Ktoré infekcie najviac trápia seniorov?

Vedci varujú. Až tretina všetkých úmrtí u starších ľudí je spôsobená infekčnými ochoreniami. Imunitný systém v starobe už totiž nemusí slúžiť tak, ako kedysi. Na tieto choroby si dajte pozor.

09.04.2019 11:00
baktéria, krv, infekcia Foto:
Infekcie močových ciest patria k najčastejším bakteriálnym infekciám u ľudí vo vyššom veku - ilustračné foto.
debata

Pneumónia

Známa tiež ako zápal pľúc. Viac ako polovica ľudí vo veku nad šesťdesiat päť rokov je hospitalizovaná z dôvodu vypuknutia tohto ochorenia. Zápal pľúc je o to nebezpečnejší, že sa mu výrazne „darí“ všade tam, kde dochádza k poruchám imunitného systému. Z tohto dôvodu sú seniori ohrození pneumóniou, ktorá môže byť vírusová alebo bakteriálna. Chorobu zhoršuje znížená kapacita pľúc, či neschopnosť organizmu vylučovať hlieny von z tela. Niektorí ľudia v staršom veku majú zvýšené riziko vzniku tejto infekčnej choroby v rámci nemocníc či domovov dôchodcov.

Podobá sa chrípke

K príznakom pneumónie patria bolesti na hrudi, ťažké dýchanie alebo kašeľ. Bolesti sú sprevádzané závratom, únavou a celkovým oslabením organizmu. Typické pre túto chorobu sú aj horúčka, nadmerné potenie a triaška. U seniorov sa niekedy môže vyskytnúť opačný efekt horúčky, a to pokles telesnej teploty pod normálnu hranicu. V boji proti zápalu pľúc sa najviac osvedčila prevencia, ktorá spočíva v pravidelnom očkovaní.

Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že riziko vzniku sa môže vďaka očkovaniu znížiť až o 75 %. Podobné úspechy sú zaznamenané aj v prípade očkovania proti chrípke. Výskumy potvrdzujú, že výskyt chrípky sa zníži po vakcinácii až o 58 %. Očkovanie proti chrípke znižuje úmrtnosť súvisiacu s touto chorobou až o 70 %.

Keď močenie bolí

Infekcie močových ciest patria k najčastejším bakteriálnym infekciám u ľudí vo vyššom veku. Riziko vzniku tohto ochorenia neobchádza žiadne pohlavie, pričom náchylnejšie bývajú ženy. Najčastejšou príčinou infekcie bývajú baktérie z konečníka, ktoré môžu infikovať močové cesty. Zápaly močových ciest sa prejavujú pocitmi pálenia pri močení. V niektorých prípadoch sú príznaky menej vážne a dochádza k ich prehliadnutiu. Často sa to stáva najmä u seniorov, ktorí prekonali mozgovú príhodu, trpia na Parkinsonovu chorobu, alebo demenciu.

Infekcie sú tiež spojené s častým močením, bolesťami v oblasti močového mechúra, únavou, stratou chuti do jedla. Medzi preventívne opatrenia patrí prijímanie väčšieho množstva tekutín. Niektorí seniori môžu mať vo zvyku piť málo vody z dôvodu, aby nemuseli chodievať často na toaletu. To však spôsobuje zadržiavanie moču v močovom mechúre, čo v podstate uľahčuje rast baktérií. Okrem toho k prevencii zaraďujeme aj precízne udržiavanie hygieny na intímnych častiach tela.

Nie je až taký „zlatý“

Ani najväčšiemu telesnému orgánu, koži, sa nevyhýbajú infekcie. K najčastejšie vyskytujúcim sa ochoreniam kože patria infekcie spôsobené zlatým stafylokokom (stafylokokus aureus). Tento druh baktérií je zložený z buniek guľatého tvaru, zoskupujú sa v takzvaných kolóniách, ktoré sa ponášajú na strapec hrozna. Uvedené zhluky môžu byť niekedy veľké až do 8 mm a vyznačujú sa žltým či zlatistým sfarbením.

Zlatý stafylokok môžeme nájsť nielen na koži, ale aj v ústnej dutine, hrdle, zažívacom trakte, v intímnych oblastiach. V tele niekedy prežíva bez toho, aby spôsobil väčšie problémy. Môže sa však prebudiť pri oslabenej imunite, poraneniach kože či pri lekárskych zákrokoch v nemocniciach. K nákaze môže dôjsť aj pri nedostatočnom umývaní potravín, nakoľko sa zlatý stafylokok nachádza často v nedovarenej potravine.

K preventívnym opatreniam patrí časté umývanie rúk, používanie dezinfekčných gélov na ruky, udržiavanie potravín v čistom prostredí a ich dôkladná tepelná úprava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #infekcie močových ciest #zápal pľúc #infekčné choroby