Vitamíny na posilnenie tela a mysle. Nájdete ich doma

Žiadne drahé vitamínové doplnky, len to, čo máte doma alebo v záhrade. Seniori potrebujú viac výživných látok ako ostatná časť populácie. Vyhnú sa tak chorobám, infekciám a zlým náladám.

06.01.2019 06:00
mak, makovice, vápnik Foto:
Okrem mliečnych výrobkov je výborným zdrojom vápnika aj mak.
debata

Déčko rozveselí a ochráni kosti

Medzi kľúčové výživné látky patrí vitamín D. „Pomáha telu absorbovať vápnik, udržiavať hustotu kostí a zabraňuje osteoporóze,“ hovorí Kathleen Zelman pre portál webmd.com. Viaceré štúdie pritom poukazujú na skutočnosť, že spomínaná mikroživina môže tiež chrániť pred niektorými chronickými ochoreniami vrátane rakoviny, spomaľuje tiež vznik cukrovky 1. typu, bojuje s reumatoidnou artritídou, roztrúsenou sklerózou a autoimunitnými ochoreniami.

Starší ľudia potrebujú vitamín D najmä preto, aby boli ich kosti a kĺby pevné, čím sa predíde pri pádoch závažným zlomeninám. Vitamín D sa nachádza v rybom mäse, v mliečnych výrobkoch a vajíčkach. Medzi cenovo dostupné ryby patria najmä sardinky, z ktorých sa dá po pridaní masla, roztierateľného syru, horčice, čierneho korenia a trochy soli pripraviť lahodná nátierka. Poslúži ako zdroj zdravých raňajok na niekoľko dní.

Mak zabezpečí veľa vápnika

Na to, aby mohol vitamín D pomôcť kostiam, je potrebné dopĺňať do tela aj minerálnu látku zvanú vápnik. Okrem zdravých kostí zabezpečuje tiež pevné svalstvo, kĺby a šľachy. Nedostatok kalcia zvyšuje riziko vzniku krehkých kostí, čo môže viesť k ich rednutiu a vzniku osteoporózy. Podľa Kathleen Zelman, sa jedná o tak dôležitú látku pre ľudský organizmus, že ak jej nemáme dostatok, telo si ho odoberá z kostí. Redšie kosti znamenajú automaticky vyššiu zraniteľnosť, náchylnosť na zlomeniny aj ich dlhodobé následné zoceľovanie. Okrem mliečnych výrobkov sú výborným zdrojom vápnika aj surová zelenina, mak, semienka rastlín, strukoviny, mrkva, brokolica a z ovocia napríklad pomaranč.

Žiadne drahé doplnky, pomôžu domáce zdroje

Na udržiavanie zdravej krvotvorby a vitality pomáha vitamín B12, ktorý sa nachádza predovšetkým v mäse, vajíčkach, mliečnych výrobkoch. Zo skupiny vitamínov B je potrebný aj ten, ktorý je označený spomínaným písmenom a číslicou deväť. Nedostatok vitamínu B9 (kyseliny listovej) prispieva k anémii a obzvlášť u starších ľudí k rôznym poruchám nervového systému. K výborným zdrojom tohto vitamínu patrí najmä listová zelenina, ovocie, obilniny, ale aj napríklad kvasnice a zo živočíšnych produktov pečeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #kosti #vápnik #mak #anémia