Desatoro zdravého seniora - 2. časť

Fyzická aktivita, zdravé stravovanie, prevencia chorôb, lieky pod kontrolou a pravidelná návšteva zubára. Toto bola prvá pätica desatora zdravého seniora. Predstavujeme ďalších päť pravidiel pre lepší a dlhší život.

14.01.2019 06:00
muž, únava, spánok Foto:
Ranné zobúdzanie bez pesimistickej nálady a únavy je signálom kvalitného nočného odpočinku.
debata (1)

6. Dostatok spánku

Potreba spánku je u starších ľudí iná, ako je to v prípade detí a mladšej generácie. Seniori vo všeobecnosti spia menej, ráno sa skôr zobúdzajú a pravidlom je aj ťažké zaspávanie. Nočný odpočinok by sa mal pohybovať na úrovni siedmich až ôsmich hodín. Tento časový úsek je však ťažké dodržať, a preto, ak spíte päť až šesť hodín, nie je to na škodu. Kedy zistíte, že dĺžka vášho spánku je postačujúca? V prípade, že sa zobudíte mrzutí, ospalí a počas dňa potrebujete dohnať, čo ste nenaspali, spíte málo. Ranné zobúdzanie bez pesimistickej nálady a únavy je signálom kvalitného nočného odpočinku.

Podľa portálu solidcare.sk je nespavosť sprievodných znakom iných ochorení, a to depresií, úzkosti, psychickej nepohody, ktoré spôsobujú komplikované vzťahy v rodine, strach zo samoty, pocity viny aj sebaľútosť. Spánku môžu brániť aj rôzne fyzické bolesti, ktoré sprevádzajú telesné ochorenia. Liečba porúch spánku nie je jednoduchá. Vo všeobecnosti sa odporúča spať vo vyvetranej, nie príliš studenej, ani teplej izbe. Lepšie sa vám zaspí aj v tom prípade, ak posteľ využívate len na spánok a nie ako pohovku na pozeranie televízie. Lekári môžu predpísať lieky na navodenie spánku, hypnotiká. K babským receptom však patrí popíjanie bylinkových čajov s medom, horúceho mlieka s kakaom alebo horúcej čokolády.

7. Nezabudnite na zdravie duše

Depresie patria k najčastejším psychickým poruchám starších ľudí. Odhaduje sa, že asi 15 % starších ľudí prekoná v starobe depresiu. Seniori sa podľa portálu psychiatriepro­praxi.cz zriedkavejšie sťažujú na smútok, častejšie však hovoria o únave, nedostatku energie a príznakoch, ktoré pripomínajú skôr fyzické ochorenia. S výskytom somatických príznakov súvisia aj častejšie obavy o telesné zdravie a hypochondricky ovládané myšlienky.

Poklesu duševného zdravia môžu zabrániť neustála telesná a psychická aktivita. Čítajte, lúštite krížovky, píšte a budujte si koníčky. Tieto záľuby a zdravé návyky pomáhajú stimulovať myseľ a častokrát aj odstraňovať rôzne pocity úzkosti a zbytočnosti.

8. Strážte si svoj zrak

S pribúdajúcim vekom klesá prirodzene schopnosť zaostrovať do blízka. Ako uvádza webová stránka veselyok.com zrak býva horší aj pri slabom osvetlení. Naopak, zvyšuje sa citlivosť na prudké svetlo. K najčastejším očným chorobám patria napríklad presbyopia, čiže starecká slabozrakosť, pri ktorej vzniká potreba nosiť okuliare na čítanie. Sivý zákal, odborne nazývaný katarakta vzniká v dôsledku zmien v očnom tkanive.

K ďalším ochoreniam patrí zelený zákal, glaukóm. Pri cukrovke môže vzniknúť aj diabetická retinopatia. Pravidelná, každoročná návšteva lekára, dokáže predísť viacerým z týchto ochorení. Lekár včas diagnostikuje nástup choroby a odporučí vám ďalšiu liečbu. Niektoré operácie sú hradené aj z verejného zdravotného poistenia.

9. Spoločnosť vás poteší

Nevyhľadávajte samotu, socializujte sa. Čas strávený s rodinou, či blízkymi pomáha seniorom potláčať strach zo samoty, vyplniť voľný čas, prehlbovať rodinné vzťahy. A nielen to. Starší ľudia sa cítia medzi inými ľuďmi viac potrební a najmä mobilní. Prítomnosť iných ľudí u nich vzbudzuje istotu, že nestratia kontrolu nad svojimi pohybmi, nepadnú na zem a môžu sa spoľahnúť na pomoc od blízkych. Vyhľadávanie spoločenského kontaktu je tiež dôležitou súčasťou denného režimu prežívaného v domovoch dôchodcov.

Za interakciu sa považuje aj komunikácia so susedmi, či rozhovor s predavačkou v obchode. Negatívne emócie, ktoré sprevádzajú samotu majú negatívny vplyv na kvalitu života. Samota nie je však výsadou starších ľudí, prekvapivo aj mladá generácia sa pasuje s častými pocitmi osamelosti. Tento fenomén sa spája s expanziou sociálnych sietí a neschopnosťou nadviazať úprimný a zdravý vzťah s inou osobou.

10. Buďte asertívni

Samota sa často spája aj s nárastom nepríjemných myšlienok. Neustále premýšľanie o tom, ako sa k vám správali deti, susedia, či nad inými krivdami. Zvoľte asertívny prístup. Asertivita sa vysvetľuje, ako schopnosť človeka povedať „nie“ bez toho, aby ste pritom zasahovali do práv iných. Od agresie sa líši tým, že je pokojná, neubližuje ani jednej ani druhej strane.

Neasertívny človek sa snaží vyhovieť každému, čo ho v konečnom dôsledku vyčerpáva. Ocitá sa tak v začarovanom kruhu, z ktorého je možné vystúpiť len vďaka asertivite. Túto schopnosť si môžete budovať napríklad v kontakte s obchodníkmi, či podomovými predavačmi. Pokiaľ sa vám nejaký produkt nepáči a nemáte záujem si ho kúpiť, neustále monotónne a pokojne opakujte slovo „nechcem“. A nezabúdajte, že nechcieť je vaše výsostné právo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #spánok #asertivita #duša