Takto pomáha terapia zvieraťom

S poruchami nálad, depresiami a úzkosťami starších ľudí si dokáže poradiť animoterapia. Nevšedná liečba pomocou zvierat prináša seniorom kvalitný a plnohodnotný život.

20.03.2019 11:00
zvieratá, psy, pes, domáci miláčikovia Foto:
Animoterapia sa realizuje predovšetkým prostredníctvom psov.
debata

Do boja s chorobami

Podľa portálu seniornews.com môžu zvieratá ľuďom vo vyššom veku pomôcť popasovať sa tiež s posttraumatickou stresovou poruchou, obavami z konca života a v počiatočných fázach aj s Alzheimerovou chorobou. Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb označili používanie zvierat ako liečebnú metódu aj na ďalšie zdravotné problémy, napríklad na znižovanie krvného tlaku.

Empatickí miláčikovia

Animoterapia sa realizuje predovšetkým prostredníctvom psov, ale výnimkou nie sú ani iné domáce zvieratá, niekedy aj kone. Medzi najdostupnejšie zvieratá patria práve spomínaní najlepší priatelia človeka. Dokážu totiž svojmu majiteľovi dopriať istú dávku empatie. Cítia smútok, keď aj ich pán nie je v dobrej nálade a tešia sa v prípade, ak ich majiteľ žiari šťastím. Výhoda tejto terapie spočíva tak trochu aj v pocitoch viny. Majiteľ psíka sa totiž snaží čím skôr potlačiť smútok, pretože vidí, že jeho zvierací kamarát trpí spolu s ním. Okrem toho starostlivosť o domáceho miláčika rozptyľuje starších ľudí. Psy načúvajú, vystrájajú a odvracajú tak negatívne myšlienky svojich pánov.

Aj kanárik je „liek“

Taliani napríklad používajú na terapiu aj kanárikov. V tejto súvislosti uskutočnili zaujímavý prieskum na približne 1500 respondentoch. Účastníkom výskumu dali špeciálne pokyny na starostlivosť o operenca, iným zase odovzdali do starostlivosti rastlinu. Experiment trval tri mesiace, pričom výrazné zmeny v znižovaní zdravotných problémov ustúpili najmä u ľudí, ktorí sa starali o kanárika. Takmer žiaden človek nereagoval zlepšením fyzického či psychického stavu počas starostlivosti o rastlinu. Ďalšia štúdia napríklad preukázala, že americkí veteráni, ktorí sa trápia posttraumatickou stresovou poruchou či demenciou, zaznamenali v rámci animoterapie celkové zlepšenie zdravia.

Celý rad benefitov

Medzi preukázané prínosy pre ľudské zdravie patrí predovšetkým zvýšenie telesnej aktivity, zlepšenie motorických zručností a udržanie rovnováhy. Seniori si vďaka terapii domácim zvieratkom budujú pocit bezpečia, istoty, socializujú sa. Znižuje sa celkový pocit osamelosti, izolácie, smútku a úzkosti. Terapia za pomoci psa potláča aj mnohé psychické problémy. Starší ľudia niekedy považujú zviera za dôveryhodnejšieho partnera, než svoju rodinu a blízkych. Zatiaľ čo príbuzným sa rozprávajú o problémoch ťažšie, pred psíkom sa dokážu otvoriť do uvoľňujúceho monológu.

Podľa psychoterapeuta Dr. Jaya Granta psy a iné domáce zvieratá žijú tu a teraz. Nemajú obavy zo zajtrajška a často sa tomuto správaniu zvieraťa prispôsobuje aj starší človek. A čo hovoria vedci na zdieľanie spálne so psom? Ako uvádza jeden z výskumov, až 41 % ľudí považuje za užitočné podeliť sa v noci o posteľ s domácim zvieraťom. Niektorí seniori si dokonca pochvaľovali rýchlejšie zaspávanie a kvalitu spánku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animoterapia