Bič na chrípku? Med, zázvor aj cibuľový čaj

Ako poraziť jesenné prechladnutie či chrípku? Ktoré babské recepty sú účinné?

29.10.2018 06:00
debata (4)
Naše staré mamy mali pri liečení mnohých... Foto: SHUTTERSTOCK
UP-otazky-2x Naše staré mamy mali pri liečení mnohých zdravotných problémov bohaté skúsenosti, ktoré vychádzali z empírie. Užívali to, čo mali doma a bolo to účinné.

Ktoré tzv. babské recepty na chrípku sú účinné? Prečo zaberá med, cibuľový čaj alebo sirup, cesnak s mliekom?

Naše staré mamy mali pri liečení mnohých zdravotných problémov bohaté skúsenosti, ktoré vychádzali z empírie. Užívali to, čo mali doma a bolo to účinné. Med svojím obsahom nutrične hodnotných komponentov – vitamínov, minerálov, aktívnych enzýmov a ďalších biologicky účinných látok pôsobí antibakteriálne, tlmí množenie mikroorganizmov, podporuje imunitu a revitalizáciu tkanív. Ako účinný antioxidant má veľmi široký záber v prevencii tzv. civilizačných ochorení, ale predovšetkým je to tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu. Pitie čaju s medom a citrónom patrí k základným preventívnym, ale aj liečebným krokom. Základné pravidlo však je – med a citrón pridávame až do vlažného čaju, aby sme uvedené benefity tepelne nezničili. Podobne cibuľa a cesnak obsahujú vitamíny C, B1, B2, provitamín A, ale aj viaceré minerály, ktoré sa zapájajú do imunitných procesov – zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru. Obsahujú éterický olej zložený z rôznych látok, pričom najviac je v ňom zastúpený alicín, ktorý má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Preto sa často uvádza, že cibuľa je prírodné antibiotikum. Prítomné fytoncídy ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií. Znamená to, že podobne ako med aj cibuľa a cesnak sa uplatňujú nielen v prevencii civilizačných, srdcovo-cievnych ochorení, ale ak hovoríme o prevencii chrípky, tak aj tu majú výrazný preventívny a terapeutický efekt. Zdravotné účinky cibule a cesnaku sa dajú ešte znásobiť, ak sa skombinujú so zázvorom alebo s medom.

Prečo antibiotiká nezaberajú na chrípku a prechladnutie?

Antibiotiká sú na vírusové ochorenia neúčinné, sú určené na liečbu bakteriálnych ochorení. V prípade ich neodôvodneného a častého užívania si znižujeme vlastnú citlivosť na ich terapeutické účinky a zároveň bakteriálne kmene sa stávajú rezistentné. Rovnako je chyba, ak antibiotickú liečbu predčasne ukončíme. Rezistencia baktérií na mnohé typy antibiotík takýmto konaním stúpa, čo je celosvetový problém, a preto sa musia vyvíjať stále nové účinné druhy.

Čím to je, že nám na jeseň a v zime viac chutia teplé pokrmy ako šaláty?

Potraviny majú termický efekt, tzv. špecificko-dynamický efekt. Počas jedenia, trávenia a vstrebávania živín musí telo vynaložiť isté úsilie, stúpa spotreba kyslíka i tvorba tepla. Najviac energie telo vynaloží pri spracovávaní bielkovín, až 30 %. Menej potrebujú sacharidy a tuky 5 až 10 %. Pretože každá potravina a zmiešaná strava obsahujú v rôznom zastúpení všetky základné živiny, je takýto termický efekt asi 10 % z energetickej hodnoty skonzumovaného jedla. Konzumované potraviny majú teda na naše telo rozličné tepelné účinky. Rozlišujeme viac teplotných stupňov – chladný, neutrálny, teplý. Ochladzujúce potraviny telo osviežujú a dopĺňajú tekutiny. Takýto charakter má väčšina druhov ovocia a zeleniny. Neutrálnu tepelnú reakciu majú obilniny a strukoviny. Teplú reakciu, čiže telo zohrievajú, tepelne pripravované a hutnejšie jedlá – polievky, prívarky, mäso a mäsové výrobky, ryby, syry, vajcia. Vhodné sú aj jedlá ostré, korenisté. Ale aj v zimnom období jedlo vždy obohatíme zeleninovými prílohami, aby sme zabezpečili prísun ochranných živín.

Ako v liečbe respiračných ochorení pomáha zázvor?

Tlmí množenie baktérií a vírusov a zároveň zvyšuje imunitu. Má tiež vazodilatačný efekt, ktorý sa prejavuje zlepšením prekrvenia periférnych častí tela – rúk a nôh, ale má schopnosť prehriať aj celé telo. Stimuluje chuť do jedla, podporuje tráviace pochody, tvorbu slín a tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus živín. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče. Pre svoje antiseptické účinky môže byť nápomocný aj pri črevných virózach sprevádzaných hnačkami. Účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol, ktorá má podobné chemické zloženie ako kapsaicín, aktívna štipľavá látka v paprike. Účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú, tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, čím prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje hladinu cholesterolu tým, že tlmí jeho vstrebávanie a chráni stenu cievneho systému. Lekári odporúčajú užívať zázvor aj pri liečbe artritídy a reumatoidnej artritídy. Obklady zo zázvorového odvaru majú protizápalové a analgetické účinky, čiže tlmia bolesti pri zápaloch kĺbov. Zázvor je potrebné užívať v rozumnej miere – dospelí štyri gramy denne v obmedzenom čase. Nemá sa užívať nalačno, pretože môže, naopak, spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Rovnako nie je vhodný pre diabetikov.

Zdroj: MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
4 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #antibiotiká #seniori #zázvor #med #jeseň #citrón #cibuľový čaj #virózy