Bič na chrípku? Med, zázvor aj cibuľový čaj

29.10.2018 06:00

Ako poraziť jesenné prechladnutie či chrípku? Ktoré babské recepty sú účinné?

Naše staré mamy mali pri liečení mnohých...
Naše staré mamy mali pri liečení mnohých zdravotných problémov bohaté skúsenosti, ktoré vychádzali z empírie. Užívali to, čo mali doma a bolo to účinné. Autor: SHUTTERSTOCK

Ktoré tzv. babské recepty na chrípku sú účinné? Prečo zaberá med, cibuľový čaj alebo sirup, cesnak s mliekom?

Naše staré mamy mali pri liečení mnohých zdravotných problémov bohaté skúsenosti, ktoré vychádzali z empírie. Užívali to, čo mali doma a bolo to účinné. Med svojím obsahom nutrične hodnotných komponentov – vitamínov, minerálov, aktívnych enzýmov a ďalších biologicky účinných látok pôsobí antibakteriálne, tlmí množenie mikroorganizmov, podporuje imunitu a revitalizáciu tkanív. Ako účinný antioxidant má veľmi široký záber v prevencii tzv. civilizačných ochorení, ale predovšetkým je to tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu. Pitie čaju s medom a citrónom patrí k základným preventívnym, ale aj liečebným krokom. Základné pravidlo však je – med a citrón pridávame až do vlažného čaju, aby sme uvedené benefity tepelne nezničili. Podobne cibuľa a cesnak obsahujú vitamíny C, B1, B2, provitamín A, ale aj viaceré minerály, ktoré sa zapájajú do imunitných procesov – zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru. Obsahujú éterický olej zložený z rôznych látok, pričom najviac je v ňom zastúpený alicín, ktorý má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Preto sa často uvádza, že cibuľa je prírodné antibiotikum. Prítomné fytoncídy ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií. Znamená to, že podobne ako med aj cibuľa a cesnak sa uplatňujú nielen v prevencii civilizačných, srdcovo-cievnych ochorení, ale ak hovoríme o prevencii chrípky, tak aj tu majú výrazný preventívny a terapeutický efekt. Zdravotné účinky cibule a cesnaku sa dajú ešte znásobiť, ak sa skombinujú so zázvorom alebo s medom.

Prečo antibiotiká nezaberajú na chrípku a prechladnutie?

Antibiotiká sú na vírusové ochorenia neúčinné, sú určené na liečbu bakteriálnych ochorení. V prípade ich neodôvodneného a častého užívania si znižujeme vlastnú citlivosť na ich terapeutické účinky a zároveň bakteriálne kmene sa stávajú rezistentné. Rovnako je chyba, ak antibiotickú liečbu predčasne ukončíme. Rezistencia baktérií na mnohé typy antibiotík takýmto konaním stúpa, čo je celosvetový problém, a preto sa musia vyvíjať stále nové účinné druhy.

Čím to je, že nám na jeseň a v zime viac chutia teplé pokrmy ako šaláty?

Potraviny majú termický efekt, tzv. špecificko-dynamický efekt. Počas jedenia, trávenia a vstrebávania živín musí telo vynaložiť isté úsilie, stúpa spotreba kyslíka i tvorba tepla. Najviac energie telo vynaloží pri spracovávaní bielkovín, až 30 %. Menej potrebujú sacharidy a tuky 5 až 10 %. Pretože každá potravina a zmiešaná strava obsahujú v rôznom zastúpení všetky základné živiny, je takýto termický efekt asi 10 % z energetickej hodnoty skonzumovaného jedla. Konzumované potraviny majú teda na naše telo rozličné tepelné účinky. Rozlišujeme viac teplotných stupňov – chladný, neutrálny, teplý. Ochladzujúce potraviny telo osviežujú a dopĺňajú tekutiny. Takýto charakter má väčšina druhov ovocia a zeleniny. Neutrálnu tepelnú reakciu majú obilniny a strukoviny. Teplú reakciu, čiže telo zohrievajú, tepelne pripravované a hutnejšie jedlá – polievky, prívarky, mäso a mäsové výrobky, ryby, syry, vajcia. Vhodné sú aj jedlá ostré, korenisté. Ale aj v zimnom období jedlo vždy obohatíme zeleninovými prílohami, aby sme zabezpečili prísun ochranných živín.

Ako v liečbe respiračných ochorení pomáha zázvor?

Tlmí množenie baktérií a vírusov a zároveň zvyšuje imunitu. Má tiež vazodilatačný efekt, ktorý sa prejavuje zlepšením prekrvenia periférnych častí tela – rúk a nôh, ale má schopnosť prehriať aj celé telo. Stimuluje chuť do jedla, podporuje tráviace pochody, tvorbu slín a tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus živín. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče. Pre svoje antiseptické účinky môže byť nápomocný aj pri črevných virózach sprevádzaných hnačkami. Účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol, ktorá má podobné chemické zloženie ako kapsaicín, aktívna štipľavá látka v paprike. Účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú, tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, čím prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje hladinu cholesterolu tým, že tlmí jeho vstrebávanie a chráni stenu cievneho systému. Lekári odporúčajú užívať zázvor aj pri liečbe artritídy a reumatoidnej artritídy. Obklady zo zázvorového odvaru majú protizápalové a analgetické účinky, čiže tlmia bolesti pri zápaloch kĺbov. Zázvor je potrebné užívať v rozumnej miere – dospelí štyri gramy denne v obmedzenom čase. Nemá sa užívať nalačno, pretože môže, naopak, spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Rovnako nie je vhodný pre diabetikov.

Zdroj: MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
#chrípka #antibiotiká #seniori #zázvor #med #jeseň #citrón #cibuľový čaj #virózy
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Začnite sa viac hýbať, vaše telo potrebuje pravidelný pohyb.
Pokúste sa byť viac kreatívny, len tak sa...

+ Zdravie je všetko, čo si môžete priať, u vás musí byť na prvom mieste.
To čo ste spôsobili si musíte aj...