Rakovina: Včasná diagnostika, menej úmrtí

Ministerstvo zdravotníctva SR od januára tohto roku ponúka program na prevenciu rakoviny. V rámci tejto aktivity umožní poistencom všetkých zdravotných poisťovní otestovať sa na výskyt kolorektálneho karcinómu, teda rakoviny hrubého čreva a konečníka.

02.03.2019 11:00
výskum - vedec - mikroskop
V ideálnom prípade do piatich minút po odčítaní testu vedia povedať pacientovi aj výsledok.
debata

Na Slovensku sa každý rok diagnostikuje viac ako päťtisíc nových prípadov tohto ochorenia. Väčšina pacientov prichádza k lekárovi už v pokročilom štádiu tejto choroby. Podľa webovej stránky krca.sk patrí Slovensko ku krajinám s najvyšším výskytom spomínaného druhu rakoviny.

V prípade, že ľudia nad 50 rokov chodia na pravidelné preventívne vyšetrenia, nemusí byť kolorektálny karcinóm smrteľný. Spomínané vyšetrenie pomáha zachytiť ochorenie v štádiu, keď ho je možné bezpečne odstrániť. V prvej fáze je pozývaná na vyšetrenie reprezentatívna vzorka 20 000 poistencov všetkých zdravotných poisťovní, a to Union zdravotnej poisťovne, Dôvery a Všeobecnej zdravotnej poisťovne počas mesiacov január až február.

Ako to funguje

„Náhodne vybraní poistenci dostanú poštovú obálku s vysvetľujúcim pozývacím listom a štandardizovaným imunochemickým testom. V priloženom návode nájdu zrozumiteľný text ako si odobrať stolicu, do čoho ju bezpečne a hygienicky uložiť a kedy a komu ju odniesť na definitívne vyšetrenie,“ vysvetľuje portál krca.sk.

Poistenec, ktorý sa rozhodne test urobiť, ho zanesie s odobranou vzorkou stolice svojmu všeobecnému lekárovi. Ten ho následne vyhodnotí, zaeviduje do zdravotnej dokumentácie, vykáže tento výkon poisťovni a pacientovi dokáže v ideálnom prípade do piatich minút po odčítaní testu povedať aj výsledok. Ak sa zistí, že test je pozitívny, lekár poučí pacienta o potrebe kolonoskopického vyšetrenia, pričom mu odporučí vykonať vyšetrenie v jednom zo sto certifikovaných pracovísk po celom Slovensku. V rámci tohto vyšetrenia sa pacient dozvie definitívnu diagnózu i ďalší postup.

Test aj po sedemdesiatke

Zdravotná poisťovňa Dôvera od 7. januára oslovila 5400 svojich poistencov vo veku od 50 do 74 rokov, ktorí doposiaľ neabsolvovali vyšetrenie okultného krvácania v stolici. „Dostali obálku s pokynmi a s odbernou skúmavkou, ktorú treba so vzorkami stolice zaniesť praktickému lekárovi,“ informuje na stránke dovera.sk riaditeľ Úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Marian Faktor. Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci celonárodného skríningu náhodným výberom oslovuje 12 800 svojich poistencov vo vekovom rozpätí 50 až 74 rokov. Union zdravotná poisťovňa zabezpečí natlačenie obálok, vkladanie testov a odoslanie listov pre 1800 poistencov v uvedenom veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm