Paradajková šťava? Pre seniorov ideálna

Starostlivosť o zdravie sa začína jednoduchými nápadmi. Vyskúšajte podomácky vyrobenú rajčinovú šťavu. Ochráni hrubé črevo, pomôže prostate i pankreasu.

09.02.2019 06:00
paradajky
Ak máte väčšie množstvo paradajok, ktoré už neviete použiť do šalátov, alebo iných pokrmov, skúste si pripraviť chutný rajčinový drink.
debata

Zázrak zvaný lykopén

Problémom s vyprázdňovaním, trávením či ťažkostiam so zvýšeným cholesterolom môže byť razom koniec. Jednoduchý recept z paradajok poteší telo, nakopne ho energiou a naviac skvele chutí. Paradajky obsahujú vysoké množstvo látky zvanej lykopén. Ide o antioxidant, ktorý bojuje proti viacerým druhom rakoviny, najviac sa však osvedčil v prevencii nádorových ochorení hrubého čreva.

Spomínaná látka potláča tvorbu takzvaných kolorektálnych adenómov, ktoré sú tiež známe ako prekurzory rakoviny hrubého čreva. Podobný úspech majú potraviny a nápoje pripravené z rajčín aj pri prevencii rakoviny prostaty. Tento druh ochorenia je obzvlášť nebezpečný u starších mužov. Problémy s prostatou sa prejavujú častým nutkaním na močenie. Odvádzanie tekutín z tela je nepríjemné najmä v noci, pretože väčšine mužov v staršom veku znepríjemňuje a najmä prerušuje pokojný spánok.

Pomáha proti rakovine pankreasu

Lykopén si zastane svoje miesto aj v prevencii rakoviny pankreasu, ktorý je nevyhnutný na produkciu hormónu zvaného inzulín potrebného na štiepenie cukrov v krvi. Podľa portálu healthdigezt.com muži, ktorí pravidelne konzumovali paradajky mali o 30 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu, než páni, ktorí o tieto chutné červené plody neprejavovali záujem. V boji proti spomínanému druhu nádorového ochorenia však nie je lykopén osamotený. Rajčiny totiž obsahujú vysoké množstvo beta-karoténu. Je to látka, ktorá sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ten si pripisuje pozitívne body za ochranu zraku a pokožky.

Hravo si poradí s cholesterolom

Úľavu od zažívacích ťažkostí pomáha vyriešiť vláknina, ktorá je zastúpená v paradajkách v hojnom množstve. Vláknina je druh polysacharidu, ktorý v hrubom čreve viaže na seba škodlivé látky a uľahčuje vyprázdňovanie. Chváli si ju aj samotný žalúdok, nakoľko mu ponúka pomoc pri riešení tráviacich ťažkostí a zároveň navodzuje pocit zasýtenia. Tento efekt pomáha ľuďom udržať si primeranú telesnú hmotnosť a neprepadať zbytočne problémom s nočným prejedaním.

Ak vás lekár neustále upozorňuje na vysoké hodnoty cholesterolu v krvi, zrejme nie je na škodu zaradiť do jedálneho lístka zopár paradajok. Vláknina v tomto prípade poslúži, ako „čistič“ nánosov cholesterolu na stenách krvných ciev. Uľahčuje tak prietok krvi a znižuje riziko infarktu či iných srdcovocievnych chorôb. Okrem vlákniny majú paradajky aj látku niacín (vitamín B3), ktorá tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Chvíľu povarte a lahôdka je na svete

Živiny v podobe ďalšieho vitamínu z radu B, B6 (pyridoxín), foláty a minerálna látka draslík zmenšujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a pomáhajú pri predchádzaní vzniku krvných zrazenín. Pravidelne pitie paradajkovej šťavy je zvlášť vhodné pre diabetikov, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku vzniku krvných zrazenín. Lahodný paradajkový nápoj si môžete pripraviť aj v pohodlí domova.

Ak máte väčšie množstvo paradajok, ktoré už neviete použiť do šalátov, alebo iných pokrmov, skúste si pripraviť chutný rajčinový drink. Budete potrebovať približne pol druha kilogramu paradajok, trochu bazalky, nasekanú cibuľu, dve lyžice cukru a lyžicu soli. Ingrediencie povarte spolu v hrnci do rozvarenia, približne asi pol hodinu. Zmes prelejte cez sito. Nápoj sa podáva vychladený a skladuje sa na chladnom a tmavom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #rakovina pankreasu #paradajková šťava