Mýty a fakty o starobe

Lož či skutočnosť? Študentka ošetrovateľstva z Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity Marta Pleskotová sa pred rokmi podujala skúmať, ako sa väčšina mladej generácie pozerá na seniorov.

08.01.2019 06:00
senior, dôchodca, tablet Foto:
Väčšina starších ľudí nie je spoločensky izolovaná.
debata (11)

Dospela k zaujímavým záverom. Mladí ľudia majú o dôchodcoch mylné predstavy.

1. Ako je to s chorobami?

Mýtus:
Mladí ľudia sú presvedčení, že väčšina ľudí nad 65 rokov trpí chorobami. Domnievajú sa, že seniori trávia veľa času v posteli, potrebujú častú ošetrovateľskú a ústavnú pomoc. Pre problémy so zdravotným stavom sa nemôžu zapojiť do bežných aktivít dňa.

Pravda:
Väčšina starších ľudí, odhaduje sa, že ide o približne 78 %, je dostatočne zdravá. Môžu sa tak bezproblémovo zapájať do rôznych aktivít. Len približne 5 % dôchodcov je odkázaných na ústavnú starostlivosť. Ľudia nad 65 rokov trpia viac chronickými, ako akútnymi ochoreniami. Výskumy potvrdzujú, že starší ľudia majú menej akútnych chorôb, tiež málo zranení v domácnosti či dopravných nehôd v porovnaní s mladou generáciou.

2. Pokles duševných schopností

Mýtus:
Mladá dospelá populácia si myslí, že s ľuďmi to ide dolu vodou už v strednom veku a seniori nie sú výnimkou. Pokles duševných schopností podľa nich súvisí predovšetkým so schopnosťou učiť sa a zapamätať si nové veci.

Pravda:
Väčšina seniorov si zachováva normálne duševné schopnosti. Predlžuje sa v podstate len reakčná doba. To v praxi znamená, že na učenie potrebujú o čosi dlhšiu dobu. Tento rozdiel medzi staršími a mladšími môže byť zapríčinený motiváciou učiť sa, nedostatkom potrebnej praxe alebo nižšou úrovňou vzdelania. Chronologický vek seniora teda nemá výrazný vplyv na schopnosť učenia.

3. Výskyt duševnej choroby

Mýtus:
V radoch laickej verejnosti, ale dokonca i medzi zdravotníkmi (ošetrovateľmi) prevládajú predstavy o tom, že s pribúdajúcim vekom nevyhnutne prichádzajú aj duševné ochorenia.

Pravda:
Skutočnosť je však úplne iná. Duševné poruchy a choroby nie sú nevyhnutne súčasťou staroby. Trpia nimi len asi dve percentá ľudí nad 65 rokov. V rámci populácie má menej než 10 % starších ľudí duševnú chorobu. Približne 10 – 32 % predstavujú len mierne prejavy spomínaných ochorení. Faktom zostáva aj to, že čoraz viac mladých ľudí začína trpieť psychickými poruchami.

4. Čo je pravdivé na sociálnej izolácii?

Mýtus:
Na verejnosti panuje všeobecná predstava, že dôchodcovia podliehajú osamelosti a častej izolácii. V spoločnosti sú tak seniori vnímaní ako tí, ktorí sú izolovaní. Samota sa považuje za vážny problém starších ľudí.

Pravda:
Skutočnosť je iná, väčšina starších ľudí nie je spoločensky izolovaná. Približne dve tretiny z nich žijú s manželom alebo rodinou. Extrémne izolovaní sú len približne 4 % dospelej populácie. Väčšina seniorov majú blízkych príbuzných a tiež sú s nimi v častom kontakte.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #duševné choroby #mýty a fakty #duševné zdravie