Ako zatočiť s vypadávaním vlasov v starobe

Vlas rastie „rýchlosťou“ približne jeden centimeter za mesiac, a to rovnako u žien aj mužov. Hoci sa môže zdať, že pokrývka hlavy musí s pribúdajúcimi rokmi rednúť, neplatí to pre obidve pohlavia rovnako.

24.02.2019 11:00
dôchodca, pár, manželia, andropauza, menopauza,... Foto:
Muži po šesťdesiatke majú s vypadávaním vlasov väčší problém, ako ženy v rovnakom veku.
debata (3)

Nežné pohlavie to má ľahšie

Muži po šesťdesiatke majú s vypadávaním vlasov väčší problém, ako ženy v rovnakom veku. Väčšina chlapov seniorov sa pasuje s plešatením, ktorému sa odborne hovorí aj androgénna alopécia. Ženy sa trápia s rednúcou korunou krásy viac po menopauze, na čo vplývajú najmä hormonálne zmeny. Vlas je tvorený látkou prokeratín, ktorá sa rohovatením mení na keratín.

Nástup viacerých ochorení spojených s vyšším vekom, predznamenáva aj vyššie spomínané problémy. Ak si však napríklad pri česaní nájdete v umývadle chumáč vlasov, nemusíte ihneď podliehať panike. Skúste ich zrátať. Ak je ich zopár desiatok, ide o prirodzený proces, ktorého sa netreba obávať. Viac než sto vypadnutých vlasov môže ukazovať na zdravotné problémy, a to na rôzne zápaly, infekcie, nedostatočnú výživu a chronický stres.

„Kamaráti“ béčko, zinok a železo

Nezdravý spôsob stravovania, nedostatok živín, či nechuť do jedla môžu mať na svedomí rednutie pokrývky hlavy. K najdôležitejším výživným látkam potrebným na zabránenie tohto procesu patria vitamíny zo skupiny B, a to najmä pyridoxín (vitamín B6) a vitamín B12. Posledný menovaný sa ťažko „hľadá“ v potravinách rastlinného pôvodu, a preto sa odporúča konzumovať mliečne výrobky, vajíčka a mäso.

Ďalšie „béčka“ sa dajú získať z obilnín, celozrnných potravín, ryže, či strukovín, ale aj z listovej zeleniny. Z minerálnych a stopových prvkov sú kľúčové meď, zinok a železo. Niektoré štúdie potvrdzujú, že vypadávanie vlasov sa spája s nedostatok železa. K potravinám bohatým na železo zaraďujeme orechy, sušené paradajky, ovsené vločky, sóju, hovädzie mäso i pečeň.

Trápenie s hormónmi

Strata vlasov sa môže spájať aj s hormonálnymi zmenami. Hypotyreóza, teda nedostatočná činnosť štítnej žľazy, spomaľuje metabolizmus, ale aj rast vlasov. Liečbou tohto ochorenia rednutie pokrývky hlavy rýchlo vymizne. K narušeniu endokrinného systému môže tiež prispievať diabetes 2. typu. Aj v tomto prípade platí, že liečená cukrovka môže mať za následok spomalenie vypadávania vlasov.

Nesprávna výživa, zápaly, infekcie, stres alebo choroby však nemusia byť príčinami spomínaných problémov. Používanie takzvaných tesných účesov, žehličiek a fénov môže mať za následok mechanické poškodenie vlasov, za ktorými nestojí nič iné len neopatrnosť pri starostlivosti o korunu krásy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #starostlivosť o vlasy #vypadávanie vlasov #hormonálne zmeny