Desatoro zdravého seniora - 1. časť

S pestovaním dobrých návykov je život zdravší. Odborníci tvrdia, že nikdy nie je neskoro. Učiť sa novým zvykom sa môžete v akomkoľvek veku.

07.01.2019 06:00
senior, dôchodca, penzia Foto:
Pre seniorov sa odporúča pohyb spočívajúci v krátkej či dlhšej chôdzi.
debata

Prinášame prehľad prvých piatich návykov z desatora každého seniora, ktoré vás spravia šťastnejšími.

1. Fyzická aktivita nadovšetko

Aj ľahké cvičenie pomáha zmierňovať výkyvy energie a zlepšuje pamäť. Pre seniorov sa odporúča pohyb spočívajúci v krátkej či dlhšej chôdzi. Výhodou chôdze je vlastná voľba tempa či intenzity. Môžete si tiež vybrať, či sa budete pohybovať po rovnej trase, alebo si zvolíte náročnejší terén. V prípade, že ste si tento návyk nevypestovali, môžete tak urobiť kedykoľvek chcete. Základom je postupné zvyšovanie fyzickej záťaže, ktoré má pokračovať až do bodu, keď je pre vás chôdza zvládnuteľná a príjemná.

2. Zdravie na tanieri

S pribúdajúcim vekom sa spomaľujú viaceré procesy v ľudskom tele, najviac sa to však dotýka trávenia. Zažívací trak sa postupne spomaľuje, čo môže viesť k problémom s pravidelným vyprázdňovaním a zdravým trávením. Lekári odporúčajú seniorom konzumovať väčší obsah vlákniny, ktorú nájdeme najmä v zelenine, ovocí a výrobkoch z obilnín. V tomto prípade nie je potrebné robiť drahé nákupy, alebo si nebodaj kupovať výživové doplnky. Vystačíte si s potravinami, ktoré máte v domácnosti. Okrem pravidelného zásobovania sa vlákninou nezabúdajte na pitie malého množstva vody po celý deň. Trik spočíva v tom, že si naplníte fľašu alebo džbán vodou a určíte si časový úsek, počas ktorého máte tento objem vody vypiť. Napríklad liter vody do obeda a rovnaké množstvo popoludní.

3. Nezabúdajte na prevenciu

Preventívnu prehliadku dospelých vykonáva na Slovensku všeobecný lekár priamo zo zákona. Právo na komplexné preventívne ošetrenie má každý občan Slovenskej republiky, ak dosiahol plnoletosť. Horná hranica nie je obmedzená. Tento typ prehliadky môžete absolvovať raz za dva roky. V našej krajine využíva spomínané vyšetrenie počas roka len asi štvrtina dospelej populácie. Ako uvádza portál Všeobecnej zdravotnej poisťovne vszp.sk, na preventívnej prehliadke získa poistenec u všeobecného lekára prehľad o svojom zdravotnom stave, o možných rizikách vyplývajúcich z rodinnej i osobnej anamnézy. Pacientom nad 50 rokov alebo s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka sa vyšetruje aj prítomnosť krvi v stolici.

4. Pozor na interakciu liekov

Všeobecný lekár a špecialisti. Pokiaľ navštevujete väčší počet lekárov a každý vám predpíše nejaký ten liek, buďte na pozore. Niektoré druhy liekov sa nemusia „znášať“ s inými, ktoré ste dostali na predpis. Interakcie liekov môžu vyvolávať celkovú nepohodu, únavu, tráviace ťažkosti, bolesti hlavy a celý rad ďalších vedľajších účinkov. Každého zo svojich lekárov informujte o názvoch a spôsobe užívania liekov, ktoré vám predpísali iní lekári. V tomto prípade je vhodné si každý jeden liek zapisovať do zošita a nosiť si ho na vyšetrenia. Predídete tým zbytočným komplikáciám počas liečby rôznych chorôb.

5. Zubár je kľúčový

Zubár áno, aj vo vyššom veku. Ak sa pýtate prečo, odpoveď je jednoznačná. V danom prípade nejde len o udržanie si pekného chrupu, ale najmä o predchádzanie rôznym vážnym ochoreniam. Riziko vzniku zdravotných komplikácii sa zvyšuje v súvislosti s vynechávaním stomatologických prehliadok. Pokazený chrup môže spôsobiť cukrovku, srdcové choroby či mŕtvicu.

V druhej časti seriálu o Desatore zdravého seniora sa dočítate tiež o potrebe zdravého spánku, udržaní duševnej kondície a napríklad aj o tom, prečo je dôležité nežiť v samote a navštevovať sa s inými ľuďmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zdravá strava #zubár #fyzická aktivita #lieková interakcia