Strata čuchu mení chuť do jedla i života

Pribúdajúce roky a problémy s citlivosťou čuchu. Ak vás nenadchne vôňa rannej kávy či aromatických rastlín v kvetinárstve, dajte si pozor. Možno sa vám zhoršuje čuch.

27.01.2019 06:00
tymian Foto:
Chuť jedla dokáže poštekliť aj celý rad korenín, akými sú pažítka, bazalka, oregano alebo tymian.
debata

Keď sú oslabené zmysly

V seniorskom veku sa nemusí vždy vyskytnúť problém so schopnosťou cítiť rôzne vône a pachy. Pod krátkodobé komplikácie s týmto ľudským zmyslom sa zvyknú podpisovať nachladnutie a chrípkové ochorenia. Spomínané sezónne choroby dýchacích ciest spôsobujú upchatie nosa. Schopnosť cítiť vôňu sa vráti až po upokojení nosovej sliznice a odznení zdravotných problémov.

Čuch sa výrazne mení aj v prípade výskytu rôznych druhov alergií. Neustále kýchanie dráždi čuchové bunky na sliznici nosa a spôsobuje skreslené vnímanie vôní. Medzi typické alergény patria pele a domáce zvieratá. Odborný lekár dokáže vyšetriť prítomnosť alergií, ktoré vás trápia a môže navrhnúť spôsoby liečby. Problémy s čuchom môžu zapríčiňovať rôzne druhy liekov, chemoterapia, ale napríklad aj poranenie hlavy.

Pozor na domáce nástrahy

V prípade dlhodobých ťažkostí je nevyhnutné navštíviť všeobecného lekára, ktorý vám odporučí špecialistu presne pre tento druh problémov. Samotná strata, alebo oslabenie citlivosti čuchu neprináša len neschopnosť cítiť vône, môže byť nebezpečná v prípade výskytu plynov v domácnosti, ktoré môžu priamo ohroziť život. Ak ste pocítili zhoršenie čuchu, buďte obzvlášť opatrní pri úniku plynu alebo dymu. So slabším čuchom sa zvyšuje riziko, že neucítite plyn vychádzajúci zo sporáka, alebo dym z horiaceho bytu.

Opatrnosť sa vyžaduje aj pri kontrole potravín v chladničke. Zdravé čuchové bunky totiž mnohokrát signalizujú prítomnosť plesne či hniloby. S „problémovým“ nosom si toho nemusíte všimnúť. Namieste je preto pravidelná kontrola potravín v chladničke podľa dátumov minimálnej spotreby.

Ako je to s chuťou?

Nielen strata čuchu dokáže znížiť kvalitu života. Podobne je to aj v prípade chuťových pohárikov. Ľudský organizmus dokáže registrovať vďaka jazyku štyri základné chute, a to sladkú, slanú, horkú a kyslú. Znížená citlivosť chuťových buniek reagujúcich na slané jedlá môže viesť k riziku nadmerného solenia. V prípade, že trpíte vysokým krvným tlakom, ďalšie dávky soli môžu tento stav ešte zhoršiť. Rovnako je to so sladkou chuťou, kedy sa zvyknú zbytočne sladiť hotové pokrmy a nápoje. Nadmerná konzumácia cukru môže pritom viesť k ťažkostiam spojeným so stabilným krvným cukrom, diabetom či obezitou.

Aj zuby vedia spraviť svoje

Stratu chuti zapríčiňujú rôzne lieky, ako napríklad antibiotiká, alebo lieky na zníženie cholesterolu. Chuť môžu tiež ovplyvniť ochorenia zubov, ústnej dutiny a tiež nesprávne používanie zubnej náhrady. Tento zmysel ovplyvňuje aj konzumácia alkoholu či liečba rakoviny. Na obnovenie chuti sa odporúča konzumovať viac studené ako teplé jedlá. Doprajte si čerstvú, nevarenú zeleninu rôznych farieb.

Príjem tekutín, najmä vody, pomáha zvlhčovať sliznicu v ústnej dutine a pre oživenie chuťových pohárikov môžete vyskúšať umývanie si zubov ihneď po zobudení, pred raňajkami. Chuť jedla dokáže poštekliť aj celý rad korenín, akými sú pažítka, bazalka, oregano alebo tymian.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #čuch #chuť do života #chuť do jedla