5 varovných signálov tela, ktoré netreba podceňovať

Dýchavičnosť, zmena farby stolice, kože a nárast depresií. Toto je len zlomok zo zdravotných ťažkostí, ktoré zvyknú seniori pripisovať vyššiemu veku. Za nimi sa však môže skrývať omnoho vážnejší problém. Na čo si dávať pozor?

18.04.2019 06:00
lekár, doktor, choroba, vyšetrenie, nemocnica,... Foto:
Mnohé príznaky môžu byť „predohrou“ vážnych telesných ochorení a netreba ich podceňovať.
debata

1. Dýchavičnosť

Nepatríte medzi fajčiarov, no i napriek tomu vás často prepadá dýchavičnosť. Lapanie po vzduchu spojené s bolesťami na hrudi sú jedným z príznakov srdcového infarktu. Ak počas ľahkej prechádzky zistíte, že sa vám ťažko dýcha, zbystrite pozornosť. Pre viacerých starších ľudí to môže byť signálom upchatia tepny, ktorá prenáša krv do srdca. Okrem dýchavičnosti sa s infarktom srdcového svalu spájajú aj ďalšie príznaky, a to tlak na hrudi, postupná tupá bolesť vystreľujúca do ramena a závrat.

2. Keď sa potácate

Možno ste sa streli s prípadmi, keď vaši rovesníci chceli povedať nejaké slovo a výsledkom ich snaženia bola skomolenina. Výpadky reči, nezrozumiteľná reč, ale aj straty rovnováhy a koordinácie nie sú bežnou súčasťou staroby. Z tohto dôvodu nie je potrebné ich podceňovať. Môžu byť často príznakom prichádzajúcej mozgovej mŕtvice. Na toto ochorenie telo upozorňuje tiež extrémnymi závratmi, zmenami videnia, slabosťou a znecitlivením tváre či tela.

3. Krvácanie a erekcia

V čase po menopauze nemá u žien dochádzať ku krvácaniu z pošvy. Ak sa tak stane, je čas problém neodďaľovať a okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Tieto príznaky môžu byť totiž „predohrou“ vážnych telesných ochorení, najčastejšie rakoviny.

Ani muži by nemali privierať oči pred zdravotnými ťažkosťami, ktoré sa týkajú ich intímneho zdravia. Pokles chuti na sex je s pribúdajúcim vekom bežnou súčasťou života, nie však nevyhnutnou. Erektilná dysfunkcia môže znamenať aj nástup kardiovaskulárnych ochorení či cukrovky. Môže byť tiež reakciou na stres a depresiu.

4. Zafarbenie stolice

Niektoré potraviny, alkohol či lieky môžu pozmeniť sfarbenie stolice. Pokiaľ je stolica sfarbená prirodzene na hnedo, nie je dôvod na obavu. Otázniky už visia nad červeným a čiernym sfarbením. Čierna stolica predpovedá ťažkosti v hornej časti tráviaceho traktu a červená krvácanie. Rovnako môže byť tiež znamením výskytu žalúdočných vredov či hemoroidov.

5. Zápcha

Pravidelné vyprázdňovanie signalizuje zdravie zažívacieho traktu. V prípade, že zápcha úraduje pravidelne, nastáva čas na riešenie tohto problému. Zápcha vedie k vytváraniu nadmerného tlaku v črevách a komplikuje pohyby čriev. Vyskytuje sa častejšie po päťdesiatke a môže viesť k vzniku nepríjemných hemoroidov. Upozorňuje aj na iné ochorenia, a to nádor na hrubom čreve či konečníku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #zápcha #stolica #dýchavičnosť #krvácanie