Záujem o rekreačné poukazy na víkend či dovolenku stúpa

Wellnes pobyty v kúpeľných zariadeniach si Slováci obľúbili ako formu prevencie civilizačných ochorení. Záujem o ne rastie aj vďaka novinke, ktorá platí od januára - rekreačným poukazom. Tie zaviedla novela Zákonníka práce od 1. januára tohto roka.

24.02.2019 06:00
kúpele, rodina, wellnes Foto:
Zamestnanec môže v jednom roku požiadať o príspevok na rekreáciu len u jedného zamestnávateľa.
debata (39)

Každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva 50 a viac zamestnancov, je povinný zamestnancovi s pracovným pomerom trvajúcim minimálne 24 mesiacov vyplatiť príspevok na rekreáciu. „Dôležitou informáciou pre zamestnávateľov je, že nie každý zamestnanec má automaticky rovnaký nárok na príspevok na rekreáciu. Nároky sa líšia napríklad u zamestnancov, ktorí pracujú na tzv. kratší pracovný čas. Takýto zamestnanec má nárok iba na pomernú časť sumy príspevku na rekreáciu zodpovedajúcu dohodnutému kratšiemu pracovnému času,“ vysvetľuje Róbert Minachin, advokát zo spoločnosti Deloitte Legal.

Dôležitým faktorom je tiež stanovená maximálna suma poukazov, ktorú môže dostať každý zamestnanec, ktorý ma dohodnutý pracovný pomer na ustanovený týždenný pracovný čas. Takýto zamestnanec má nárok na 55 % sumy za rekreáciu, ale maximálne na 275 eur za jeden rok. V praxi to znamená, že v prípade, ak za rekreáciu zaplatí 500 eur a viac, zamestnávateľ mu zaplatí maximálne sumu 275 eur, ale zamestnanci, ktorí za rekreáciu zaplatia napríklad len 300 eur, budú mať nárok iba na 55 % z tejto sumy.

„O rekreačné poukazy je záujem od ich zavedenia. Naše kúpele sú vyhľadávaným miestom pre všetkých, kde sa zdravie nielen opäť získava, ale sa preventívnou medicínskou liečbou aj upevňuje,“ hovorí Martina Konrádyová z Kúpeľov Vyšné Ružbachy.

„Pobyty sa zameriavajú na zlepšenie zdravotného stavu klientov. Ponúkame široký výber rôznych výhodných balíčkových pobytov od wellness pobytov po liečebné s procedúrami, napr. wellness pobyt v hoteli Travertín , kde je cena 35 eur/os./noc, klient po vrátení sumy zamestnávateľom zaplatí skutočne len 15,75 eura/os./noc. Zaujímavá cena vzniká aj pri liečebnom pobyte, s plnou penziou, vstupnou lekárskou prehliadkou, liečebnými procedúrami, vstupom do Vitálneho sveta v balneoterapii, cena po uhradení zamestnávateľom je 19,35 eura/os/noc,“ konštatovala.

Ako dodala, odporúča aj obľúbené pobyty Obezita a Zdravý chrbát. „Klientovi ponúkame 10 prenocovaní v cene od 470 eur a v Grand Hoteli Strand je cena tohto pobytu od 335 eur. Samozrejme, rekreačný poukaz je možné využiť aj na tieto pobyty.“

Príspevok na rekreáciu vnímajú pozitívne aj v Bardejovských Kúpeľoch. „Je to výborná podpora domáceho cestovného ruchu a určite očakávame nárast dopytu hlavne po krátkodobých wellness pobytoch a relaxačných pobytoch,“ vraví ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková.

„Už k dnešnému dňu evidujeme niekoľko desiatok žiadostí o vystavenie dokladu za účelom uhradenia týchto príspevkov zo strany klientov. Dokonca aj klienti zdravotných poisťovní v skupine B môžu túto výhodu využiť u svojho zamestnávateľa. Ponúkame všetky druhy liečebných, relaxačných, víkendových či ozdravných pobytov, pri ktorých im radi vystavíme požadovaný doklad,“ dodala.

Ako využiť príspevok na rekreáciu

  • Zamestnávateľ s viac ako 49 zamestnancami poskytne zamestnancovi, ktorého pracovný pomer trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov, na jeho žiadosť príspevok na rekreáciu v sume 55 % oprávnených výdavkov, najviac však v sume 275 eur za rok. U zamestnanca, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, sa najvyššia suma príspevku zníži v pomere zodpovedajúcom kratšiemu pracovnému času. Príspevok môže za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu poskytnúť zamestnancovi aj zamestnávateľ, ktorý má menej ako 50 zamestnancov. Splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na rekreáciu sa posudzuje ku dňu začatia rekreácie.
  • Zamestnanec môže v jednom roku požiadať o príspevok na rekreáciu len u jedného zamestnávateľa. Zamestnanca, ktorý o opríspevok požiada, nemožno žiadnym spôsobom znevýhodniť v porovnaní so zamestnancom, ktorý o tento príspevok nepožiada.
  • Oprávnenými výdavkami sú preukázané výdavky zamestnanca na služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na dve prenocovania na Slovensku, pobytový balík obsahujúci ubytovanie najmenej na dve prenocovania a stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou na Slovensku, ubytovanie najmenej na dve prenocovania na Slovensku, ktorého súčasťou môžu byť stravovacie služby, organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin na Slovensku pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom.
  • Oprávnenými výdavkami sú aj preukázané výdavky zamestnanca na manžela, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení a inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti, ktorí sa so zamestnancom zúčastňujú na rekreácii.
  • Ak nebol príspevok na rekreáciu poskytnutý prostredníctvom rekreačného poukazu, zamestnanec preukáže zamestnávateľovi oprávnené výdavky najneskôr do 30 dní odo dňa skončenia rekreácie predložením daňového dokladu (faktúry), ktorý spĺňa náležitosti dokladu pre účely využitia príspevku na rekreáciu (meno zamestnanca, termín pobytu a suma). Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi príspevok na rekreáciu po predložení účtovných dokladov v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #wellness #rekreačné poukazy