Čarovné vône prinášajú radosť do života

Esenciálne oleje rastlín dokážu potešiť telo, myseľ, uvoľniť napätie, odstrániť smútok a vedia sa popasovať aj s viacerými chorobami.

13.01.2019 06:00
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné. Foto:
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné.
debata

Klinček proti bolestiam zubov

Aromaterapia sa už po stáročia využíva na potláčanie rôznych ochorení. Zatiaľ čo v dávnych dobách sa vzácne esencie rastlín extrahovali náročnými metódami, dnes je situácia omnoho lepšia. Za niekoľko desiatok centov si môžeme zakúpiť kvalitné vonné oleje, ktoré sa po zapálení sviečky vyparujú v aromalampe. Následný zážitok stojí skutočne za to. V týchto chladných mesiacoch nás dokáže potešiť nenápadná rastlinka zvaná Klinčekovec voňavý, ktorý pochádza z Indonézie.

Hlavnou zložkou tejto byliny je silica. Klinček, ktorý poznáme vo forme korenia sa vyrába z vysušených ešte nerozvinutých púčikov kvetov. Omamná a podmanivá vôňa klinčeka odstraňuje opuchy, bolesti, ale aj depresie, napätie a úzkosť. Poradí si aj so zažívacími problémami a hnačkami. Zvláštnou úlohou tejto voňavej byliny je aj odstraňovanie zápalov ďasien, potláčanie bolesti po vytrhnutí zubu. V neposlednom rade sa tiež využíva ako osviežujúca „ústna voda“ na odstraňovanie zápachu z ústnej dutiny.

Zatočí s depresiou i zavonia

Za nápoj dlhovekosti sa po stáročia považoval vývar zo zázvoru, ktorý sa pýši sladkou chuťou a jemnou korenistou vôňou. V antickom Grécku sa používal proti otravám a kráľovná Kleopatra na tento nápoj lákala srdce Marka Antónia. Zázvor sa vyznačuje silnými antibakteriálnymi a antiseptickými účinkami. Jeho účinky sa osvedčujú najmä v zimných mesiacoch, ktoré patria tradične k obdobiu prechladnutí a chrípok. Čaj zo zázvora sa používa pri bolestiach hlavy, uvoľňuje tiež kĺby a boľavé svaly. Skvelé účinky má aj vôňa silice zázvoru. Pohladí nervový systém, udržiava ho v harmónii, bojuje proti depresii a smútku. Esencia zázvora sa používa na odstraňovanie nepríjemných pachov, ale aj do kúpeľa či pri masážach.

Má chuť majoránky

Odstraňovanie bolestí hlavy, migrény a zmiernenie psychickej záťaže. Toto sú kľúčové účinky rastliny, ktorá sa nepochybne nachádza v každej komore. Éterický olej z tejto zázračnej rastliny si hravo dokáže poradiť s nespavosťou, ale aj kŕčmi počas noci. V zimnom období sa využíva na liečbu chrípky, a to tak, že vývar z majoránky sa krátko kloktá, čím výrazne potláča príznaky boľavého hrdla.

Majoránku zaraďujeme medzi silne aromatickú rastlinu s vysokým obsahom silice a trieslovín. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla a s obľubou sa pridáva aj do všakovakých omáčok, polievok či mäsitých jedál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #zázvor #aromaterapia #klinček #majorán