Starnutie nie je strašiak, dá sa naň pripraviť

Starnutie je podľa odborníkov považované za prirodzený fyziologický proces rôznych zmien v organizme, ktoré sa začína už narodením. I napriek tomu, že pre väčšinu z nás pribúdajúce „krížiky“ predstavujú akéhosi strašiaka v strate fyzických a mentálnych síl, opak môže byť pravdou.

03.05.2019 12:41
Obyčajná chôdza spomalí starnutie mozgu Foto:
Obyčajná chôdza spomalí starnutie mozgu.
debata

Vo vyššom veku sa život nekončí

Prehupnutie sa do seniorskej fázy života totiž automaticky nepredstavuje odchod z aktívneho života. Existuje totiž viacero účinných opatrení, ako zvrátiť alebo spomaliť negatívne následky starnutia. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade rozsah a rýchlosť zmien vo vyššom veku sú u jednotlivých ľudí odlišné. „S vekom ubúda množstvo nervových buniek (neurónov) a znižuje sa hmotnosť mozgu. Redukuje sa novopamäť, spomaľuje sa čas reakcie a nové informácie sa osvojujú pomalšie,“ vysvetľuje úrad proces starnutia. V tejto súvislosti dochádza k zmenám miechy a periférnych nervov, čo sa v praxi prejavuje spomaľovaním reflexov, postupnou redukciou vnímania pocitov, znižovaním svalovej sily a zmyslovým ochudobňovaním.

Prečo ťažšie dýchame?

Podobne podlieha zmenám aj kardiovaskulárny systém. Srdce vo vyššom veku horšie zvláda fyzickú záťaž. Mení sa tiež pružnosť tepien, čo vedie k zvyšovaniu systolického tlaku, čím sa sťažuje práca srdca. Zaťažené sú aj pľúca, pričom v tomto prípade sa znižuje účinnosť hlienotvorného riasinkového čistiaceho systému a kašľa a zvyšuje sa riziko respiračnej infekcie. Z tohto dôvodu sa spomaľuje pľúcna ventilácia a následne príjem kyslíka pri fyzickej námahe.

„V oblasti tráviaceho systému sa zaznamenáva úbytok a zmenšovanie (atrofia) chuťových teliesok, atrofia slizníc, znižuje sa vylučovanie tráviacich štiav, vznikajú poruchy pohyblivosti, strata chrupu spôsobuje žuvacie ťažkosti tráviaceho systému. S vekom sa znižuje prekrvenie obličiek i množstvo funkčných jednotiek obličiek (nefrónov), znižuje sa schopnosť zrieďovať a koncentrovať moč,“ píše sa na stránke www.uvzsr.sk.

Život skracuje aj nevhodná práca

Samozrejme, netreba zabúdať ani na úbytok kostnej hmoty, pevnosť kostí a zvyšovanie ich lámavosti. Negatívne dôsledky starnutia pociťuje tiež koža, klesá jej elasticita, zhoršuje sa schopnosť potenia. Netreba však zabúdať ani na zmeny v telesnej hmotnosti. Zatiaľ čo v dospelosti podkožného a vnútorného tuku pribúda, po šesťdesiat päťke je situácia odlišná. Samotné starnutie nesúvisí len s vekom, ale ako je dokázané, ovplyvňujú ho aj ďalšie faktory, a to genetika, ekologické a výživové faktory. Rovnako sa na tomto procese podieľa aj pracovné a životné prostredie, ktoré priamo ovplyvňujú dĺžku života.

Menej stravy, viac rokov do života

I napriek tomu, že uvedené telesné zmeny pôsobia desivo, odborníci zo spomínaného úradu verejného zdravotníctva nevidia túto situáciu tak dramaticky. Úspech v predchádzaní komplikácií spôsobených vysokým vekom je možné redukovať systematickou podporou a ochranou zdravia počas celého života. Na starnutie sa, zjednodušené povedané, treba pripraviť. V tejto súvislosti preto nie je prekvapením, že zachovanie dobrej fyzickej kondície vo vyššom veku závisí predovšetkým od striedmeho a pravidelného stravovania, ktorému dominujú potraviny našich predkov, ako sú obilniny, strukoviny, koreňová a hlúbová zeleniny, ďalej zemiaky.

Opatrne s údeninami

Obmedzenia sa dotýkajú najmä konzumácie takzvaných skrytých tukov, ktoré sa nachádzajú v údenárskych výrobkoch. Zo stravy však nie je vhodné vylučovať chudé mäso, nakoľko je skvelým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré si ľudský organizmus nevie vyrobiť. Okrem toho je zdrojom vitamínu B12 a železa. Zdravý životný štýl sa udržiava aj vďaka konzumácii mliečnych výrobkov, ako sú kefír či tvaroh. Mliečne výrobky sa môžu pochváliť vysokým obsahom vápnika, čo je kľúčová minerálna látka určená na boj proti osteoporóze. Striedmosť stravovania spočíva v rozložení stravy do piatich malých porcií.

Takto cvičenie spomaľuje starnutie

Pozitívny vplyv na starnutie má neodmysliteľne aj pohyb. Dostatočná a pravidelná pohybová aktivita prispieva k zlepšeniu funkcií srdcovocievneho systému, zabezpečuje elasticitu ciev, upravuje cholesterol a zvyšuje srdcovú zdatnosť. Vďaka fyzickým aktivitám v podobe chôdze, behu, bicyklovania či plávania sa normalizuje hladina glukózy v krvi, znižuje sa telesný tuk a posilňujú sa dýchacie cesty.

Netreba však zabúdať ani na zlepšenie pohyblivosti kĺbov, odolnosť voči bolesti a zvýšenie fyzickej sily. Starší ľudia tiež ocenia aj účinky fyzických aktivít na udržiavanie telesnej stability, čo zabezpečuje predchádzanie pádov a rôznych zranení. Vo výbornej kondícii zostávajú vďaka cvičeniu, prechádzkam a posilňovaniu aj mentálne funkcie, a to najmä v podobe zmiernenia depresívnych ochorení či Alzheimerovej choroby. V neposlednom rade sa šport postará aj o nadväzovanie a udržiavanie zdravých sociálnych kontaktov, potláčanie pocitov samoty a spoločenskej izolácie u starších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #osteoporóza #srdcovo-cievne ochorenia #aktívny senior