Zhoršuje sa s vekom telesný pach?

Potné žľazy a baktérie. Vytvárajú u každého z nás jedinečný podpis v podobe charakteristickej telesnej vône. V staršom veku má mať vyššiu intenzitu.

19.02.2019 12:00
potenie - mokrý - zápach - únava - práca -... Foto:
Telesný zápach sa po konzumácii mäsa môže prejaviť už do dvoch hodín.
debata

Nielen cibuľa a cesnak

„Fermentácia potenia prirodzene sa vyskytujúcimi baktériami na koži vytvára charakteristickú vôňu, ktorú možno lokalizovať v potných žľazách, a to v prípade fyzickej aktivity aj odpočinku,“ vysvetľuje hovorkyňa Americkej akadémie dermatológie Derma Jalimanová. Ako hovorí pre healthdigezt.com, viacerí vedci prichádzajú s teóriou, že ľudský odor sa výrazne mení s pribúdajúci­mi rokmi.

Odborníci totiž tvrdia, že činnosť našich baktérií sa mení práve v dôsledku vyššieho veku. Pokiaľ sa vôňa tela dostáva do kategórie nepríjemná, urobte si revíziu jedálneho lístka. Nielen cibuľa a cesnak môžu ovplyvniť vyššie uvedený problém, ale prekvapujúco aj brokolica či červené mäso. Toto sú najčastejšie potraviny, ktoré menia telesnú vôňu na zápach.

Vedeli ste, že…

Brokolica, karfiol a kapusta. Aj tieto druhy zeleniny môžu vyvolávať nepríjemný telesný zápach. Trávením vyššie uvedenej zeleniny dochádza k uvoľňovaniu síry a zlúčenín, ktoré môžu vôňou pripomínať rozkladajúce sa maslo. „Tieto zlúčeniny sa vstrebávajú do tela a vylučujú sa prostredníctvom potu,“ vysvetľuje konzultant americkej súkromnej spoločnosti E. Adam Kalel.

Ako zdôrazňuje, telesný zápach ovplyvnený brokolicou, kapustou a karfiolom sa môže prejaviť už po hodine od ich spotreby. Zápach by mal zmiznúť do šiestich hodín. Vyhýbanie sa niektorým druhom zeleniny však nie je z hľadiska vplyvu na telesné zdravie dobrým nápadom. Derma Jalimanová ponúka zaujímavý tip na jeho eliminovanie. Spomínané druhy zeleniny povarte spolu so zemiakmi v slanej vode. Tento proces pomôže odstrániť viacero zlúčenín, ktoré vplývajú na kvalitu telesného pachu.

Opatrne s mäsom, aj rybacím

Odborníci upozorňujú, že najmä červené mäso môže mať vplyv na telesný pach. Bielkoviny, ktoré sú obsiahnuté v bravčovine či hovädzine, sa rozkladajú na menšie látky, a to aminokyseliny. Tie zanechávajú počas trávenia v črevách zvyšky. Enzýmy pôsobiace v črevách rozkladajú tieto produkty trávenia, ktoré sa potom dostávajú do potu a miešajú sa s baktériami pokožky.

Netreba zabúdať, že mäso je pre náš organizmus ťažšie stráviteľné, a preto je dlhšie v tráviacom trakte – na rozdiel od ovocia, zeleniny a rastlinných pokrmov. Telesný zápach sa po konzumácii mäsa môže prejaviť už do dvoch hodín. Vraví sa, že ryba smrdí od hlavy. Pravda však je, že ten kto si na nej pochutnáva, môže trpieť zmenou vlastnej vône, a to až po dobu dvadsaťštyri hodín. Za všetkým údajne stojí látka cholín, ktorá spôsobuje u človeka silný zápach. Takzvaným zápachom z rybacieho mäsa trpí minimum ľudí. Syndróm je možné liečiť antibiotikami.

Problémové diéty?

Obľúbené nízko sacharidové diéty sú založené na znížení konzumácie sacharidov. Tým, že telo nemôže čerpať energiu zo sacharidov, začne ju uvoľňovať z tukov. Tento druh diéty teda môže skutočne priniesť menej kilogramov, ale aj riziko výskytu telesného zápachu. Podobá sa vôni po ovocí, alebo odlakovaču na nechty.

V prípade, že na sebe zbadáte nepríjemné zmeny, poraďte sa s výživovým poradcom o zmene stravy. Isté nebezpečenstvo v tomto smere prinášajú aj spracované potraviny a polotovary. Pozitívnou správou je, že telesný zápach sa dá účinne potlačiť nielen úpravou stravy, ale aj málo známym výživovým doplnkom. Lekárne ponúkajú na potlačenie telesného pachu látku chlorofyl, teda farbivo rastlín, ktorému sa dáva prívlastok prirodzený dezodorant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #cesnak #cibuľa #telesný pach #pot