Ako na prvú pomoc pri vysokom krvnom tlaku

Označenie „tichý zabijak“ sa dáva vysokému krvnému tlaku, ktorého výskyt sa zvyšuje práve s pribúdajúcimi rokmi. Ochorenie na seba neupozorňuje vážnymi signálmi tela. Zakráda sa nepozorovane a bezbolestne. A potom udrie celou silou. Ako si s ním poradiť?

05.05.2019 06:00
srdce, krvný tlak, infarkt Foto:
Ak vysoký krvný tlak neklesá, je potrebné vyhľadať lekára.
debata

Pri prudkom vzostupe krvného tlaku dochádza k vzniku silných bolestí hlavy, závratov, búšeniu srdca, hučaniu v ušiach a dokonca aj krvácaniu z nosa. Postihnutým ľuďom často trpnú prsty na rukách i nohách, cítia sa zmätene, nervózne a ospalo. V prípade, že sa tento zdravotný problém nerieši môže dôjsť k vážnym zmenám na telesných orgánoch, ktoré sa prejavujú bolesťou na hrudi, poruchami videnia a dýchavičnosťou. Táto choroba postihuje ľudí v staršom veku, často nad 35 rokov. Ženy čelia uvedenému problému najmä v období po menopauze a muži vo veku 35 – 50 rokov.

Buďte na pozore, ak…

Podľa Slovenskej nadácie srdca v pokojových podmienkach bije srdce približne 60 až 80-krát za minútu. Krvný tlak stúpa pri kontrakcii srdcového svalu a klesá keď relaxuje, teda medzi dvomi údermi. Tlak krvi sa mení z minúty na minútu so zmenami polohy tela, pri cvičení, spánku, pri zmene počasia, pri strese a podobne.

„Pri meraní krvného tlaku sa zobrazujú dve čísla: napríklad 117/80 mm Hg (ortuťového stĺpca). Vyššie číslo (tzv. systolický tlak) zaznamenáva tlak vo vašich cievach, keď vaše srdce vypudzuje krv. Nižšie číslo (diastolický tlak) meria tlak počas pokojovej fázy vášho srdca medzi dvoma údermi. Za normálny (optimálny) tlak krvi sa považujú hodnoty nižšie ako 120/80 mm Hg. Ak ste dospelý a váš krvný tlak je 140/90 mm Hg alebo vyšší, máte vysoký krvný tlak,“ uvádza nadácia na stránke www.tvojesrdce.sk.

Pomôžu pokoj a lieky

Samozrejme, závažnosť ochorenia neurčuje iba hodnota na tlakomeri, ale tiež rýchlosť akou krvný tlak narastá. Ako uvádza Národný portál zdravia, prvá pomoc pri vzostupe krvného tlaku by mala zahŕňať režimové opatrenia a užitie pohotovostných liekov. „Z režimových opatrení je dôležité sa upokojiť a uvoľniť, najlepšie je uložiť sa do sediacej alebo ležiacej polohy, pričom treba preferovať tichú miestnosť,“ prízvukuje sa na stránke www.npz.sk.

Tlak krvi sa zvyšuje aj v prípadoch, ak sa pacient dozvedá o vysokých nameraných hodnotách krvného tlaku. Na upokojenie sa preto používajú niektoré druhy sedatív. Podľa Národného portálu zdravia je z hľadiska farmakologickej liečby pri jednorazovom vzostupe krvného tlaku možné po predchádzajúcom dohovore s ošetrujúcim lekárom užitie mimoriadnej dávky niektorého z pravidelne užívaných liekov, ak tieto nie sú predpísané v už maximálnych dávkach. Nástup účinku možno očakávať do niekoľkých desiatok minút.

Znižovať krvný tlak treba postupne

Ak vysoký krvný tlak neklesá, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý môže ambulantne podať lieky v tabletkovej alebo vnútrožilovej forme, napríklad v podobe minerálnej látky magnézia alebo účinnej látky urapidilu. Úprava krvného tlaku v takzvanej hypertenznej kríze je často dôvodom na hospitalizáciu na internom oddelení nemocnice, pričom cielené znižovanie krvného tlaku by malo byť postupné a nie nárazové. Pri prudkom poklese, ktorý je nebezpečný najmä u starších ľudí s aterosklerózou srdcových, prípadne mozgových tepien, môže dôjsť k nedokrveniu srdca a mozgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia