, a neplatí to len pre seniorov, prílišné vysedávanie pred televízorom. Vedci sa opierajú o výskumy, podľa ktorých sledovanie televízie neprospieva celkovému zdraviu človeka. Chýba totiž pohyb i psychická činnosť.

Stráca sa s vekom intimita?

K častým predsudkom patrí aj mylná predstava o senioroch, ktorá sa týka sexu a intimity. Odborná verejnosť sa domnieva, že sexuálna aktivita jednotlivcov zostáva konštantná až do veku približne 70 rokov, píše portál agingcare.com. Väčšina starších ľudí síce zhodne uvádza, že sex sa stal pre nich menej dôležitou životnou hodnotou, ale až 35 % ľudí ho považuje za bežnú a potrebnú súčasť života. Muži seniori vnímajú potrebu sexu za viac dôležitú, než je to v prípade žien.

Ďalší mýtus o spoločenskej izolácii

Starší ľudia sa izolujú. Aj takýto predsudok sa objavuje v súvislosti so seniormi. Ide pritom o ďalší rozšírený mýtus o starobe. Každý človek, či je mladý alebo starší, je spoločenskou bytosťou. Odborníci pre spomínaný portál vysvetľujú, že túžba po zmysluplných vzťahoch, rodine, priateľoch a komunitách neutícha ani s pribúdajúcimi rokmi. Skutočnosť, že sú niektorí seniori sami, neznamená, že si vybrali tento štýl života. Tento stav môže súvisieť so stratou partnera, alebo o nich prestali prejavovať záujem príbuzní. Ani v takýchto prípadoch však nestrácajú nádej do života a nových priateľov si dokážu nájsť medzi rovesníkmi, ktorých trápia rovnaké ťažkosti.

Zvládajú problémy ľahšie

K ďalším predsudkom patrí predstava mladých ľudí, že seniori sú menej psychicky odolní. Opak je však pravdou. Schopnosť staršej generácie odolávať životným problémom a trápeniam sa s pribúdajúcim vekom len posilňuje. Na rozdiel od mladých ľudí sa totiž na viaceré ťažkosti pozerajú a riešia ich s nadhľadom. Potvrdzuje to aj výskum, ktorý pátral po schopnosti prežitia námorníkov. Britské námorníctvo zaznamenalo vyššiu mieru prežitia medzi staršími námorníkmi počas druhej svetovej vojny, než u ich mladších kolegov. Prežiť im pomohla vyššia sebadôvera, sebestačnosť a húževnatosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #samota #voľný čas seniorov #aktívny senior