Zvykáte si ťažšie na zubnú náhradu? Nebojte sa

Intímna téma, o ktorej sa radšej mlčí. Správne používanie zubnej protézy zlepšuje kvalitu života každého seniora.

05.04.2019 11:00
chrup, zuby, zubná protéza, náhrada, umelý,... Foto:
Zvyknúť si na zubnú protézu nie je jednoduché.
debata (2)

So sebavedomým úsmevom

Zubné protézy sú odnímateľné, pričom pozostávajú z náhradných umelých zubov. Tie sú pripevnené k ružovým plastovým či gumeným základom. Zubná náhrada vypĺňa priestor v ústnej dutine a po správnom zafixovaní pomáha ľuďom, ktorí prišli o svoj chrup, zlepšovať kvalitu ich života. Niekedy nie sú potrebné celé protézy, ale postačia čiastočné, ktoré sa kovovou kostrou alebo sponou pripájajú o časť chrupu, kde absentujú pôvodné zuby.

Všetko je o zvyku

Zvyknúť si na zubnú protézu nie je jednoduché. Spočiatku sa môžete cítiť nepríjemne. Umelý chrup môže navodiť pocit plných úst, ktorý prekáža v rozprávaní. Ide však o prirodzenú súčasť zoznamovania sa s touto umelou náhradou. Pravidelným používaním sa pestuje návyk a všetky nepríjemné pocity spontánne vymiznú.

Zubný lekár vám poskytne pred použitím protézy presný návod na jej použitie. Náhrady by sa nemali do ústnej dutiny vkladať nasilu. Nasadzovanie protézy má byť plynulé a zuby by mali zapadnúť na svoje miesto. V prípade, že zubná protéza vytvára nadmerný tlak na časti ústnej dutiny, je potrebné túto skutočnosť konzultovať so svojím lekárom a zbytočne sa netrápiť.

Doprajte si jedlo

Protéza má teda prinášať starším ľuďom pohodlnú konzumáciu takmer všetkých druhov jedla. Správne rozžúvanie mäsa pomáha zabraňovať nasledovným tráviacim ťažkostiam, ktoré vznikajú dôsledkom jedenia veľkých kusov jedla. Správne „posadenie“ protézy uľahčí najprv konzumácia mäkkých jedál. Takto si zuby „nájdu“ svoju prirodzenú polohu. Žuť by sa malo na obidvoch stranách ústnej dutiny, aby dochádzalo k rovnomernému rozloženiu tlaku na protézu.

Spočiatku je potrebné vyhýbať sa príliš lepkavým, alebo tvrdým potravinám. Cukríky, žuvačky či mrazené pochúťky vám môžu narobiť problémy v podobe poškodenia umelého chrupu. Netreba zabúdať aj na skutočnosť, že zubné protézy v konečnom dôsledku zvyšujú sebavedomie. Pri ich pravidelnom používaní sa stráca pocit neistoty, strachu z komunikácie. Zlepšuje sa tiež rečový prejav, nakoľko dochádza k zrozumiteľnému vyslovovaniu hlások. Aj v tomto prípade je potrebné si na výsledky trochu počkať a nebáť sa rozprávať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubná náhrada