Ako zvládnuť doma nádchu či kašeľ. Tri jednoduché ľudové recepty

Trápi vás kašeľ, bolesť hrdla či upchatý nos? Tráviť predsviatkové obdobie či samotné sviatky na pohotovosti nie je nič príjemné. Prinášame vám niekoľko domácich receptov na účinné lieky.

22.12.2018 10:00
med, medovina Foto:
Med je známy liečivými účinkami.
debata

Medový zábal

Potrebujete med, múku, rastlinný olej, gázu alebo obyčajnú vreckovku a plienku alebo šatku. Zmiešajte med s múkou a olejom tak, by vznikla hmota podobná masti. Ňou si potom natrite hruď, prípadne hrdlo, prekryte vreckovkou a previažte šatkou. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, môžete aj celú noc. Možno ho opakovať niekoľko dní po sebe.

Studený obklad

Niekto ho možno pozná pod názvom Priessnitzov. Namočte vreckovku do studenej vody a priložte na hrdlo. Potom to prekryte suchou šatkou, obviažte a nechajte pôsobiť. Odporúča sa celú noc. Kombináciou ľudského tepla a mokrej vreckovky sa vytvorí prostredie podobné saune, najprv však dôjde k výraznému prekrveniu chorého miesta, čím sa urýchľuje liečivý proces. Ak sa cítite naozaj zle, môžete vreckovku namočiť vo vlažnej vode. Prípadne skúste pridať do vody aj slivovicu. Zábal možno použiť na boľavé kĺby či svalstvo.

Zázvorovo-cibuľový med

Nastrúhajte zázvor, nakrájajte cibuľu a cesnak. Všetko to zmiešajte s medom, do ktorého vytlačíte citrón. Vznikne celkom chutná, trocha sladko-pikantná kaša, ktorú konzumujte po lyžičke viackrát denne. Vitamínová liečivá bomba vám pomôže minimálne rovnako ako umelé vitamíny z lekárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #recepty #med #domáce rady