Aj vo vyššom veku môžete žiť v strese. Ako si s ním poradiť?

Stres nie je len súčasťou života študentov, pracujúcich či manažérov. Seniori ho prežívajú v rovnakej, ak nie väčšej intenzite.

28.02.2019 06:00
exekútor, exekúcia, dôchodca, senior Foto:
Zložité plány, ktoré si vyžadujú viacej času, presuňte až po dokončení menších činností.
debata

K základných stresorom ľudí v pokročilom veku patria obmedzená pohyblivosť, väčšia zraniteľnosť, presun do domova dôchodcov, nedostatok peňazí z nízkej penzie, ale aj strach o budúcnosť vlastných detí a vnúčat. Odborníci prinášajú pre seniorov chytrý plán, ako sa rýchlo zbaviť nahromadeného stresu, alebo ako mu vhodne predchádzať.

1. Plánujte si život

Zatiaľ čo mladšie generácie volia voľnejší spôsob života a bezstarostnosť, u starších osôb je takýto spôsob existencie mimoriadne stresujúci. Základom pre odbúranie nepríjemných pocitov a napätia je plánovanie si aktivít. Vytvorenie rutiny a stereotypu zabezpečuje u dôchodcov pocit bezpečia a istoty. Ak totiž vedia, že ráno vstanú o šiestej, o hodinu neskôr zájdu do obchodu, na poludnie budú jesť nimi pripravený obed, napríklad o štrnástej hodine sa stretnú so známymi a večer si zo dve hodinky prečítajú knihu, majú svoj život viac pod kontrolou.

Pre rodinných príslušníkov platí, že seniorov nemajú vystavovať zbytočným a náhlym zmenám denného programu. Každú zmenu programu by im mali v dostatočne dlhom predstihu oznámiť a nechať im čas na premyslenie, či s ním súhlasia.

2. Teória jednoduchých rozhodnutí

Seniori by si mali roztriediť každodenné úlohy do dvoch kategórií. V prvej sú malé, jednoduché a v tej druhej zložitejšie plány. Ak začnete tými zložitejšími, na ich realizáciu budete potrebovať veľa času. Tým automaticky vzniká časový stres a zvyšné menšie aktivity odkladáte na neskôr, pretože ich nestíhate urobiť. V tomto prípade sa používa chytrá teória stanovenia si priorít.

Malé a jednoduché aktivity, akými sú napríklad nákup v obchode, varenie či žehlenie urobte ako prvé. Zložité plány, ktoré si vyžadujú viacej času, presuňte až po dokončení menších činností. V danom prípade nastáva zaujímavý efekt. Ak si zrátate koľko ste urobili za deň jednoduchých činností, máte automaticky pocit, že je ich veľa. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že veľkú činnosť nestihnete dokončiť a deň skončíte s pocitmi napätia a nervozity.

3. Zmapujte si nový domov

Presúvate sa do domova dôchodcov a opúšťate svoje rodisko. Ide o vec, ktorá patrí medzi najstresujúcejšie zážitky života. Pravdou je, že aj príchod do nového domova a nového mesta či obce so sebou prináša ešte väčší stres.

Pred začatím ďalšej etapy života si na internete, u známych alebo príbuzných zistite všetky potrebné fakty o novom domove. V prvom rade je potrebné zistiť, kde sa nachádza lekár, všeobecný aj špecialisti, a ako sa k nim dostať. Ďalej, ako ďaleko je najbližší obchod, prípadne divadlo, kino alebo klub určený seniorom. Ak sa na to dostatočne nepripravíte, zoznamovanie sa s iným prostredím a hľadanie informácii už priamo na mieste, môže vyvolať zbytočný stres, pocity napätia a úzkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #nedostatok peňazí #stres #domov dôchodcov