Dobré slovo a záujem pomáhajú niekedy viac ako lieky

Pristaviť sa na kus reči, zahrať karty či prečítať časopis. To je náplňou práce dobrovoľníkov, ktorí chodia do vybraných nemocníc za dlhodobo chorými a detskými pacientami spríjemniť im pobyt.

08.12.2018 06:00
nemocnica, staroba, choroba, pacient
Ilustračné foto.
debata

Telo a myseľ sú prepojené, na úzku súvislosť medzi psychickým nastavením a zdravotným stavom poukazujú aj lekári. Aj preto sa rozhodli nemocnice v sieti Svet zdravia pre projekt Krajší deň, kedy sa snažia pacientov v nemocnici morálne povzbudiť. Zameriavajú sa zatiaľ na najcitlivejšie skupiny – deti a seniorov.

Tento týždeň začali s dobrovoľnými návštevami na zavolanie v Dunajskej Strede, fungujú však už aj ďalších mestách, napríklad v Michalovciach, Spišskej Novej Vsi, Svidníku či Partizánskom.

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu,“ vysvetľuje Tatiana Kosťová, autorka a garantka projektu Dobrovoľnícke centrá Krajší deň v sieti nemocníc Svet zdravia. Hlavným cieľom je priniesť na oddelenia viac pozitívnej energie a podporiť tak pohodu a starostlivosť o pacienta v nemocnici.

Za pacientmi chodia najčastejšie študenti vo svojom voľnom čase, prihlásia sa však napríklad aj nezamestnaní, dôchodcovia, či ľudia pracujúci na skrátený úväzok, ktorí majú čas. „U nás máme 13 dobrovoľníkov, ktorí sa striedajú v jednotlivé dni. Chodievajú na dve hodiny, neraz však zostanú aj dlhšie,“ približuje Koordinátorka Krajšieho dňa vo Svidníku Ivana Vojtašeková.

Starí ľudia si podľa nej na študentské návštevy zvykli a mnohí sa na ne tešia. „Aj sa pýtajú, či ešte príde ten a ten… Dobrovoľníci sa s nimi rozprávajú, čítajú im časopisy, keďže ľudí zaujíma, čo sa deje doma a vo svete, teraz pred Vianocami im vyzdobili aj stromček,“ hovorí Ivana Vojtašeková.

Pre viacerých starých bol stromček motiváciou. Aj takí, ktorí už nezvykli vstávať z postele, sa predsa len prinútili, boli zvedaví a vyšli na chodbu pozrieť sa. Samozrejme, nie všetci sú vždy v stave a v nálade na návštevy. Väčšinou sa dobrovoľníci poradia s personálom. „Vieme, kde sú akí pacienti, ktorí sú tí komunikatívnejší, ktorí sa chcú porozprávať, ktorí potrebujú rozveseliť… Dohodneme sa s personálom. Ten si na nás už zvykol a myslím si, že spolupráca je príjemná,“ hovorí Ivana Vojtašeková. Niekedy sa stane, že pacient odpočíva, prípadne sa necíti dobre. „Aj keď má na návšteve príbuzných, vtedy za ním nejdeme, samozrejme,“ dodáva.

Dobrovoľníci pred začiatkom návštev absolvujú školenie. Mali by mať minimálne 17 rokov, dobrý zdravotný stav, dostatočnú trpezlivosť, dobrú náladu a empatiu.

Dobrovoľníci, ktorí vypĺňajú voľný čas pacientov a zvyšujú ich psychickú pohodu, fungujú aj v zahraničí. Niektoré kliniky ich angažujú aj na držanie bábätiek, ktorých rodičia nemôžu byť s nimi, keďže je dokázané, že bábätko lepšie prospieva a uzdravuje sa v ľudskej náruči. Nedávno sme zverejnili video takzvaného JIS-kového deduška z Atlanty v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #zdravie #spoločnosť #seniori #nemocnice