Pozor na depresiu, ohrozuje aj seniorov

Bolí má hlava, žalúdok, chrbát, ťažko sa mi dýcha. Ak lekári počúvajú tieto sťažnosti od pacientov v dôchodcovskom veku, mali by zbystriť pozornosť. Často totiž nejde o prejavy fyzickej choroby, ale ochorenia zvaného depresia.

04.02.2019 13:00
debata

Táto choroba nie je vaša vina

Depresia sa považuje za biologicky podmienené ochorenie, ktoré sa spája s pocitmi smútku, bezcennosti, straty schopnosti radovať sa, pochmúrnou náladou, plačlivosťou a v niektorých prípadoch aj s prejavmi agresivity. Podľa doc. MUDr. Vladimíra Pidrmana, Ph.D., je vyšší vek rizikom pre vznik depresie najmä z dôvodu, že sa v mozgu mení rovnováha chemických látok (mediátorov), ktoré prenášajú nervové vzruchy. „Depresia je ochorenie, ktorej príčiny nedokážeme jednoznačne vysvetliť. Je to podobné, ako u iných chorôb,“ uvádza doc. Pidrman na webe slovnik.cz.

Často sa zamieňa za iné ochorenia

Depresia sa u seniorov diagnostikuje o čosi ťažšie, ako je to v prípade mladšej populácie. Nespavosť, zmena chuti do jedla, strata výkonnosti a fyzické bolesti sa totiž zvyknú nesprávne pripisovať vyššiemu veku. K základným varovným signálom, ktoré môžete sledovať aj sami na sebe, patria pretrvávajúca smutná nálada, pocity úzkosti, myšlienky na smrť, strata záujmu o okolie a priateľov, pocity bezmocnosti, zbytočnosti a neschopnosť sa rozhodovať tak, ako tomu bolo v minulosti. Pokiaľ tieto problémy pretrvávajú viac ako dva týždne, diagnostikuje sa depresia.

Na čo si dávať pozor

K rizikovým faktorom, ktoré dokážu „vyprovokovať“ vznik depresie, patria rôzne druhy fyzických ochorení, a to kardiovaskulárne ochorenia, infarkt myokardu a obdobie po ňom, mozgová cievna príhoda či Parkinsonova choroba. Patria sem aj všetky dlhodobé ochorenia, ktoré spôsobujú bolesť a zníženú pohyblivosť. MUDr. Pidrman tvrdí, že vyššie uvedené faktory síce priamo súvisia s depresiou, zároveň však samotná depresia spätne ovplyvňuje spomínané zdravotné problémy. Tým sa uzatvára bludný kruh depresívneho ochorenia. Zaujímavé je, že sa vyskytuje dvakrát častejšie u žien ako mužov. Najčastejšie tiež u mladých ľudí medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života a u starších ľudí po dovŕšení šesťdesiatky.

Môžete ísť priamo k psychiatrovi

Depresia prebieha vo viacerých fázach, pričom fáza neliečené ochorenie trvá zvyčajne šesť až deväť mesiacov. U seniorov sa táto hranica posúva až k jednému roku. V priebehu ďalších dvoch rokov sa objaví ďalšia fáza. Vrcholia vyššie spomínané príznaky depresie a sú spojené so silnými myšlienkami na smrť a v mnohých prípadoch vedú tiež k samovražde.

Depresívne obdobie sa často spája s nadmerným užívaním alkoholu, pribúdaním fyzických ťažkostí rôzneho druhu, stratou záujmu o rodinu a samého seba. Prvú pomoc môžete vyhľadať u všeobecného lekára. Ten, pokiaľ sa vám venuje dostatočne dlhú dobu, by mal rozpoznať, či ide o telesné alebo psychické problémy. Pri miernych depresiách môže predpísať niektoré druhy antidepresív, alebo vám odporučiť návštevu psychiatra. Spomínaného odborníka však môžete vyhľadať priamo, bez potreby takzvaného výmenného lístka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia