Jedlom si možno udržať dobrú kondíciu aj v starobe

Ak je strava zdravá a vyvážená, tanier prekypuje antioxidantmi, je prvým štítom proti starnutiu nielen pleti, ale aj tela. Píše to francúzsky denník Le Figaro.

23.10.2018 10:03
muž, jedlo, zdravá strava Foto:
Správna výživa znamená energiu, ideálna hmotnosť, dobrú náladu, schopnosť tela brániť sa infekciám.
debata (1)
Nech strava je tvojou medicínou, hovoril už Hippokrates. Správna výživa znamená energiu, ideálna hmotnosť, dobrú náladu, schopnosť tela brániť sa infekciám a prispieva aj k udržaniu kvality pleti. Samozrejme nie sme všetci rovnakí a známky času čiastočne závisia aj od genetickej výbavy.

Avšak životné prostredie a životný štýl starnutia tiež priamo ovplyvňujú.

Antioxidanty sú spojencom mladosti. Dávajme prednosť jedlám, ktoré ich obsahujú. Práve antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, látkam prítomným v organizme, ktoré prispievajú k starnutiu buniek.

Konzumujme veľa vitamínu E. Ten je prítomný v orechoch a v mandliach. Dávajme prednosť rastlinným olejom (na čele so slnečnicovým, orechovým, repkovým a olejom z hrozna), celozrnným potravinám, tučným rybám, ale aj semienkam slnečnice, ktoré sú vynikajúcou zbraňou proti starnutiu pleti.

Dôležité je prijímať aj dostatok vitamínu A, ktorý sa, okrem iného, podieľa na správnej elastickosti pleti. Jeho hlavnými zdrojmi sú vajcia a mliečne výrobky. Vitamín A tiež obsahuje beta karotén, antioxidant prítomný v zelenine ako sú tekvice, paštrnák, ale tiež kvaka či mrkva.

Ďalšími zdrojmi antioxidantov, vitamínov B5 a B8, ktoré napomáhajú hydratáciu pleti, sú mäso, vaječný žĺtok, huby, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrášok), celozrnné potraviny a samozrejme ovocie a zelenina. Vitamín B8 sa skrýva v kuracom mäse, ovocí a zelenine.

Pokiaľ ide o vitamín C, ktorý navyše pôsobí proti únave a vyzbrojuje telo proti infekciám, podieľa sa na dobrom zdraví buniek. Nájdeme ho v ovocí – v mandarínkach, citrónoch a pomarančoch, v kiwi, v jablkách a hruškách.

K dobrému fungovaniu organizmu sú nevyhnutné stopové prvky. Podieľajú sa na štruktúre buniek a tkanív a bojujú najmä proti oxidačnému stresu. Dôležitý je selén, ktorý nájdeme v cesnaku, cibuli, kapuste, rybách, strukovinách a vajciach. Meď je prítomná v hubách, morských plodoch, pšenici a ovse, v sóji a korení. Zinok je obsiahnutý aj v morských plodoch, rybách, v červenom mäse a vajciach. Horčík nájdeme v orechoch, celozrnnej pšenici, v ananáse a v ryži.

Pre bunky sú dôležité tiež esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú považované za „dobrý tuk“. Omega 3 a 6 kyseliny sú nevyhnutné, pretože si ich telo nevyrába. Prispievajú k fungovaniu mozgu, predovšetkým neurónov, ale tiež udržujú hydratáciu pleti a posilňujú membránu kožných buniek.

Zdrojom omega 3 kyselín sú mastné ryby, ako je tuniak, losos, sardinky, makrela či sleď, ale aj rastlinné oleje. Orechový, repkový alebo ľanový ich obsahujú najviac.

Omega 6 nájdeme v arašidovom oleji alebo v oleji z hrozna. Musíme dávať pozor na to, že oba tieto typy omega kyselín pôsobia opačne. Aby sme plne využili ich blahodarny účinolk, ich prísun musí byť vyvážený, aby sa ich účinky navzájom nerušili. Najlepšiu rovnováhu zaisťuje orechový olej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #strava #vitamíny #pleť #minerály #zdravé jedlo #antioxidanty #hydratácia pleti