Stravovací plán zdravého seniora

S pribúdajúcim vekom rastú aj požiadavky na kvalitný jedálny lístok. Čo by nemalo chýbať v stravovacom pláne seniorov? Ponúkame zopár užitočných tipov.

13.03.2019 11:00
magnézium, horčík, banán, mandle, mak Foto:
Prieskumy ukazujú, že seniori majú nízky príjem draslíka.
debata

1. Zdravé tuky

Potraviny s vysokým obsahom prospešných tukov sú dôležité pre všetky vekové kategórie a seniori nie sú výnimkou. Omega-3-mastné kyseliny bojujú proti chorobám na všetkých frontoch. Pomáhajú predchádzať zápalom v organizme, čím sú predurčené na prevenciu proti reumatoidnej artritíde, srdcových ochoreniam, ale aj rakovine. Spomínané tuky tiež zmierňujú príznaky makulárnej degenerácie očí, čím skvalitňujú zrak u starších ľudí.

Kvalitné omega-3-mastné kyseliny sa nachádzajú vo veľkom množstve v morských rybách, akými sú losos, makrela, sardinky či sleď. V ponuke zdravých tukov pre ľudský organizmus však nezaostávajú ani rastlinné zdroje, a to ľanové a chia semená, sója, vlašské orechy či rôzne druhy kvalitných olejov.

2. Zázračná vláknina

Predstavuje druh polysacharidu, ktorý sa nerozpúšťa v tráviacom systéme. Má schopnosť zväčšovať svoj objem, čo je užitočné najmä pri redukcii telesnej hmotnosti. Okrem toho na seba nabaľuje v žalúdku i črevách toxické látky a vyplavuje ich von z tela v podobe stolice. Správne trávenie je kľúčové pre fungovanie všetkých ostatných telesných orgánov. Vlákninu je vhodné dopĺňať z prírodných zdrojov, akými sú celozrnné potraviny, orechy, zelenina či sušené ovocie.

3. Vápnik náš každodenný

Predchádzanie osteoporóze bez riadnej dávky kalcia je takmer nemožné. Vápnik patrí k základným minerálnym látkam potrebným pre ľudský organizmus. Podieľa sa na budovaní zdravých kostí a zubov. Menej známa je jeho schopnosť znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na skutočnosť, že s pribúdajúcimi rokmi klesá konzumácia vápnika, čo sa odráža najmä v rednutí kostí.

Výborným zdrojom spomínaného minerálu sú mliečne výrobky, jogurty, syry, obilniny a mak. Lepšie vstrebávanie vápnika zabezpečuje vitamín D, ktorý tiež zmierňuje príznaky roztrúsenej sklerózy a cukrovky 2. typu. Získavanie „déčka“ nie je veľmi náročné, nakoľko si ho telo dokáže vytvoriť samé, a to po krátkom pobyte na slnku.

4. Preč s kŕčmi

Prieskumy ukazujú, že seniori majú nízky príjem draslíka. Táto látka je však nevyhnutná na správne fungovanie srdca, znižovanie krvného tlaku, ale aj napríklad na zníženie výskytu obličkových kameňov. Ideálnym zdrojom draslíka sú banány, sušené slivky, ale aj zemiaky. Ak je draslíka menej a pridruží sa k tomu nedostatok horčíka, buďte na pozore. Deficit oboch látok môže prerásť do ťažkých a bolestivých kŕčov, ktoré zvyknú svoje „obete“ prepadnúť počas hlbokého spánku.

Magnézium ovplyvňuje niekoľko stoviek biochemických procesov v organizme. Okrem srdca sa stará aj o zdravý imunitný systém a silné kosti. Nájdete ho v celozrnných potravinách, orechoch, ale aj zelenine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #vláknina #stravovacie návyky #vápnik #magnézium