Alzheimer či Parkinson. Ako ich rozoznáme?

S pribúdajúcim vekom sa majte na pozore. Ľudia po päťdesiatke majú väčšie riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Príznaky obidvoch ochorení sa však často zamieňajú. Aké sú medzi nimi rozdiely?

15.04.2019 06:00
parkinson, alzheimer, mozog, hlava Foto:
Na celom svete sa odhaduje približne 43 miliónov ľudí trpiacich na Alzheimerovu chorobu.
debata

Majú veľa spoločného. Trápia starších a postihujú nervový systém. Vplyvom nástupu spomínaných chorôb nastupujú degeneratívne zmeny v mozgových bunkách, čo vyúsťuje do ich poškodenia. Nepríjemnou správou je, že tieto zdravotné ťažkosti majú takzvaný progresívny charakter, s časom sa ich priebeh zhoršuje. V neskorších štádiách dochádza k vážnym problémom s pamäťou, uvažovaním, sústredením a tiež k zmenám osobnosti.

VIDEO: Parkinsonova choroba je nevyliečiteľné neurodegeneratívne ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje až 6 miliónov ľudí. Len na Slovensku ním trpí približne 15-tisíc pacientov, najčastejšie po 50. roku života. Pacienti majú vďaka pokroku medicínskych technológií novú nádej. Ide o tzv. hĺbkovú stimuláciu mozgu, keď pacient dokáže prejavy Parkinsonovej choroby doslova vypnúť jedným tlačidlom! Hovorí o nej prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD., z Bratislavy.

Video

Príznaky sa zhoršujú v noci

K Alzheimerovej chorobe dochádza najmä v dôsledku poklesu nervového prenášača acetylcholínu a ovplyvňovaniu hipokampusu a entorinálnej kôry. Tieto časti mozgu zohrávajú podľa vedcov kľúčovú úlohu pri schopnosti pamätať si veci, či kriticky myslieť. Typickým príznakom je tiež takzvaný sundowning. Prejavuje sa zvýšenou nervozitou, agitovanosťou a nepokojom najmä vo večerných a nočných hodinách. Príčinou tohto stavu je údajne klesajúca úroveň osvetlenia počas dňa, čo vyplýva aj zo samotného názvu, ktorý znamená v podstate západ slnka. Vo večerných a nočných hodinách by sa u pacientov s touto chorobou nemali meniť zaužívané zvyky.

Výskyt je hrozivý

Ako uvádza portál healthybuilder­z.com, na celom svete sa odhaduje približne 43 miliónov ľudí trpiacich na Alzheimerovu chorobu, pričom približne päť a pol milióna je zo Spojených štátov amerických. Predpokladá sa každoročný nárast ochorenia až o štyri a pol milióna nových prípadov. V Európe je diagnostikových viac ako 7 miliónov ľudí, pričom sa odhaduje, že výskyt pacientov s Alzheimerovou chorobou a pridruženými demenciami stúpne do roku 2040 na jedenásť miliónov. Na Slovensku bojuje s touto diagnózou približne 50-tisíc pacientov.

Ako je to s Parkinsonom?

Parkinsonova choroba má odlišné príčiny vzniku. Pri vývoji ochorenia dochádza k postupnému vytrácaniu špeciálnych neurónov v mozgu, najmä v oblasti zvanej substantia nigra (čierna hmota v strednom mozgu), v ktorej sa produkuje dôležitý hormón dopamín. Tento druh hormónu je podobne ako acetylcholín nervovým prenášačom a v danom prípade je nevyhnutný na kontrolu a koordinácie pohybu. V prípade, že dochádza k jeho zníženej produkcii, objavujú sa typické príznaky choroby v podobe zlej koordinácie pohybov a trasenia tela. Odhaduje sa, že na svete trpí týmto ochorením takmer šesť miliónov ľudí. Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky malo v roku 2005 toto ochorenie na Slovensku až 15-tisíc pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Parkinsonova choroba #pamäť #Alzheimerova choroba