Zdravé cievy - menšie riziko demencie

Minerálna látka potrebná na udržanie zdravia kostí, zubov a svalov. Bez potrebnej dávky kalcia by život nebol jednoduchý. Čo sa však stane, ak sa v ľudskom tele ukladá vo veľkom množstve?

17.02.2019 06:00
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
Kardiovaskulárne ochorenia prispievajú aj k vzniku Alzheimerovej choroby.
debata

Žiaden strach z demencie

Viaceré výskumy preukázali, že zdravšie tepny a krvné cievy pomáhajú znížiť riziko demencie u seniorov. Odborníci z univerzity v Pittsburghu zistili, že medzi ľuďmi vo veku 80 až 90 rokov, ktorí nemajú ťažkosti s nahromadením vápnika v tepnách, sa vyvíja demencia omnoho neskôr, než u tých pacientov, ktorí majú problémy s vápenatením tepien.

Toto ochorenie sa tiež nazýva ateroskleróza a je spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, srdcového infarktu, mozgovej príhody a demencie. „Spomínané zistenia vedú výskumníkov k záveru, že prevencia aterosklerózy zvyšuje dlhovekosť seniorov, potláča demenciu, a to najmä u starších žien,“ vysvetlil Dr. Lewis Kuller zo spomínanej univerzity.

Rozsiahly výskum varuje

Štúdia sa uskutočnila na vzorke päťsto respondentov vo veku osemdesiat rokov. Spomínaná vzorka bola sledovaná od roku 1998 do 2013. Každý rok boli u účastníkov výskumu hodnotené príznaky demencie a merali sa tiež hladiny kalcia v srdcových tepnách. U tých, ktorí mali nízku hladinu vápnika, sa nepreukázali počiatočné príznaky demencie. Naopak, respondenti s vyššou hladinou vápnika vykazovali vyššie riziko demencie.

Tieto zistenia majú podľa doktora Kullera dva možné dôsledky. Prvý poukazuje na to, že liečba srdcových chorôb sa naďalej zlepšuje, ľuďom umožňuje žiť dlhšie a znižuje sa tým aj výskyt demencie. Druhý dôsledok prichádza s teóriou, že vznik aterosklerózy priamo súvisí so vznikom demencie. Nie je to však len demencia, ktorá sa spája s kôrnatením tepien. Kardiovaskulárne ochorenia prispievajú aj k vzniku Alzheimerovej choroby.

Prevencia je základ

Príčinou aterosklerózy je ukladanie tukových látok, a to najmä cholesterolu, čím dochádza k anatomickým zmenám krvných ciev. V dôsledku tejto choroby sa tiež ukladá vápnik v stenách ciev, čo zapríčiňuje ich postupné zúženie. Pre zabránenie vzniku demencie je preto nevyhnutné nielen u žien, ale aj u mužov preventívne bojovať proti srdcovocievnym ochoreniam a ateroskleróze.

K rizikovým faktorom aterosklerózy patria vysoká hladina tukov v krvi, obezita, fajčenie, nadmerné pitie alkoholu a vysoký krvný tlak. Prevencia tejto choroby sa zameriava na správne stravovanie, pravidelný pohyb, zníženie užívania alkoholu a fajčenia. Odborníci tiež odporúčajú vyhýbať sa chronickému stresu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #vápnik #ateroskleróza