Koľko ušetríte ročne bez cigariet?

Dajte stopku fajčeniu aj v seniorskom veku. Úrad verejného zdravotníctva SR vyzýva starších ľudí, aby so zahodením poslednej cigarety šetrili nielen svoje zdravie, ale aj peňaženky.

06.04.2019 11:00
fajčenie, cigareta, kašeľ Foto:
Iba jediná horiaca cigareta obsahuje približne štyri tisícky škodlivých látok, ktoré sa z pľúc dostávajú do krvného tkaniva a okolitých tkanív.
debata

Nepriateľ nikotín

Fajčenie podľa úradu spôsobuje celý rad zdravotných problémov a komplikácii. Desiatky štúdií poukazujú na skutočnosť, že tento zlozvyk zapríčiňuje infarkt myokardu, náhlu mozgovú príhodu, chorobu periférnych tepien a srdcovocievne choroby. Pravidelné poťahovanie z cigarety je príčinou až 90 % všetkých úmrtí na rakovinu pľúc, 75 % všetkých úmrtí na pľúcne choroby a až štvrtinu na srdcovocievne ochorenia.

Závislosť na cigarete spôsobuje nikotín a patrí k silným návykovým látkam. Zaraďujeme ho medzi prírodné alkaloidy, ktoré podobne ako kofeín v káve stimuluje ľudský organizmus. Samozrejme, len na krátku chvíľu. Laici sa domnievajú, že táto páchnuca záľuba pomáha zlepšovať koncentráciu či pamäť. Opak je pravdou, cigareta je tak silne návykovou, že jej fajčenie súvisí s uvoľňovaním dopamínu v mozgu.

Trpí celá rodina

Dopamín je nervový prenášač, ktorý v našom tele zodpovedá za takzvaný systém odmeny. Chuť na cigaretu prichádza vo chvíli, ak sa fajčiar potrebuje zbaviť napätia, nevoľnosti, nervozity či podráždenosti. Spomínané abstinenčné prípravky vznikajú na základe silnej závislosti organizmu od nikotínu. „Fajčiarovi cigareta slúži ako barlička, o ktorú sa opiera, avšak strpčuje život nielen jemu samotného, ale aj celej rodine a okoliu. Cigarety sú jediným výrobkom, ktorý, ak sa používa podľa návodu, spôsobuje smrť,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva na webe uvzsr.sk.

Plyn bez zápachu, ktorý udusí

Nikotín nie je v prípade fajčiara jediným strašiakom. Nebezpečenstvo číha aj v hustom štipľavom dyme, ktorý vzniká horením tabaku. Pri fajčení sa teda spaľovaním tabaku uvoľňuje oxid uhoľnatý. Uvedená látka je každému z nás dôverne známa, a to aj napriek tomu, že jej prítomnosť v miestnosti nemáme šancu rozpoznať podľa vône či typického zápachu. Oxid uhoľnatý (CO) prosto nepáchne. O jeho tragických následkoch na ľudský život sa dozvedáme predovšetkým z médií. Na svedomí má už nejeden život. Svoje obete si nachádza najmä v rodinných domoch, v ktorých sú kozuby či piecky. Pokiaľ nie sú správne udržiavané, dochádza k nedokonalému spaľovaniu dreva alebo iného paliva, čo má za následok zadusenie nič netušiacich obetí.

Táto chemická látka pôsobí podobne aj počas fajčenia. Má zvláštnu schopnosť spočívajúcu v schopnosti naviazať sa na krvné farbivo hemoglobín, z ktorej sa vytvára karboxyhemoglobín. Jeho úlohou je schopnosť organizmu získavať a spracúvať kyslík.

Keď ubúda pľúcne tkanivo

Pri horení tabaku vznikajú aj ďalšie splodiny, dechty, ktoré majú rakovinotvorné účinky. Iba jediná horiaca cigareta obsahuje približne štyri tisícky škodlivých látok, ktoré sa z pľúc dostávajú do krvného tkaniva a okolitých tkanív. Karcinogény spôsobujú podráždenie očí, nosa, hrdla a nádorové ochorenia. Zabúdať však netreba ani na častý výskyt chronických, ťažkých ochorení pľúc, ako sú emfyzém a chronická bronchitída. Prvé spomínané ochorenie je obyčajne súčasťou chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Dochádza pri nej k vymiznutiu pľúcneho tkaniva, čo spôsobuje pacientom takzvanú dychovú nedostatočnosť, kašeľ, únavu a vyčerpanie. Chronická bronchitída sa prejavuje v podobe zápalu sliznice priedušiek, ktoré prenášajú vzduch do a z pľúc. Typickým prejavom je kašeľ, hustý bezfarebný hlien, dýchavičnosť a bolesť na hrudi.

Ušetríte minimálne jednu penziu ročne

Úrad verejného zdravotníctva v projekte Aktívny senior varuje nielen pred škodlivými následkami cigariet, ale aj iným sociálno-ekonomických faktorom. Stratou peňazí. Ušetriť svoje zdravie, ale aj peňaženku je možné stopnutím fajčenia. Dvadsať cigariet denne (podľa ceny krabičky) vyjde na približne na 500 eur ročne, čo v niektorých prípadoch presahuje výšky penzie. „Váš dom, šaty, vlasy nebudú páchnuť od tabakového dymu. Skoncovaním s cigaretou zlepšíte svoje zdravie a zvýšite svoju sebaúctu. Pre vaše deti a vnúčatá budete dobrým vzorom nielen v nefajčení, ale aj v sile prekonávať samého seba,“ uzatvára úrad. Liečba spočíva v používaní nikotínových náhrad, u ktorých absentujú škodlivé splodiny z dymu. Zaraďujeme k nim nikotínové spreje, náplasti či žuvačky.

Ak je odvykania ťažšie

Ako uvádza Národný portál zdravia na stránke npz.sk, na odvykanie od fajčenia je možné použiť lieky, ale aj psychoterapiu. Po úspechu v prvej fáze sa pokračuje v liečebnom procese len psychologickými metódami. Najnovší liečebný kombinovaný postup obsahuje farmakologickú liečbu, individuálnu psychiatrickú starostlivosť, kognitívno-behaviorálny prístup so psychoterapeutom i za použitia individuálnej psychiatrickej starostlivosti. „Lieky sú naplánované väčšinou na 12 týždňov, no zdá sa, že celková úspešnosť závisí od psychiatrického vyšetrenia a diagnostiky na začiatku a od následného, súvislého psychoterapeu­tického vedenia,“ uvádza Národný portál zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigareta