Ako sa rátajú kalórie u seniorov

Potrebujú ľudia v staršom veku prijímať menej energie? Prinášame výpočet kalorického príjmu pre starších mužov i ženy.

01.02.2019 06:00
obezita, nadváha Foto:
Americké centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu poukazuje na čísla, podľa ktorých v rokoch 2007 – 2010 viac ako tretina seniorov vo veku 65 rokov trpela obezitou.
debata

Vyšší vek, menej energie

Podľa Medical School v Harvarde mierne aktívna žena v seniorskom veku, ktorá váži okolo 60 kilogramov, potrebuje denne skonzumovať z jedla asi 1840 kcal. Aktívny starší muž vážiaci okolo 80 kilogramov si vyžaduje až 2400 kilokalórií. Pokiaľ trpíte nadváhou alebo obezitou a túžite schudnúť, potrebujete každý deň obmedziť množstvo energie približne o 500 až 1000 kcal. Za zdravé a efektívne chudnutie sa považuje také, pri ktorom seniori strácajú približne pol a maximálne kilogram hmotnosti za týždeň. Napríklad, ak chce staršia sedemdesiatki­logramová žena trpiaca nadváhou schudnúť, mala by svoj jedálniček obmedziť na celkovo 1400 kilokaló­rií denne.

Ako je to s obezitou?

Americké centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu poukazuje na čísla, podľa ktorých v rokoch 2007 – 2010 viac ako tretina seniorov vo veku 65 rokov trpela obezitou. V roku 2015 malo problémy s obezitou v susednej Českej republike asi 35 % starších mužov a žien vo veku 50 – 70 rokov, to je o 50 % viac, než v ostatných krajinách západnej Európy. Obezita u slovenských dôchodcov kopíruje našich západných susedov. Výskumy z roku 2012 informujú, že s nadváhou a obezitou majú problémy približne dve tretiny dospelej populácie, a to 7 z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 a 6 z desiatich žien v rovnakom veku. Najmenej obéznych ľudí vo vyššom veku je v Švajčiarsku, Taliansku a Švédsku.

Telo si pýta menej „paliva“

Po dosiahnutí veku 50 rokov potrebujú ženy menej kalórií na udržanie zdravia a primeranej telesnej hmotnosti. Výskumy poukazujú na skutočnosť, že ženy nad 50 rokov, pokiaľ majú sedavý spôsob života, by mali mať denne 1600 – 1800 kilokalórií. Staršie dámy s miernou fyzickou aktivitou majú nastavený príjem energie na 1800 – 2000 kcal. Muži toho požadujú o čosi viac. Mierne aktívni starší páni by si mali vystačiť s cca 2200 – 2400 kcal. Ak vedú aktívny spôsob života, potrebujú 2400 – 2800 kcal.

Ako si ustrážiť kalórie

Pri obmedzovaní kalórií je potrebné prehodnotiť jedálny lístok. Alkohol, sladené nápoje, ovocné šťavy, ale aj veľké porcie jedla komplikujú snahu o zhodenie nadbytočných kilogramov. Napríklad, niektoré ovocné džúsy majú na 200 ml až sto kcal. Ak denne vypijete takýto nápoj v množstve pol druha litra, prijmete až 750 kcal, čo predstavuje približne tretinu či štvrtinu energie potrebnej na celý deň.

Podobne je to s alkoholom. „Pollitrák“ piva má 200 kcal a navyše povzbudzuje chuť do jedla. Informácia o tom, že sa priberá z piva nie je pravdivá. Hmotnosť stúpa z potravín, ktoré skonzumuje v dôsledku toho, že u nás alkohol vyvolal väčšiu túžbu po jedle. Nebezpečné sú tiež sladké a príliš slané jedlá, častá konzumácia bieleho pečiva a nedostatok pohybu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #energetický príjem #kalorická hodnota potravín