Do kúpeľov aj na bežky

Oblasť severovýchodného Slovenska má návštevníkom čo ponúknuť aj v zime. Popri kúpeľných či wellness pobytoch a skvostoch histórie sú tu aj zaujímavé, udržiavané i neudržiavané terény pre bežky. Slušná sieť singletrackov pri Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch je v zime zasnežená a časť z nich sa mení na bežkárske trate.

25.02.2019 06:00
Bardejovské kúpele Foto:
Bardejovské kúpele ponúkajú množstvo aktivít aj v zime.
debata

V okolí Bardejova je šesť navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer desať kilometrov. Tvoria ich štyri „liečivé“ singletracky: Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K dispozícii je tiež necelých 40 kilometrov značených turistických chodníkov.

„Menej zdatným bežkárom odporúčam tri trasy, a to chodník Ostrá hôrka-Bardejovské Kúpele s dĺžkou štyri kilometre, ďalej trasu Vila Orlík – čerešňa – Bardejovské Kúpele s dĺžkou sedem kilometrov a nakoniec chodník sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele – Kyslíková cesta – jazierko Bardejovské Kúpele s dĺžkou tri kilometre. Všetky tieto trate sú určené pre nenáročných bežkárov. Pre aktívnych bežkárov by som odporučil v areáli kúpeľov dva bežecké okruhy – chodník Vila Orlík – čerešňa – tri studničky – kúpalisko Bardejovské Kúpele, ktorá meria deväť kilometrov, a Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov – zimná studňa – jazierko s dĺžkou päť kilometrov,“ vymenoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) ŠARIŠ – Bardejov Radomír Jančošek.

Ako dodal, trasy v kompetencii organizácie sa snažia udržiavať v dobrom stave. Počas vlaňajšej zimy nebolo veľa snehu, ale mesto jeho dostatok využilo aspoň počas asi dvoch týždňov na konci sezóny. Dalo spraviť trasu 5 + 5 kilometrov tam a späť na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň.

„V tomto roku hneď po prvých návaloch snehu medzi sviatkami sme opäť upravili túto trasu a pridali trasu Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele, s dĺžkou zhruba 5 + 5 kilometrov – tam a späť. Opakovane ju udržujeme pomocou skútra,“ poznamenal Jančošek.

Počas roka sa tieto trasy neudržiavajú, lebo sú to zväčša lúky s poľnými cestičkami, po ktorých sa presúva poľnohospodárska a lesnícka technika a navyše ich rozryjú štvorkolky. Preto sa trasy dajú vytvoriť až po výdatnejšej nádielke snehu, keď sa dá spraviť podkladová vrstva. Trasy sú vyznačené v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských Kúpeľov. "V minulosti bola v Bardejovských Kúpeľoch aj požičovňa bežeckých lyží, v súčasnosti je požičovňa len priamo v meste Bardejov,“ vysvetlil riaditeľ.

Menej príležitostí v okolí Bardejova majú v posledných rokoch priaznivci zjazdového lyžovania, lebo zimné strediská Regetovka a Stebnícka Huta sú uzavreté. Najbližšie – 23 kilometrov od Bardejova je stredisko Medvedie, neďaleko Svidníka. Lyžiarske svahy nájdete asi 300 metrov za obcou smerom na Šarbov, na ktorých si užijete ideálnu rodinnú lyžovačku. V stredisku sa nachádzajú tri vleky s celkovou prepravnou kapacitou 1 470 osôb za hodinu.

Výhodou lyžiarskeho strediska je, že na svahoch je zvyčajne dostatok prírodného snehu takmer počas celej zimnej sezóny. Lyžiarske trate sa upravujú a v ponuke je i večerné lyžovanie. Pre lyžiarov je k dispozícii bezplatné parkovisko, bufet a WC.

Po lyžovaní, ale aj namiesto neho dobre padne zaplávať si a pohovieť v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je to možné vo vodnom svete Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. V zime sú v jeho okolí možnosti lyžovania a sánkovania.

Pre turistov je celoročne otvorené Vojenské múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Priamo v meste je i Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.

Bardejovské Kúpele ležia päť kilometrov od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie, Wellness Spa – bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazéna) v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa možno denne využiť bazén a saunový svet. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou na konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov. Právom sa pýši opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou – prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea.

Medzi klenoty patrí aj Bardejovské suburbium – Stará synagóga v Bardejove. Za národnú kultúrnu pamiatku ju vyhlásili v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

V okolí Bardejova sa zachovalo niekoľko gréckokatolíckych a jeden rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová a Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je tiež agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný majer a hrad Zborov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Bardejov #bardejovské kúpele