Pomôže zvláštna huba na bolesť kĺbov?

Osteoartritída je choroba, ktorú charakterizuje stuhnutosť a bolesť kĺbov. Vedci tvrdia, že tento chronický stav môže zmierňovať huba nazývaná Cordyceps.

21.04.2019 06:00
kĺb - noha - bolesť - artritída - náhradný kĺb Foto:
Parazitujúca huba môže pomôcť všade tam, kde zlyhávajú tradičné lieky proti bolesti.
debata

Spomínaná huba kolonizuje larvy húseníc a hmyzu. Nový britský výskum naznačuje, že k jej kľúčovým vlastnostiach patrí aj potláčanie nepríjemných stavov spojených s bolesťami a zápalmi kĺbov.

Výskumníci sa zamerali na potenciálne výhody látky zvanej cordycepín obsiahnutej v spomínanej hube. Vo výskume, ktorého výsledky sú zverejnené v časopise Scientific Reports, cordysepín v prípade myší pomáhal zmierňovať bolesti a zápalové stavy. Podľa odborníkov je však mechanizmus pôsobenia tohto „lieku“ iný, ako je to v prípade iných protizápalových liekov. To znamená, že uvedená parazitujúca huba môže pomôcť všade tam, kde zlyhávajú tradičné lieky proti bolesti.

Preč so zápalmi v tele

Pri osteoartritíde dochádza k zvyšovaniu úrovne proteínu, ktorý vyvoláva zápal v ľudskom tele. Ten v spojení s inými proteínmi spôsobuje aktiváciu makrofágov, teda typu imunitnej bunky, ktorá prispieva k zápalu. Keď vedci podali myšiam s osteoartritídou uvedenú hubu, videli, že zlúčenina blokuje nadbytok hladín zápalových proteínov, čím potlačuje zápal. Účinná látka tiež znižuje bolesť a zabraňuje ďalšiemu poškodeniu s progresivitou osteoartritídy.

Upraví aj krvný tlak?

Cordyceps, ktorý je tradičným liekom čínskej medicíny, pomáha aj proti reumatoidnej artritíde, progresívnej deštrukcii kĺbov a blokuje autoimunitné ochorenie charakterizované hyperpláziou synovie, čo je takzvané obloženie kĺbov. Okrem toho má vplyv aj na celý rad ďalších zdravotných problémov. Podporuje srdcový rytmus, dodáva energiu, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti oxidačnému stresu. Viaceré štúdie potvrdili, že pozitívne ovplyvňuje vysoký krvný tlak. Lekári odporúčajú túto látku aj v prípadoch, keď je potrebné zvýšiť imunitu a odolnosť voči infekciám. Účinne potláča príznaky nádchy a chrípky.

Potešia sa tiež cukrovkári

Seniori ocenia aj účinky tejto huby proti cukrovke 1. a 2. typu. Cordyceps zlepšuje vylučovanie inzulínu pankreasom a podporuje postupnú absorpciu glukózy (cukru) do zažívacieho traktu. Pri jeho pravidelnom užívaní sa vyrovnáva glykemický index, na rozdiel od ľudí, ktorí extrakt z uvedenej látky neužívajú. S vekom dochádza tiež k znižovaniu kognitívnych funkcií, strate energie a rozvinutiu demencie. Degeneratívne zmeny v mozgu spôsobujú takzvané antioxidačné enzýmy. Ako zdôrazňujú niektoré výskumy, Cordyceps udržiava v zdravej kondícii zdravý mozog a v mnohých prípadoch má silný antidepresívny účinok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoartróza #bolesť kĺbov #medicinálne huby #Cordyceps