Demencia - do boja s ňou

Aj ľudia v pokročilom veku si vďaka šikovným návykom môžu udržať ostrú myseľ a skvelú pamäť. Niekedy pomáhajú záľuby v podobe lúštenia hádaniek, krížoviek alebo hrania kartových hier. Inokedy je to o prístupe k životu.

06.03.2019 06:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Držte mozog v neustálej pohotovosti a odvďačí sa vám skvelým myslením.
debata

Prečo treba trénovať mozog?

Kognitívne zručnosti definujeme ako mentálne schopnosti, ktoré umožňujú človeku rýchlejšie spracovávať vonkajšie podnety, a to najmä v podobe rôznorodých informácií. Patria k nim schopnosť chytro premýšľať, reagovať na otázky, rýchlejšie čítať a zapamätať si prečítané, ale aj schopnosť učiť sa. Zlepšovanie poznávacích vlastností je užitočné aj pre cibrenie si úsudku a intuície.

Svieža myseľ navyše umožňuje starším ľuďom uchovávať si spomienky z minulosti a napomáha tiež fungovaniu nielen dlhodobej, ale aj krátkodobej pamäte. Pokles kognitívnych schopností často ovplyvňuje kvalitu života seniora a zhoršuje jeho výkony aj pri plnení si každodenných povinností.

Zapájajte sa nebojácne do rozhovoru

Jedným z kľúčových prostriedkov na zlepšenie duševných schopností ľudí vo vyššom veku je schopnosť viesť zmysluplnú komunikáciu. S pribúdajúcimi rokmi dostávajú seniori menej priestoru na zapájanie sa do rozhovorov s inými ľuďmi. Absencia sociálnej interakcie s rovesníkmi, rodinou alebo príbuznými spomaľuje aj ich schopnosť rýchlej reakcie na podnety. Bez príležitosti rozprávať iným ľuďom o svojich potrebách, pocitoch, životných trápeniach, ale i záľubách dochádza k spomaľovaniu myslenia. Mozog sa dostáva do fázy lenivosti. Nemusí nad nikým a ničím premýšľať, ani ihneď reagovať.

Do tréningu poznávacích schopností je preto potrebné zaradiť sociálny kontakt s inými ľuďmi. Počas komunikácie počúvajte svojho partnera, príbuzného alebo dieťa, ale zároveň rozprávajte aj o tom, čo vás zaujíma. Napríklad o knihách, varení, vnúčatách či cestovateľských zážitkoch.

Žiarovka stále zasvietená

Držte mozog v neustálej pohotovosti a odvďačí sa vám skvelým myslením. Cibriť ho môžete aj ďalšími jednoduchými trikmi. Medzi tieto tipy zaraďujeme napríklad vyčistenie si zubov ľavou rukou, ak ste pravák a naopak. Povzbudiť mozgové závity je možné hoci len napísaním svojho mena odzadu, alebo čítaním slov pospiatky.

Skúste si zapamätať niektoré telefónne čísla a nevytáčajte ich priamo zo zoznamu smartfónu, ale napríklad naťukaním čísla z pamäti priamo na jeho displej. V prípade, že sa vám pri nehode pokazí telefón, budete vedieť ľuďom vo vašej blízkosti uviesť kontakt na príbuzných a známych.

Lahôdka pre myseľ

Aj práca s akvarelovými farbami dokáže povzbudiť šedú mozgovú kôru. Maľovanie pomáha najmä starším ľuďom, ktorí majú problémy s koordinovaním pohybu očí alebo rúk. Zlepšuje jemnú motoriku a navyše jeho výsledok je trvácny. Spomínaný druh farby sa ľahko používa, nie je náročný na prípravu. Veselé odtiene farieb potláčajú pochmúrnu náladu.

Maľovanie je koncentrovanou činnosťou, a tak sa pri tomto druhu záľuby zbavíte všetkých negatívnych myšlienok. Odborníci odporúčajú, aby seniori vyjadrovali prostredníctvom maľby svoje každodenné pocity. Ak ste smutní, preneste svoju náladu do vami vytvoreného obrazu. V prípade, že pociťujete skvelú náladu, nebojte sa na jej vyjadrenie použiť celú škálu sviežich farieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #Alzheimerova choroba #starecká demencia #rozvíjanie pamäte