Návod na chudnutie pre seniorov

Slabosť, únava či invalidita sa u ľudí v staršom veku často spája s nadbytočnými kilogramami tuku. O slovo sa tak hlási diéta.

21.03.2019 10:00
obezita, tučný obézny muž Foto:
Kľúčom k udržaniu svalovej hmoty a strate tej tukovej je potrebné zamerať sa na správne zvolené športové aktivity a stravu bohatú na bielkoviny.
debata

Viac kíl, menej mobility

Nadváha či obezita zapríčiňujú celý rad zdravotných problémov. Znižuje sa tiež pohyblivosť seniorov, klesá ich aktivita, prichádzajú úzkosti a depresie. Voľbou číslo jeden pri zvýšenej hmotnosti je preto jednoznačne diéta a cvičenie. Ak je chudnutie len výsledkom prudkého obmedzenia stravy, nastáva opačný efekt. Ľudské telo sa zbavuje nielen tukového tkaniva, ale tiež cennej svalovej hmoty. Svaly sa považujú za aktívnu telesnú hmotu, bez ktorej nie je možný žiaden pohyb. Tvrdé priškrtenie kalórií sa môže podpísať aj pod kvalitu kostí, tie sa stávajú náchylnejšie na zlomeniny.

Svaly nie sú len o kráse

Seniori majú tendenciu naberať viac telesného tuku v porovnaní s mladšími generáciami. Za týmto efektom sa totiž skrýva sedavejší spôsob života, ale aj zmena metabolizmu a hormonálneho systému. Pre zdravé chudnutie preto špecialisti na zdravú výživu odporúčajú sledovať ručičku na váhe tak, aby sa strácal tuk a neubúdali svaly. Starostlivosť o svaly v tomto prípade nie je estetickou záležitosťou, ale základným predpokladom na udržanie zdravia. Kostrové svaly pomáhajú udržiavať telo v rovnováhe. Vďaka nim sa seniori menej hrbia a znižujú sa aj bolesti kĺbov a kostí.

Najlepšie je posilňovanie?

O zaujímavom výskume v tejto súvislosti píše portál www.everydayhealth.com. Experiment sa uskutočnil na vzorke takmer 250 ľudí v priemernom veku 67 rokov. Odborníci rozdelili túto vzorku na tri rovnaké skupiny. Každá zo skupín sa stravovala zdravo. Druhá a tretia skupina mala zaradiť do svojho denného režimu aj športové aktivity. Skupina číslo 2 sa zamerala na posilňovanie so závažím, pričom tá posledná sa venovala výlučne rýchlejšej chôdzi. Výskum trval osemnásť mesiacov. Jednoznačne najviac tuku schudla druhá a tretia skupina. Starší ľudia, ktorí sa mali zamerať na rýchlu chôdzu, stratili okrem tuku aj približne pol druha kilogramu svalovej hmoty. Najmenej svaloviny, to je cca 0,8 kg „odišlo“ u druhej skupiny, ktorá sa venovala posilňovaniu.

Toto je kľúč k úspechu

Dietologička Stephanie Schiffová uviedla, že tréning zameraný na posilňovanie pomáha udržiavať svalovú hmotu. „Keď počas diéty stratíte váhu, prídete nielen o tukovú hmotu, ale môžete stratiť aj svalovú hmotu, čo môže mať za následok stratu sily a možný pokles metabolizmu," povedala pre uvedený webový portál. Podľa jej názoru je kľúčom k udržaniu svalovej hmoty a strate tej tukovej potrebné zamerať sa na správne zvolené športové aktivity a stravu bohatú na bielkoviny.

Strava je poistka chudnutia

Bielkoviny, zvané tiež proteíny, sú potrebné na budovanie svalstva, jeho zachovanie a funkčnosť. Proteíny pochádzajú z rastlinných alebo živočíšnych zdrojov. K tým rastlinným zaraďujeme strukoviny, sójové výrobky a niektoré druhy zeleniny. K živočíšnych tradične mäso, mliečne výrobky a vajíčka.

Osvedčeným modelom na udržiavanie si stabilnej telesnej hmotnosti je obmedzenie rafinovaného cukru, ktorý je potrebné vymeniť za polysacharidy. Tie sa nachádzajú v celozrnnom pečive, ryži či cestovinách. Zelenina by mala mať v strave prednosť pred sladkým ovocím. Dôležitá je tiež pravidelnosť a veľkosť dávok jedla. Malé porcie jedla je vhodné konzumovať približne päťkrát denne. Najväčším nepriateľom diéty je pritom hladovanie, nakoľko telo sa v strese z nedostatku živín nechce zbaviť tukových zásob.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #únava #nadváha #hladovanie #svalová hmota #diéty #invalidita