Pozor na zohrievanie jedla. Ak je časté, škodí

Porcia z obeda odložená na ďalší deň? Skvelý nápad. Šetrí čas aj peniaze. Pri niektorých jedlách si však treba dávať pozor na ich opakované zohrievanie. Inak sa nevyhnete zažívacím ťažkostiam.

21.01.2019 06:00
kurča, kuracina, stehno, jedlo, obed, reštaurácia Foto:
S opätovným ohrevom kuracieho mäsa to netreba preháňať.
debata

Čo s vajíčkami a kuracinou?

Zvyšky z kurčaťa z nedeľného obeda môžu skvele poslúžiť aj na nasledujúce pracovné dni. S opätovným ohrevom kuracieho mäsa to však netreba preháňať. Vystavovanie tohto druhu pokrmu vysokým teplotám môže spôsobiť, že sa bielkoviny nachádzajúce v upečenom mäse kuraťa postupne znehodnotia a v konečnom dôsledku spôsobia celý rad tráviacich problémov. V tomto prípade sa odporúča zohrievať mäso rovnomerne a nekonzumovať ho dlhšie ako dva dni po jeho uvarení.

Opatrne pristupujte aj ku konzumácii vajec. Vo všeobecnosti platí, že miešané vajíčka, nazývané tiež praženica a vajíčka natvrdo sa nesmú zohrievať. Ak ich znovu ohrievame, môžu sa stať pre organizmus jedovatými. Ideálnou voľbou je používanie vychladeného upečeného kuracieho mäsa, a to napríklad v studenej kuchyni na prípravu chutných šalátov. Svoje miesto si studená kuracina nájde aj v kombinácii s vychladenými cestovinami, ktoré vhodne doplní čierne korenie, chilli a jogurtový dressing.

Zelenina nie je výnimkou

Špenát, červená repa a zeler. Tieto druhy zeleniny obsahujú vyššie množstvo dusičnanov. Spomínané látky sa vplyvom opätovného zohrievania menia na takzvané nitrozamíny, ktoré môžu mať na ľudský organizmus karcinogénne účinky. „Škodia aj nepriamo tým, že sa v tráviacom trakte môžu tvoriť za pomoci baktérií toxickejšie dusitany. Tie reagujú s hemoglobínom (červené krvné farbivo dopravujúce kyslík), ktorý sa redukuje na methemoglobín a pôsobí aj na ostatné orgány," uvádza sa na webovej stránke aquanova.sk. Methemoglobín nie je schopný prenášať kyslík, a z tohto dôvodu je ohrozené okysličovanie tkanív. Dusitany pritom zvyšujú riziko infarktu a rakoviny.

Trik s hubami pomáha

Varenie zemiakov na niekoľko dní dopredu nie je dobrý nápad. Uvarené zemiaky nezohrievajte, nakoľko sa v nich môžu uvoľňovať viaceré škodlivé látky, čo môže viesť až k otrave. Podobne opatrne zaobchádzajte aj s opakovaným zohrievaním húb. Táto pochúťka síce ponúka celý rad vitamínov a najmä minerálnych látok, ale skonzumovať ich treba ihneď po ich uvarení či dusení. V opačnom prípade sa nevyhnete kompiláciám so zažívaním. Aj z tohto pravidla však existuje príjemná výnimka. Jedlo z hríbov je potrebné rýchlo ochladiť, uložiť do chladničky, pričom opätovne sa môže zohriať len pri teplote do 70 C. Nebezpečné baktérie sa teda z húb uvoľňujú len v tom prípade, ak sa opakovane zohrievajú pri vysokých teplotách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ohrievanie #mikrovlnná rúra #žaludočné problémy