Aj nenápadná mrkva ochráni život seniora

Odlišné požiadavky na výživu majú ľudia vo vyššom veku. Zatiaľ čo mladé generácie potrebujú pre svoj rast veľké množstvo bielkovín a vitamínov, zdravie seniorov dokáže chrániť úzka skupina výživných látok. V akých potravinách sa tieto zdraviu prospešné látky skrývajú?

16.04.2019 12:26
mrkva Foto:
V prípade mrkvy sa hovorí až o štvornásobnej ochrane zdravia.
debata (7)

Tajomstvo rybieho tuku

Obávaný cholesterol. Ukladá sa na stenách ciev a najmä vo vyššom veku znižuje ich pružnosť a elasticitu. Ak je ho v ľudskom tele priveľa, dochádza k vážnym zdravotným komplikáciám, ktoré môžu vyústiť do srdcového infarktu. Seniorom prichádza na pomoc super potravina v podobe rybacieho mäsa. Samozrejme, aj samotné ľahko stráviteľné bielkoviny obsiahnuté v mäse rýb majú množstvo benefitov pre zdravie človeka. Prekvapivo, z výživového hľadiska sa javí zaujímavejšie skôr rybí tuk. Ryby ako losos, makrela, sleď a sardinky ho majú neúrekom, pričom jeho najkvalitnejšou zložkou sú takzvané omega-3-mastné kyseliny.

Čistia cievy, chránia srdce

Zázračná sila týchto zdravých tukov spočíva v normalizovaní hladín cholesterolu v krvi, v znižovaní množstva triglyceridov a vo zvyšovaní hladín takzvaného dobrého cholesterolu (HDL), ktorý sa dokáže šikovne popasovať s usadeninami na stenách krvných ciev. V tomto prípade však netreba zabúdať, že omega-3-mastné kyseliny pomáhajú chrániť seniorom nielen cievy, ale aj srdce a mozog. Tým, že vplývajú na mozgovú činnosť odďaľujú vznik Alzheimerovej choroby, demencie a celkovo zlepšujú pamäť.

Orechy ponúkajú vitamín E

Okrem srdcového infarktu sú seniori ohrození aj ďalšími kardiovaskulárnymi ochoreniami. Balzamom na cievy sú jednoznačne orechy všetkých druhov. Vlašské orechy, mandle či pekanové orechy obsahujú zdravé tuky, v ktorých sú zastúpené omega-3-mastné kyseliny. Pomáhajú však aj pistácie, arašidy, lieskovce.

Z orechov netreba mať strach, ich tuky neobsahujú cholesterol. Vraví sa, že jedna hrsť tejto pochúťky denne postačí na doplnenie potrebného množstva zdravých mastných kyselín v ľudskom organizme. Ako uvádza American Medical Association, spomínané množstvo orechov dokáže pokryť až 35 % odporúčanej dennej dávky vitamínu E potrebného pre dospelého človeka. „Éčko“ patrí medzi silné antioxidanty, čo znamená, že likviduje voľné radikály v ľudskom tele. Okrem toho sa spomína aj jeho preventívny účinok v boji proti Alzheimerovej chorobe.

Mrkva poteší silou

Podceňovaná zelenina, ktorú si vieme predstaviť najmä v slepačej polievke. Vedci však tejto červenej koreňovej zelenine pripisujú priam zázračné účinky. V prípade mrkvy sa totiž hovorí až o štvornásobnej ochrane zdravia. Dôvodom je kombinácia štyroch antioxidantov nachádzajúcich sa v sladkej zelenine. Túto štvoricu otvára beta karotén, ktorý sa v ľudskom tele metabolizuje na vitamín A. Okrem pozitívneho vplyvu na zrak ľudí v staršom veku sa mu pripisuje aj preventívne pôsobenie proti Alzheimerovej chorobe. Viaceré štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí konzumovali vyššie množstvá vitamínu A a iných antioxidantov počas niekoľkých rokov, podstatne znížili riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Megadávka vitamínu A

Iba jedna, priemerne veľká mrkva dodáva telu vyše 200 % dennej dávky vitamínu A. Pre porovnanie, aj brokolica obsahuje vitamín A, ale pre dosiahnutie takéhoto množstva by ste sa jej museli doslova prejesť. K ďalším dvom významným antioxidantom zaraďujeme vitamín C, ktorý ochráni organizmus pred vznikom rôznych infekcií, pôsobí protizápalovo a urýchľuje hojenie rán. Spomínanú skupinu dopĺňa nemenej slávny vitamín E. Seniori na tejto látke oceňujú najmä ochranu kože pred vznikom hlbokých vrások a stareckých škvŕn.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #omega-3 mastné kyseliny #orechy #cholesterol #mrkva #rybí tuk #výživa seniorov