Pozor na prvé príznaky straty sluchu

Sluch patrí k najdôležitejším ľudským zmyslom. Postupom času však slabne, a preto je dôležité vedieť rozpoznať prvé príznaky jeho zhoršovania a správne sa oň „postarať“.

21.12.2018 06:00
Nacuvadlo Foto:
Problémy so sluchom začínajú znížením sluchovej ostrosti. 
debata
„Sluch sa nezhorší zrazu, keď je človek v seniorskom veku. Sluch slabne postupne.

Množstvo senzorineurálnych a gangliových buniek, teda buniek vďaka ktorým počujeme, je vrodený.

Počet týchto buniek s pribúdajúcim vekom postupne klesá, pretože tieto bunky sa už nevedia deliť a tým pádom obnoviť. Rýchlosť zhoršenia sluchu závisí nielen na našej genetickej výbave, ale veľkou mierou k nej prispieva i hluková záťaž. Napríklad práca v hlučnom prostredí či časté počúvanie hlasnej hudby,“ hovorí otorinolaryngológ Martin Baraník z ORL Skalica.

Problémy so sluchom začínajú znížením sluchovej ostrosti. Skutočné problémy s nepočutím prichádzajú väčšinou okolo 60. roku života. Najčastejšie sa prejavujú tak, že človek počuje konverzáciu, ale už presne nerozumie každému slovu. Problém je najviac cítiť v hlučnom prostredí alebo v miestnosti, kde hovorí viac ľudí naraz.

Jedinci trpiaci začiatkom nedoslýchavosti môžu mať taktiež problém rozumieť ľuďom, ktorí majú príliš vysoký hlas. To súvisí s tým, že vekom sa mení frekvenčný rozsah sluchu. Problémy začínajú oslabeným vnímaním vysokých tónov a zvukov. Ľudia sa potom často nevedomky pri konverzácii spoliehajú na odčítavanie z pier.

„Príčinou nedoslýchavosti je, pokiaľ pominieme genetiku a hlukovú záťaž, postupné sa zhoršenie prekrvenia práve spomínaných senzorineurálnych buniek prehlbujúcimi sa zmenami na cievnom riečišti. Vplyvom aterosklerózy ciev dochádza k zmenšeniu prietoku krvi v cieve, čo vedie k zníženiu výživy buniek a tým k ich odumieraniu,“ vysvetľuje doktor Baraník.

Pre udržanie dobrého sluchu je najdôležitejšia prevencia. Nevystavujte sa veľkému hluku. Dodržujte zdravú stravu, ktorá znižuje riziko vzniku aterosklerotických plátov v krvnom riečišti tak, aby sluchový orgán bol najmä v tých najvyšších úrovniach dobre zásobený krvou. Pokiaľ dôjde k poškodeniu týchto buniek, nie je možné vyliečenie, preto je veľmi dôležitá prevencia. Dobré je užívať napríklad vitamíny skupiny B, najmä B1 a B12, ktoré sa vyskytujú napríklad v droždí.

Nedoslýchavosť, kedy správne nerozumieme, môže veľmi znížiť kvalitu bežného života. Pri bežnej konverzácii si ľudia môžu pomôcť odčítavaním z pier. Pri telefonovaní už nastávajú veľké komunikačné problémy. Na trhu sú ale špeciálne telefóny prispôsobené sluchovým obmedzeniam, ideálne najmä pre seniorov.

„Pri vyzváňaní i hovore tieto telefóny nevyužívajú bežné frekvencie, ktoré seniori nepočujú a sú bežné u väčšiny mobilných telefónov, ale naopak, frekvencie pre nich dobre počuteľné, teda 500 až 250 Hz. Telefóny ponúkajú taktiež efektívne potlačenie rušivého okolitého hluku či priamu kompatibilitu s naslúchadlami. Práve tie nie sú pri ostatných telefónoch vždy samozrejmosťou,“ hovorí Dominika Uhrová zo spoločnosti, ktorá špeciálne telefóny vyrába.

V prípade použitia naslúchadiel je ale nutné navštíviť lekára, ktorý odporučí nielen vhodný typ slúchadla, ale zabezpečí individuálnu výrobu koncovky, ktorá je pre každého jedinca iná podľa tvaru zvukovodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #sluch #zmysel #zhoršené počutie #genetická výbava #otorinolaryngológ