Tieto choroby najviac strašia seniorov

Pozitívna správa. Ľudia v modernom svete žijú o čosi dlhšie, ako tomu bolo v minulosti. Život seniorov sa však stretáva so špecifickými ochoreniami. Prinášame informácie o prvej dvojici z nich, artritíde a osteoporóze.

10.01.2019 06:00
osteo V Foto:
Strašiaka číslo jeden predstavuje pre seniorov artritída, s ktorou sa stretávajú najmä ľudia po 65 roku života.
debata

Ako na dlhý život bez chorôb

V Spojených štátoch amerických majú dospelí, ktorí prekročia hranicu šesťdesiatpäť rokov, dôvod na radosť. Štatistiky hovoria o tom, že po tomto okrúhlom výročí môžu seniori žiť v priemere ešte ďalších devätnásť rokov. Na Slovensku žijú muži približne 73,1 rokov a ženy až 80,2 rokov. Veľké rozdiely teda nie sú len medzi pohlaviami, ale aj rôznymi sociálnymi skupinami. Napríklad, ľudia s nižším vzdelaním žijú v priemere o desať rokov kratšie, ako osoby s vysokoškolským vzdelaním.

Rozhodujúca pre dĺžku a kvalitu života je voľba zdravého životného štýlu. „Odvykanie od fajčenia a zníženie telesnej hmotnosti môžu pomôcť vyhnúť sa rôznym rizikám ohrozujúcich zdravie,“ uvádza pre portál everydayhealth.com doktorka Jeanne Wei z Univerzity v Arkansase. Voľba správneho jedálnička, pohybových aktivít a zbavovanie sa zlozvykov môže byť nápomocná aj pri zmierňovaní príznakov ochorení, ktoré sa spájajú s vyšším vekom.

Keď neposlúchajú kĺby

Strašiaka číslo jeden predstavuje pre seniorov artritída, s ktorou sa stretávajú najmä ľudia po 65 roku života. Môže postihovať až polovicu spomínanej vekovej skupiny. Artritída zahŕňa skupinu diagnóz, pri ktorých dochádza k zápalovému poškodeniu kĺbov. Pokiaľ ide o degeneratívne ochorenie kĺbov, takáto diagnóza nesie názov artróza. Prevencia sa zameriava na obmedzenie živočíšnych tukov a najmä nasýtených mastných kyselín, ktoré zaraďujeme medzi omega-6-mastné kyseliny.

Predchádzaniu spomínaného ochorenia pomôže vyššia konzumácia potravín obsahujúcich vitamíny B3, C a E. Zo stopových prvkov sú v tomto prípade kľúčové selén, zinok a meď. Pomôžu tiež teplé zábaly, masáže, pohyb a dostatočný pitný režim.

Vykrádač kostí úraduje nielen u starších

Medzi ďalšie nepríjemné ochorenie, ktoré komplikuje ľuďom v dôchodkovom veku život, patrí aj osteoporóza. Táto choroba môže prispieť k tomu, že sú ňou postihnutí pacienti menej pohybliví a náchylnejší na zlomeniny rôzneho druhu. Podľa portálu osteoporoza.sk je osteoporóza ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí, čo vedie k ich oslabeniu a tým k zvýšenej lámavosti. Prevencia sa podľa spomínanej internetovej stránky považuje za lacnejšiu, než samotná liečba.

Tri fázy ochrany kostí

Prevencia má tri fázy. Prvá sa týka nadobúdania čo najväčšieho množstva kostnej hmoty. Druhá fáza súvisí s obdobím dospelosti, zvlášť u žien a v období menopauzy. Jej cieľom je zabrániť strate kostného tkaniva. Osvedčenými prostriedkami profylaxie je pravidelný pohyb, výživa a hormonálna substitučná liečba, ktorú zabezpečuje a kontroluje gynekológ. Tretia fáza prevencie sa týka osôb vo vyššom veku, ktoré sú postihnuté zlomeninami. Jej úlohou je zabrániť ďalším úrazom.

Aj v tomto prípade pomáha pravidelný pohyb a odstránenie rôznych nástrah v domácnosti, a to zvýšených prahov dverí, šnúr spotrebičov, posuvných kobercov, vlhkých a šmykľavých podláh a schodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #osteoporóza #zinok #selén #artritída