Ako si môžu seniorky udržať mladšiu pleť

Ženy túžia po kráse aj vo vyššom veku. Mladšiu pokožku bez škvŕn si môžu udržať vďaka jednoduchým tipom. Všetky sa vyhýbajú skalpelu.

12.03.2019 11:00
zrelá pleť, líčenie, pôvab, žena Foto:
Skvelým pomocníkom v boji proti vráskam a škvrnám je tiež pestrý jedálny lístok.
debata

Zradné slnko?

Pred pribúdajúcimi lúčmi slnka buďte na pozore. Prirodzené svetlo síce na jednej strane pomáha vytvárať v tele potrebný vitamín D, na strane druhej však môže viesť k poškodeniu kože a rakovine. Dermatológovia sa zhodujú, že väčšinu tmavých, takzvaných stareckých škvŕn či vrások, má na svedomí nadmerné slnenie bez použitia ochranných krémov. Pokožka vplyvom slnečného žiarenia starne rýchlejšie, ako za normálnych okolností. UV lúče degenerujú štruktúru najväčšieho telesného orgánu najmä tým, že poškodzujú kolagén. Táto bielkovina sa podieľa na elasticite a pružnosti pokožky.

Osviežte si pleť

Sviežo vyzerajúcu pokožku podporí aj pravidelné cvičenie. Chôdza, joga, alebo iné športové aktivity zvyšujú prietok krvi v telesných orgánoch a spôsobujú lepšie okysličovanie kože. Krv súčasne odvádza odpadové produkty, pričom dochádza k samotnému prečisteniu tohto orgánu. K výhodám cvičenia patrí rovnako naštartovanie hormonálnej sústavy a metabolizmu kože.

Skvelým pomocníkom v boji proti vráskam a škvrnám je tiež pestrý jedálny lístok. Ideálny stravovací plán počíta s konzumáciou chudého mäsa, zeleniny, celozrnných výrobkov, ako napríklad cestovín, ryže a pečiva. Živočíšne tuky by mali v jedálnom lístku uvoľniť cestu rastlinným olejom lisovaným za studena, a to najmä olivovému a slnečnicovému.

Vitamín krásy

Spomínané rastlinné tuky obsahujú okrem zdravých omega-3-mastných kyselín vysoký podiel vitamínu E. „Éčko“ je označované ako vitamín mladosti, pretože má silné antioxidačné vlastnosti. Oxidačný stres vzniká v dôsledku výskytu voľných radikálov, ktoré spôsobujú celý rad zdravotných problémov vrátane starnutia pokožky. Medzi základné potraviny s vysokým obsahom vitamínu E patria tmavá listová zelenina (špenát, brokolica), všetky druhy orechov, mäso, ale aj niektoré druhy ovocia (avokádo, marhule, broskyne) a vajíčka.

Cigareta, nepriateľ č. 1

Pod starnutie pleti sa výrazne podpisuje aj fajčenie. Zatiaľ čo pohyb na čerstvom vzduchu prispieva k okysličovaniu organizmu, poťahovanie si z cigarety má na ľudský organizmus opačný účinok. Negatívnymi následkami tohto zlozvyku podľa niektorých odborníkov trpia najmä ženy, pretože cigaretový dym zhoršuje kvalitu pokožky, zvyšuje produkciu vrások a nezdravej farby pleti výraznejšie, než u mužov. Ak je pre vás ťažké skoncovať s fajčením, na jeho obmedzenie môžete použiť zaujímavý trik. Ľudský organizmus totiž po kvalitnom tréningu nemá príliš veľkú chuť do fajčenia. V prípade, že si každý deň doprajete malú dávku akéhokoľvek pohybu, obmedzí sa aj vaša túžba po cigarete.

Nechajte pokožku odpočívať

Kvalitu pleti ovplyvňuje aj dostatok spánku. Ako uvádza štúdia zverejnená v časopise Clinical and Experimental Dermatology, ženy, ktoré spali 7 – 9 hodín denne, mali kvalitnejšiu pokožku oproti tým dámam, ktoré si „doprajú“ iba päť hodín nočného odpočinku. Koža potrebuje odpočinok na zotavenie sa po dlhom pobyte na slnku, regeneráciu po nadmernom potení, vysychaní alebo inom namáhaní. Počas spánku sa navyše uvoľňujú hormóny, ktoré obnovujú tvorbu elastínu a kolagénu.

„Kožné bunky sa pri spánku rýchlejšie zotavia,“ hovorí dermatologička Jeanine Downieová. "Ak máte nedostatok spánku, vaša pokožka sa sama neobnoví a začne vyzerať nudne, a to najmä keď ste starší,“ vysvetlila pre portál aging.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #slnko #fajčenie #pleť #vitamín E #zdravý spánok