Akými bolesťami hlavy trpia seniori?

Bolesťami hlavy sú postihnuté všetky vekové kategórie. Niektoré viac, iné zase menej. Ľudia vo vyššom veku sa trápia menej migrénami, ale za to ich postihujú iné bolesti hlavy.

31.03.2019 13:49
choroba, bolesť, spánok, hlava Foto:
K typickým primárnym bolestiam hlavy patrí tiež tenzná bolesť hlavy.
debata

Bolesť, ktorá preruší spánok

Ako uvádza pre portál neurologiepro­praxi.cz MUDr. Ingrid Niedermayerová, bolesti hlavy sa podľa medzinárodnej klasifikácie Headache Society delia na primárne a sekundárne. Niektoré druhy primárnych bolestí sa vyskytujú v staršom veku o čosi menej. Výborným príkladom je migréna, ktorá s pribúdajúcim vekom ustupuje.

Pre toto obdobie života sú však typické hypotonické bolesti hlavy. Objavujú sa cez deň v oblasti čela alebo na spánkoch. Hypotonická bolesť hlavy trápi typicky ľudí nad šesťdesiat rokov, pričom týmito ťažkosťami trpia muži a ženy takmer v rovnakom pomere. Bolesť charakterizujeme zväčša ako obojstrannú, tupú, tlakovú alebo pulznú. Najčastejšie sa ukáže v noci medzi druhou a treťou hodinou a je tak silná, že prebúdza pacienta. Môže trvať pätnásť minút, ale niekedy až tri hodiny. Sprevádza ju nevoľnosť.

Migrény sa strácajú

K najznámejším primárnym bolestiam hlavy patrí jednoznačne migréna. Vytrápi viac ženy, ako mužov a vrcholí medzi 20 – 45 rokom života. Príčinu je treba hľadať v hormonálnej nerovnováhe. V období menopauzy môže dôjsť k zlepšeniu, ale aj zhoršeniu ochorenia. V seniorskom veku klesá výskyt záchvatov migrény tak u mužov, ako i u žien. U ľudí, ktorí dlhé roky trpeli na spomínané záchvaty sa však môže vyvinúť chronická denná bolesť hlavy. Často je spojená aj s nadmerným užívaním analgetík.

Vytrápi aj oči

K typickým primárnym bolestiam hlavy patrí tiež tenzná bolesť hlavy, ktorá sa vyskytuje viac u žien, ako u mužov. Podľa výskumu z roku 2008, ktorý sledoval výskyt tohto druhu ochorenia u ľudí vo veku 55 – 94 rokov, bol počet žien trpiacich touto chorobou vyšší. Dokáže prekvapiť najmä ľudí, ktorí zvyčajne nemajú problémy s bolesťami hlavy. K ďalším primárnym bolestiam hlavy zaraďujeme trigeminové autonómne bolesti hlavy. Tie sa vyznačujú silnou jednostrannou bolesťou v okolí oka, ktorá sa často spája so slzením, začervenaním oka či sekréciou z nosa.

Pozor na kombinácie liekov

Liečba seniorov si v tomto prípade vyžaduje špecifický prístup. Pri výbere vhodného lieku sa snažia lekári zhodnotiť celkový stav pacienta, skúmajú funkcie gastrointesti­nálneho traktu, obličiek, pečene, ale aj kognitívne funkcie. Nakoľko sa predpokladá, že seniori užívajú väčšie množstvo rôznych druhov liekov, je potrebné nastaviť liečbu tak, aby nedochádzalo k nebezpečným liekovým interakciám. Základnou chybou pri liečbe bolesti hlavy u ľudí v staršom veku je kombinácia viacerých druhov analgetík. Vo viere, že ak rýchlo nezaberie jeden liek, tak pomôže druhý, môže dochádzať k poškodeniu zdravia. Liečba analgetikami má v tomto prípade presne stanovené pravidlá. Lekári nasadzujú pacientom vždy len jeden nový liek, pričom začínajú nízkou dávkou, ktorú postupne zvyšujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy