Stop boľavým nohám. Na pomoc prichádza jablčný ocot

Ubolené a unavené nohy nemusia byť nevyhnutnou súčasťou starnutia. Skôr, než sa rozhodnete užívať drahé výživové doplnky na potlačenie tohto problému, vyskúšajte jednoduchý „babský“ recept. V hlavnej úlohe je obyčajný ocot.

15.04.2019 11:00
nohy - chodidlá - pleseň - starostlivosť o nohy
Pokožka na chodidlách trpí viac, ako je tomu v prípade kože na iných častiach tela.
debata

Preč s opuchom a bolesťou

Mladí ľudia oceňujú na jablčnom octe jeho schopnosť spaľovať nadbytočné kilogramy tuku. U starších ľudí zaberá na rôzne bolesti, ktoré trápia unavené chodidlá. Základom je namiešať si správny kúpeľ zo spomínanej tekutiny a trápenie v podobe opuchov, bolesti a ťažoby nôh razom ustúpia. Jablčný ocot má silné protizápalové účinky, ktoré znižujú opuchy dolných končatín. Tie sa vytvárajú najmä v okolí členka a spôsobujú problémy pri obúvaní, ale aj samotnej chôdzi. Na vyššie uvedené ťažkosti sa používa kombinácia jedného dielu octu na dva diely vody. Nohy sa namáčajú v tomto kúpeli po dobu 20 – 30 minút.

Koniec zapáchajúcim nohám

Určite ste pri upratovaní v domácnosti použili jablčný ocot na dezinfikovanie kuchyne, kúpeľne, ale aj iných povrchov. Kyselina octová totiž likviduje baktérie a v konečnom dôsledku odstraňuje rôzne pachy, ktoré sa nahromadia ruka v ruke s neporiadkom vo vašich domovoch. Podobne však účinkuje aj pri odstraňovaní nepríjemných zápachov z pokožky chodidiel.

Dolné končatiny sa zvyknú potiť rýchlejšie, než ostatné časti tela, pretože sú väčšinu času dňa uväznené v ponožkách a topánkach. Vlhkosť v kombinácii s baktériami a zárodkami plesní zohrá svoju úlohu a zápach je na svete. Výborným „babským“ receptom na zbavenie sa odpudzujúceho pachu nôh je mix jablčného octu, tymianového oleja, horúcej vody a sódy bikarbóny. Nohy namáčajte v tejto tekutej zmesi po dobu približne tridsiatich minút.

Rozlúčte sa s mozoľmi

Pokožka na chodidlách trpí viac, ako je tomu v prípade kože na iných častiach tela. Chôdzou rohovatie, hrubne a časom praská. Jablčný ocot sa núka ako možnosť číslo jeden na odstránenie spomínaného problému. Postačí rozriediť zopár vrchnákov jablčného octu vo vode a za pomoci takzvaného pemzového kameňa odstrániť zvyšky tvrdej kože z nôh. Pokožka na chodidlách zostane mäkká a zdravšia.

Ocot je však skvelým pomocníkom aj pri odstraňovaní mozoľov. Spočiatku tieto nedokonalosti kože nespôsobujú takmer žiadne problémy. Časom však hrubnú a komplikujú chôdzu. Mozole je možné zjemniť a odstrániť roztokom, ktorý sa pripraví rozriedením jedného dielu octu a dvoch dielov horúcej vody. Postihnuté miesta je potrebné ošetrovať pomocou gázy. Vyskúšať môžete aj zvlhčenie pokožky na chodidle uvedeným roztokom. Prikryte ho gázou a nechajte pôsobiť počas spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opuchnuté členky #bolesť nôh #jablčný ocot