Ako si bez liekov poradiť s bolesťou krížov

Bolesť spodnej časti chrbta nemusí byť bežnou súčasťou starnutia. Podľa amerického časopisu Journal of the American Geriatrics takmer polovica aktívnych seniorov zažíva spomínané ťažkosti.

18.02.2019 06:00
chrbát, fitnes, cvičenie, fit lopta Foto:
Pred každou aktivitou sa uistite, že ste si dostatočne zahriali svaly.
debata (3)

Môžu sa ich však pohodlne zbaviť. Ako na to?

1. Sedenie prináša problémy

Pokiaľ patríte k nadšencom sedavého životného štýlu, bolestiam krížovej oblasti chrbta sa nevyhnete. Podľa fyzioterapeuta Joela Pressa, čím viac starší človek sedí, tým väčší tlak sa vyvíja na uvedenú časť chrbtice. Na predchádzanie spomínaných problémov je vhodné sa každých tridsať minút zdvihnúť zo stoličky a krátko sa poprechádzať.

2. Pozor na rýchle pohyby

Turistika alebo šport? Pred každou aktivitou sa uistite, že ste si dostatočne zahriali svaly. Starší ľudia majú na rozdiel od mladej generácie väčšie riziko zranenia, pokiaľ si nedoprajú pred športom riadnu dávku strečingu. Príliš rýchla záťaž, doslova z minúty na minútu, väčšinou vyústi do bolestí krížov, ale aj poškodenia svalov.

3. Môže za to aj strava?

Odborníci sa zhodujú v názore, že zlá strava môže mať rovnako vplyv na vznik bolesti. Konzumácia mastných, slaných a príliš sladkých jedál spôsobuje výskyt zápalov v ľudskom tele, čo vyúsťuje do bolesti. Naopak, ovocie, zelenina, chudé mäso, ryby a, samozrejme, zdravé tuky z olejov a semien rastlín pomáhajú zmierniť zápal v tele, čím dochádza k potlačeniu chronickej bolesti, ale aj tej lokalizovanej v spodnej časti chrbtice.

4. Trápenie so stresom

Stres vytvára v ľudskom tele silné napätie, ktoré spôsobuje sťahovanie svalov. Takýto proces má ochrániť ľudský organizmus pred hroziacim nebezpečenstvom. Zmršťovaním svalov dochádza k vzniku kŕčov. Bolesť môže zasiahnuť nielen krk a ramená, ale aj samotný spodný chrbát. Ak vás trápi stres, snažte sa uvoľniť prostredníctvom meditácie, strečingu alebo horúceho kúpeľa.

5. Kontrola matraca

Podľa časopisu Sleep Health sa na spanie a s tým spojenú prevenciu bolesti chrbta používa stredne tvrdý matrac. Dôležitejšie, než táto vlastnosť matracu je jeho životnosť. Jeho starnutím dochádza k vytváraniu nerovnomerného povrchu, a preto sa nedokáže vhodne prispôsobiť kontúram ľudského tela. Matrace je vhodné vymeniť už pri prvých príznakoch opotrebovania, akými sú rôzne otvory alebo previsy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríže #bolesť chrbta