Pozor na depresiu, ohrozuje aj seniorov

Bolí má hlava, žalúdok, chrbát, ťažko sa mi dýcha. Ak lekári počúvajú tieto sťažnosti od pacientov v dôchodcovskom veku, mali by zbystriť pozornosť. Často totiž nejde o prejavy fyzickej choroby, ale ochorenia zvaného depresia.

04.02.2019 13:00
dôchodca, staroba, depresia, muž, posteľ Foto:
Depresia prebieha vo viacerých fázach, pričom fáza neliečené ochorenie trvá zvyčajne šesť až deväť mesiacov.
debata

Táto choroba nie je vaša vina

Depresia sa považuje za biologicky podmienené ochorenie, ktoré sa spája s pocitmi smútku, bezcennosti, straty schopnosti radovať sa, pochmúrnou náladou, plačlivosťou a v niektorých prípadoch aj s prejavmi agresivity. Podľa doc. MUDr. Vladimíra Pidrmana, Ph.D., je vyšší vek rizikom pre vznik depresie najmä z dôvodu, že sa v mozgu mení rovnováha chemických látok (mediátorov), ktoré prenášajú nervové vzruchy. „Depresia je ochorenie, ktorej príčiny nedokážeme jednoznačne vysvetliť. Je to podobné, ako u iných chorôb,“ uvádza doc. Pidrman na webe slovnik.cz.

Často sa zamieňa za iné ochorenia

Depresia sa u seniorov diagnostikuje o čosi ťažšie, ako je to v prípade mladšej populácie. Nespavosť, zmena chuti do jedla, strata výkonnosti a fyzické bolesti sa totiž zvyknú nesprávne pripisovať vyššiemu veku. K základným varovným signálom, ktoré môžete sledovať aj sami na sebe, patria pretrvávajúca smutná nálada, pocity úzkosti, myšlienky na smrť, strata záujmu o okolie a priateľov, pocity bezmocnosti, zbytočnosti a neschopnosť sa rozhodovať tak, ako tomu bolo v minulosti. Pokiaľ tieto problémy pretrvávajú viac ako dva týždne, diagnostikuje sa depresia.

Na čo si dávať pozor

K rizikovým faktorom, ktoré dokážu „vyprovokovať“ vznik depresie, patria rôzne druhy fyzických ochorení, a to kardiovaskulárne ochorenia, infarkt myokardu a obdobie po ňom, mozgová cievna príhoda či Parkinsonova choroba. Patria sem aj všetky dlhodobé ochorenia, ktoré spôsobujú bolesť a zníženú pohyblivosť. MUDr. Pidrman tvrdí, že vyššie uvedené faktory síce priamo súvisia s depresiou, zároveň však samotná depresia spätne ovplyvňuje spomínané zdravotné problémy. Tým sa uzatvára bludný kruh depresívneho ochorenia. Zaujímavé je, že sa vyskytuje dvakrát častejšie u žien ako mužov. Najčastejšie tiež u mladých ľudí medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života a u starších ľudí po dovŕšení šesťdesiatky.

Môžete ísť priamo k psychiatrovi

Depresia prebieha vo viacerých fázach, pričom fáza neliečené ochorenie trvá zvyčajne šesť až deväť mesiacov. U seniorov sa táto hranica posúva až k jednému roku. V priebehu ďalších dvoch rokov sa objaví ďalšia fáza. Vrcholia vyššie spomínané príznaky depresie a sú spojené so silnými myšlienkami na smrť a v mnohých prípadoch vedú tiež k samovražde.

Depresívne obdobie sa často spája s nadmerným užívaním alkoholu, pribúdaním fyzických ťažkostí rôzneho druhu, stratou záujmu o rodinu a samého seba. Prvú pomoc môžete vyhľadať u všeobecného lekára. Ten, pokiaľ sa vám venuje dostatočne dlhú dobu, by mal rozpoznať, či ide o telesné alebo psychické problémy. Pri miernych depresiách môže predpísať niektoré druhy antidepresív, alebo vám odporučiť návštevu psychiatra. Spomínaného odborníka však môžete vyhľadať priamo, bez potreby takzvaného výmenného lístka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia