Mladých unavujú sociálne siete. Sú seniori odolnejší voči únave?

Prekvapivý výskum tvrdí, že ľudia vo vyššom veku majú v tejto súvislosti navrch aj preto, že nevysedávajú pri sociálnych sieťach.

01.04.2019 06:00
muž, únava, spánok Foto:
Vedci vyvracajú všeobecný mýtus o tom, že seniori s pribúdajúcim vekom trpia na chronickú únavu.
debata

Tínedžeri „prekvapili“

Pocity malátnosti a vyčerpanosti. Začínajú sa nenápadne a postupne môžu prerastať až do chronickej únavy. K typickému ročnému obdobiu, kedy dochádza k nástupu spomínaných problémov patrí jar. Prvé hrejivé slnečné lúče síce ľudský organizmus povzbudzujú, vyčerpané telo z dlhej zimy si však vždy vyžiada svoju daň. Nedostatok vitamínov, a najmä vitamínu D, sa podpisuje pod celkovú únavu organizmu. Žiadna veková kategória nie je od týchto ťažkostí uchránená. Americkí vedci však tvrdia, že seniori sú v tomto smere na tom lepšie, ako tínedžeri či ľudia do dvadsaťštyri rokov.

Súvisí staroba s únavou?

Vedci tak v zaujímavom výskume vyvracajú všeobecný mýtus o tom, že seniori s pribúdajúcim vekom trpia na chronickú únavu. Opak je pravdou. Štúdiu uskutočnili vedci Laura Kurdna a Paul Dolan na vzorke 13-tisíc ľudí a jej výsledky publikovali v časopise Gerontology. Spomínaní odborníci spočiatku vychádzali z tézy, že pribúdajúce roky odoberajú človeku viac energie.

Skúmanie uvedenej niekoľkotisícovej vzorky respondentov ukázalo, že veková skupina ľudí od 15 do 24 rokov je počas väčšiny aktivít cez deň často unavená. Vedci použili stupnicu od 0 do 6, pričom šestka poukazovala na najvyšší stupeň únavy. Kategória 15 – 24-ročných ľudí mala skóre 2,5 a seniori len 1,8 bodu.

Môžu za to sociálne siete

Podľa portálu cmsschicago.org štúdia zohľadňovala aj výskyt únavy podľa pohlavia. Výsledky ukázali na skutočnosť, že ženy majú tendenciu cítiť sa viac unavené než muži. Pocity celkovej vyčerpanosti organizmu sa zvyšujú s každým ďalším dieťaťom v rodine. Odborníci sa tiež domnievajú, že u ľudí s vyšším vzdelaním sa vyskytuje únava menej často.

Vedci k výsledkom výskumu ponúkli pomerne jednoduché vysvetlenie. Vychádzajú z myšlienky, že seniori si dokážu lepšie rozvrhnúť čas ako mladí ľudia. Zároveň majú väčšiu slobodu v tom robiť rôzne veci v čase, ktorý si na tieto aktivity vyčlenia. Oproti mladým ľuďom netrávia veľa času na sociálnych sieťach, ktoré podľa štúdie vyčerpávajú práve mladú generáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #sociálne siete #jarná únava