Kávou nielen proti zabúdaniu

Strach z Alzheimerovej choroby môže byť minulosťou. Vedci prichádzajú s dobrými správami o účinkoch kávy, ktorá môže predchádzať tomuto ochoreniu. Aké majú výsledky?

10.02.2019 06:00
káva, antioxidant Foto:
Čo sa deje v ľudskom tele pri pravidelnej konzumácii kávy?
debata (2)

Čo sa deje v našej mysli?

Podľa štúdie inštitútu Krembil v University of Toronto môže pravidelné popíjanie čierneho moku pomôcť znížiť riziko výskytu Alzheimerovej, ale aj Parkinsonovej choroby. V skutočnosti však nejde o prvý väčší výskum o tejto problematike. Vedecké štúdie už niekoľko rokov spájajú spotrebu kávy s prevenciou spomínaných chorôb. Tentokrát prinášajú odpovede, čo sa deje v ľudskom tele pri pravidelnej konzumácii kávy.

Laboratórne testy ukázali, že niektoré chemické zlúčeniny v tomto nápoji môžu pomáhať zabrániť zhluku iných látok, a to beta-amyloidu a tau proteínu. Tieto zlúčeniny sú druhy aminokyselín, pričom ich vyššie koncentrácie sa nachádzajú v mozgu jedincov, ktorí trpia na Alzheimerovu chorobu.

Takto pomáha čierny mok

Na základe kanadskej štúdie sa ukazuje, že zlúčeniny obsiahnuté v káve pomáhajú v predchádzaní zhlukovania beta-amyloidu a tau proteínu. Káva však nemá účinok na ďalšiu látku spôsobujúcu rozvoj spomínaných ochorení, a to na alfa-synucleín. Za víťazstvo však možno považovať už jej pôsobenie na dvoch z menovaných troch nepriateľov ľudského mozgu.

Káva teda pôsobí proti Alzheimerovej tak, že zabráni beta-amyloidu a tau proteínu v tvorbe zhlukov a plakov. Vedci vyhodnotili spolu viac než dvesto štúdií súvisiacich s pôsobením kávy na ľudský organizmus. Za optimálnu konzumáciu sa považuje vypitie štyroch šálok kávy denne, posledná z nich by mala byť načasovaná najneskôr na štvrtú hodinu popoludní.

Ďalšie výhody kávičky

Samotné pitie tohto lahodného moku bolo podľa výskumníkov spojené s celým radom ďalších benefitov pre zdravie. Káva tak dokáže pôsobiť preventívne pri predchádzaní konkrétnych typov rakoviny, a to rakoviny prostaty, ústnej dutiny, pečene či leukémie. Ľudia, ktorí si dopriali tri šálky každý deň, sa mohli tešiť nižšiemu riziku kardiovaskulárnych chorôb, ochoreniam ciev a tepien a predchádzaniu infarktu. Pitie čierneho moku pomáha tiež proti depresii.

Kedy si dajte pozor

Podľa portálu alzheimer.sk medzi prvé varovné signály Alzheimerovej choroby patrí zhoršovanie pamäti, zabúdanie nedávnych udalostí, mien, neschopnosť rozpoznávať známe miesta a neschopnosť orientovať sa v čase. Diagnostikovanie ochorenia sťažuje zamieňanie jej príznakov za príznaky starnutia, stresu a depresie.

Alzheimerova choroba teda patrí medzi najčastejšie formy demencie. Na Slovensku ňou trpí až päťdesiat až šesťdesiattisíc ľudí. K najčastejším príznakom patrí tiež časté opakovanie otázok, ťažkosti s formulovaním viet, časté zmeny nálad a správanie, dezorientácia, ukladanie vecí na nesprávne a nevhodné miesta a následná neschopnosť ich nájsť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #Alzheimerova choroba