Pozor na pády, zima sa ešte neskončila

Riziko zranení spôsobených pádmi na klzkom povrchu stále trvá. Ako sa vyhnúť nepríjemným pádom? Prinášame tipy, ako na to.

02.02.2019 06:00
zlomenina, úraz, nehoda, nemocnica, noha,... Foto:
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) raz ročne spadne 30 % seniorov vo veku nad 65 rokov.
debata

Stať sa to môže každému

Chladné počasie ešte nepovedalo posledné slovo. Sneh či ľad dokážu byť z hľadiska vyššieho rizika úrazu nebezpečné pre všetky vekové skupiny, obzvlášť pre seniorov. S pribúdajúci rokmi sa totiž skracuje reakčný čas a celkovo dochádza k spomaľovaniu pohybového aparátu. O to nebezpečnejšie sú povrchy pokryté ľadom a snehom, ktoré môžu privodiť nečakané zranenia. Podľa amerických výskumov sa každý rok zrania v dôsledku pádu približne tri milióny amerických seniorov, často aj s následkom smrti. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) raz ročne spadne 30 % seniorov vo veku nad 65 rokov. Štvrtinu všetkých zranení tvoria traumatické poranenia osôb nad spomínanú vekovú hranicu.

Lopata nezmierni pád

Sneh síce neodmysliteľne patrí k zimným mesiacom, jeho nevýhodou je, že pokrýva rôzne povrchy, ako sú chodníky, cesty či priechody pre chodcov. Neodhrnutý sneh tak zakryje ľad, nerovný povrch, ale aj nedokončené stavebné úpravy, diery, výtlky. Nebezpečenstvo vzrastá, ak vychádzate z domu do neupraveného terénu. Z tohto dôvodu sa odporúča najmä v okolí domova, na chodníkoch a príjazdových cestách pravidelne odpratávať sneh a povrchy posýpať rôznymi pieskovými materiálmi a soľou, ktoré ich zdrsňujú. K úrazom seniorov však dochádza najmä vtedy, ak sa na veľké odpratávanie snehu podujmú sami. Ako sa už viackrát ukázalo, lopata nedokáže stlmiť pád a nepatrí k vhodným oporám pri práci.

Ťažké zlomeniny znepríjemnia život

Ľudia v pokročilom veku by boj so snehom mali ponechať najmä na príbuzných a známych. Následky pádov sú rôzne, od malých odrenín až po komplikované zlomeniny. Nakoľko veľká časť seniorov trpí osteoporózou, hrozia vážne zlomeniny, a to zlomenina bedrovej kosti, ruky či stavcov.

Najrizikovejšie sú úrazy hlavy a lebky. Osteoporóza, známa tiež ako „vykrádač kostí“ spôsobuje ťažké a pomalé hojenie zlomenín. Okrem vyššie uvedených tipov môže pomôcť aj celoročné predchádzanie pádom. Pravidelné prechádzky, tréning udržiavania rovnováhy, chôdza po osvetlených miestach a nepreceňovanie vlastných síl sú skvelou výzbrojou proti pádom počas chladných dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #zima #zlomenina #úraz #poľadovica