Prečo je pre seniorov dôležitý zinok?

Minerálna látka, ktorá by nemala chýbať v strave starších ľudí. Ak je jej nedostatok, trpí najmä imunitný systém. S pribúdajúcimi rokmi sa navyše zhoršuje jeho vstrebávanie.

20.04.2019 08:00
ryba, tanier, príbor, kapor Foto:
Výborným zdrojom zinku sú aj ryby.
debata (2)

Menej zinku znamená pre seniorov vyššie riziko poškodenia imunitného systému a tým aj schopnosť organizmu brániť sa pred širokou škálou chorôb. Poškodená imunita zvyšuje náchylnosť k zápalu pľúc a chrípke. Nevyhýba sa ani autoimunitných ochoreniam a rôznym druhom rakoviny. Viaceré štúdie potvrdili, že najmä starší ľudia sú vystavení nedostatku tejto mikroživiny. Výskumy rovnako naznačujú, že udržiavanie stabilnej hladiny zinku v tele pomáha v prevencii proti nebezpečnému zápalu pľúc, označovaného tiež názvom pneumónia. Odborníci v Spojených štátoch amerických skúmali seniorov z opatrovateľských domov. U tých, ktorí mali stabilné hodnoty zinku, sa vyskytovala pneumónia zriedkavejšie, než u ich rovesníkov s nižším množstvami zinku.

Zinok s vekom ubúda

V štúdii z roku 2007 mali dospelí vo veku 55 – 87 rokov, ktorí mali nedostatok zinku, riziko vyššieho oxidačného stresu a výskytu zápalových markerov. Z tohto dôvodu sa polovici skúmaným podávali doplnky výživy s obsahom zinku po dobu jedného roka, druhá polovica užívala placebo. Výskyt respiračných ochorení, zápalov a oxidačného stresu bola nižšia v skupine so zinkom. Dopĺňanie zinku prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov je dôležité práve v staršom veku. U ľudí vo veku 60 – 65 rokov začína postupne klesať hladina tejto minerálnej látky v krvi a spomaľuje sa imunitná odozva. Potreba dopĺňania zinku u seniorov sa zvyšuje o polovicu v porovnaní s mladými ľuďmi.

Pomôže aj pri riedkych kostiach

Zinok zabezpečuje optimálne fungovanie viacerých procesov v ľudskom tele, v ktorom sa ho nachádzajú približne len 2 – 3 gramy. Najviac ho nájdeme práve v kostiach a zvyšok v koži. Bohato zastúpený je najmä v živočíšnych potravinách. Okrem imunitného systému pomáha pri osteoporóze, zdravom raste vlasov a nechtov, udržuje pokožku v dobrej kondícii a v neposlednom rade spomaľuje starnutie. Zaraďujeme ho tiež k skvelým antioxidantom, ktoré pôsobia proti výskytu slepoty v staršom veku, mužom pomáha s potenciou. U seniorov zlepšuje zmysly, ako chuť, čuch a zrak. Najlepšími zdrojmi spomínaného minerálu sú pečeň, vajíčka, ale tiež rybacina, mlieko a mliečne výrobky a celozrnné potraviny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zinok